Επιλογή Σελίδας

Δελτίο τύπου 26 Νοεμβρίου 2019

Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Κατεβάστε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26 Νοεμβρίου 2019

 

Πληροφορίες:

Καίτη Αποστολίδου

Πρόεδρος Δ.Σ.  ΕΛΛΟΚ

Τηλ. 6932449000

Kathi.apostolidis@ellok.org

Γεώργιος Καπετανάκης

Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ

Τηλ. 6944608385

George.kapetanakis@ellok.org

Η ΑΝΑΠΝΟΗ, ΜΑΣ Η ΖΩΗ ΜΑΣ

Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, που έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι, διοργανώνει επιστημονική διημερίδα με τίτλο:

«Η Αναπνοή μας, Η Ζωή μας»

που θα  πραγματοποιηθεί στις 29 & 30  Νοεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ στην Αθήνα.

Ο μήνας Νοέμβριος έχει ανακηρυχθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (GLCC) ως ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας καρκίνο για τους άνδρες και το δεύτερο για τις γυναίκες ενώ συνήθως διαγιγνώσκεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, αν και εσχάτως αυξάνονται τα κρούσματα και στις νεότερες.

Ως κυριότερος επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα, θεωρείται το κάπνισμα, καθώς και η παθητική έκθεση σε καπνικά προϊόντα και τον καπνό γενικότερα. Ωστόσο ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ασθενών, 15% – 20%, δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων συμπεριλαμβάνονται, εκτός από το τσιγάρο, διάφοροι κίνδυνοι από το περιβάλλον εργασίας και διαβίωσης, ενώ και η μόλυνση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος με την ευρύτερη έννοια επιδεινώνει την κατάσταση.

Η εισαγωγή νεότερων και περισσότερο αποτελεσματικών θεραπειών, όπως η ανοσοθεραπεία, έχουν βελτιώσει θεαματικά την εικόνα στην αντιμετώπιση των διαφόρων τύπων καρκίνου του πνεύμονα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο κρίσιμο ζήτημα αποτελεί το στάδιο της διάγνωσης της νόσου, καθώς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης και συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα ίασης και το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς.

Ο Καθ. Παναγιώτης Μπεχράκης θα τιμήσει με την συμμετοχή του την έναρξη των εργασιών της Διημερίδας την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ενώ διακεκριμένοι Έλληνες Επιστήμονες θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων τύπων καρκίνου του πνεύμονα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους.

Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στην ανάγκη  ενσωμάτωσης στη θεραπεία, της φυσικής και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης  των ασθενών για την ομαλή επανένταξή τους στη κοινωνική ζωή και την εργασία, ενώ θα αναπτυχθούν πολύ σημαντικά θέματα όπως:

 • Ποιες είναι οι μορφές καρκίνου του πνεύμονα και σε ποιες ηλικίες συναντώνται
 • Ανοσοθεραπεία και εξατομικευμένη ιατρική στον καρκίνο του πνεύμονα
 • Ο ρόλος των νοσηλευτών και των μελών της οικογένειας ως άτυπων φροντιστών
 • Η θρόμβωση στον Καρκίνο του Πνεύμονα
 • Πρόσβαση σε εξειδικευμένους ιατρούς και νοσοκομεία
 • Χρόνος αναμονής για εξειδικευμένο γιατρό και ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις
 • Καρκίνος και εργασία: H θεραπεία αποτελεί εμπόδιο στην επαγγελματική ζωή
 • Οικογενειακή υποστήριξη, Η υποστήριξη από άλλους ασθενείς, Η ενημέρωση για την ασθένεια
 • Ποια τα αιτήματα των ασθενών με καρκίνο του Πνεύμονα;
 • Υπάρχει πρόβλημα συμμόρφωσης στη θεραπεία;

 

 Η Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο  του Πνεύμονα, πραγματοποιείται με την Αιγίδα των:

 • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος
 • Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
 • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής
 • Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας

Η Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, απευθύνεται στον επιστημονικό κόσμο, τους εκπροσώπους των συλλόγων ασθενών με καρκίνο και το ευρύ κοινό και θα μεταδίδεται ζωντανά (Livestreaming) μέσω διαδικτύου από τη σελίδα του Facebook της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. (Κάντε like στη σελίδα μας και παρακολουθήστε ζωντανά την ημερίδα). Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμα μετά το πέρας της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της Διημερίδας εδώ.

Η Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα πραγματοποιείται με την ευγενική άνευ όρων Χορηγία και Υποστήριξη των εταιρειών:

Μέγας Χορηγός :

ROCHE

Επίσημοι Χορηγοί :

AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb, MSD

Υποστηρικτές :

Genesis Pharma, LEO Pharma, Pharmaserv LILLY

 

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για την Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, με τίτλο «Η Αναπνοή μας, Η ζωή μας» μπορείτε να βρείτε εδώ.