Επιλογή Σελίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8 Αυγούστου 2017

Υπόθεση “Oncotype DX” Ακάλυπτοι οι Ασθενείς για «Τυπικούς… Λόγους!» Συνάντηση με τον πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κο Σ. Μπερσίμη

Κατεβάστε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8 Αυγούστου 2017

Πληροφορίες:

Καίτη Αποστολίδου

Πρόεδρος Δ.Σ.  ΕΛΛΟΚ

Τηλ. 6977340758

Kathi.apostolidis@ellok.org

Γεώργιος Καπετανάκης

Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ

Τηλ. 6944608385

George.kapetanakis@ellok.org

Ένας μήνας πέρασε από την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, για την ανάκληση της Υπ. Απόφασης σχετικά με την κάλυψη της «Διενέργειας της δοκιμασίας “Oncotype DX. (υπ. αριθμ. πρωτ. Υ4α/οικ.84348/10-9-2013 (ΑΔΑ:ΒΛ9ΕΘ- ΧΛΩ).

Μετά την ενημέρωση του για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ανωτέρω απόφαση, και αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα της υπόθεσης, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κος Σ. Μπερσίμης  ζήτησε την Παρασκευή, 4 Αυγούστου, άμεση συνάντηση με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, στην οποία συζητήθηκε εκτενώς το θέμα που προέκυψε.

Κατά τη συνάντηση με  τον κο Μπερσίμη, η ΕΛΛΟΚ υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προσπάθειες για αποκατάσταση του προβλήματος και να υπάρξουν βελτιώσεις, ώστε να καλυφθούν και τα κενά της προηγούμενης Υ.Α., ως εξής:

·      Επανέκδοση της Υπ. Απόφασης με σύννομο τρόπο για την έγκριση της διενέργειας της δοκιμασίας Oncotype DX

·  Κάλυψη των ασθενών με καρκίνο μαστού χωρίς ηλικιακά κριτήρια για όλες τις ασθενείς (σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ) για τις οποίες ενδείκνυται η διενέργεια της δοκιμασίας Οncotype DX.

·     Την πλήρη αποζημίωσή της από τον ΕΟΠΥΥ. Το κόστος της εξέτασης σήμερα ανέρχεται περίπου στα 3.800 ευρώ με συμμετοχή ασφαλισμένης 20%, δηλ. περίπου 760 ευρώ, – ποσό εξαιρετικά υψηλό στις σημερινές συνθήκες ανεργίας και επιπέδου αμοιβών για τις περισσότερες ασθενείς.

·    Την άμεση κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ. Μέχρι τώρα κάλυπταν τη δαπάνη οι ασθενείς και στη συνέχεια είχαν επιστροφή 80% του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ.

·      Την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του παχέως εντέρου, καρκίνος του προστάτη), για τους οποίους υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες δοκιμασίες Oncotype DX, από την παροχή και κάλυψη των οποίων μπορούν να προκύψουν ανάλογες ωφέλειες και οικονομία πόρων, κατά το πρότυπο που ισχύει για τον καρκίνο του μαστού.

Ο κος Μπερσίμης υποσχέθηκε ότι μελετήσει το θέμα άμεσα και θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση, ώστε να αποκατασταθεί η κατάσταση το ταχύτερο δυνατό και με τους καλύτερους όρους για τις ασθενείς.

Η συγκεκριμένη Υπ. Απόφαση κάλυψης της εν λόγω εξέτασης, προέκυψε το 2013 κατόπιν διαμαρτυρίας και τεκμηριωμένου αιτήματος, του μέλους μας, Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», προς τον τότε Υπουργό Υγείας.

Με την πρόσφατη Υπ. Απόφαση ανάκλησης της, σημαντικός αριθμός ασθενών με καρκίνο του μαστού στερείται πλέον της δυνατότητας ορθής διάγνωσης, προκειμένου να επιλεγεί η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης  της  νόσου και αποκατάστασης της υγείας τους. Ταυτόχρονα αφαιρείται, ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο από τους θεράποντες ιατρούς, για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας των ασθενών. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου για την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών, αφού αρκετές εξ αυτών θα υποβληθούν σε θεραπείες που δε θα χρειάζονται, απλά και μόνο γιατί δε θα υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουν!!!

Παράλληλα το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας θα επιβαρυνθεί με επιπλέον δαπάνη, η οποία θα προκύψει από την άκριτη εφαρμογή χημειοθεραπειών, για το σύνολο των ασθενών, ενώ το ΥΥΚΑ γνωρίζει ότι η αποζημίωση της συγκεκριμένης εξέτασης αποδεδειγμένα μειώνει τη συνολική  δαπάνη αντιμετώπισης των περιστατικών με καρκίνο του μαστού.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας πρέπει να είναι πάντα σεβαστές και άμεσα εφαρμοστέες. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση είναι εμφανές ότι η ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης του ΥΥΚΑ που προκύπτει από την υπ’ αρίθμ. 2457/2016 απόφαση του ΣτΕ, δεν αφορά το περιεχόμενο της απόφασης που καταργείται, αλλά την μη τήρηση των τυπικών  διαδικασιών, που προβλέπονται κατά την έκδοση και στη συνέχεια εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων από το ΥΥΚΑ. Επίσης, δεν αναιρείται το περιεχόμενο των γνωμοδοτήσεων του ΚΕΣΥ, σχετικά με την ανάγκη αποζημίωσης της συγκεκριμένης εξέτασης χωρίς ηλικιακά κριτήρια.

Η ορθή διαχείριση του προβλήματος, η οποία θα σεβόταν τους ασθενείς, θα προέβλεπε τις διαδικασίες αποκατάστασης της ομαλότητας, πριν από την ανάκληση της Υ.Α. που αποζημίωνε τη συγκεκριμένη εξέταση. Το Υπουργείο Υγείας έπρεπε να έχει ήδη μεριμνήσει, για την ταυτόχρονη έκδοση μίας νέας Υπουργικής Απόφασης, παράλληλα με την ανάκληση της προηγούμενης, ώστε να μην υπάρχει χρονικό κενό στην κάλυψη της εξέτασης.

 Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να προβεί άμεσα στις απαραίτητες  διορθωτικές κινήσεις  και ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του για την ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν για την αποκατάσταση της ομαλότητας και συνέχιση κάλυψης της «Διενέργειας της δοκιμασίας «ONCOTYPE DX». Ήδη μετά τη συνάντηση της 4ης Αυγούστου με την ΕΛΛΟΚ, πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχει τα δεδομένα για να προχωρήσει άμεσα σε επίλυση του θέματος.