ΕΛΛΟΚ & ECPC ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
Το Δ.Σ. της ΕΛΛΟΚ στη προσπάθεια διεύρυνσης της κατάρτισης των στελεχών των μελών της Ομοσπονδίας φροντίζει, ήδη εδώ και δύο χρόνια, να εξασφαλίζει τη συμμετοχή τους σε μεγάλα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάθε φορά που είναι δυνατόν. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία σε τρία στελέχη μελών μας να συμμετάσχουν με κάλυψη των εξόδων ταξιδιού από τους διοργανωτές, σε σημαντικές διοργανώσεις, εκπροσωπώντας την και σε μια περίπτωση την ECPC. Πιστεύουμε μέσα στο χρόνο να έχουμε και άλλες ευκαιρίες συμμετοχής μελών μας.
Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής: άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας ιδιαίτερα στον προφορικό λόγο, γνώση των θεμάτων της εκδήλωσης, υποχρεωτική παρακολούθηση όλων των συνεδριών της εκδήλωσης, σύνταξη και υποβολή έκθεσης για τα σημαντικότερα θέματα της εκδήλωσης. Παραθέτουμε τα άρθρα που μας έστειλαν οι κυρίες:
- Όλγα Γ. Λιοντοπούλου – Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ
- Αφροδίτη Κατσαράκη – Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Νεοπλασία Φίλων & Οικογενειών Β.Δ. Ελλάδας “Είμαστε Μαζί”
- Αριστέα Αρχοντίδου – Γραμματέας του Συλλόγου Καρκινοπαθών και φίλων Ν. Έβρου “ΣΥΝΕΧΙΖΩ”
Άρθρο: Όλγας Γ. Λιοντοπούλου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΑγκαλιάΖΩ
Στις 9 και 10 Απριλίου του 2019 διεξήχθη η 13ηΗμερίδα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των ασθενών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Βρυξελλών. Την ευθύνη της εν λόγω διοργάνωσης είχε αναλάβει το Iταλικό δίκτυο ActiveCitizenshipNetwork.
Την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου εκπροσώπησε η κα Όλγα Λιοντοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου “Αγκαλιάζω”.
Η θεματολογία των συζητήσεων ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και αποσκοπούσε στην εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα του τομέα της υγείας και ειδικότερα εκείνα που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Η πρώτη ημέρα της διάσκεψης είχε ως θέμα τη διασφάλιση της αξίας του ασθενή από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ενώ η δεύτερη ημέρα των ομιλιών επικεντρώθηκε στην ψηφιακή υγεία και την εξατομικευμένη ιατρική.
Κύρια ευθύνη των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η προστασία των πολιτών από τις ποικίλες απειλές της υγείας αυτών, την μείωση των επιπτώσεων των χρόνιων παθήσεων, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την βελτίωση και την αναβάθμιση του συστήματος υγείας. Πρωταρχικό τους μέλημα είναι η υποστήριξη ενός δυναμικού συστήματος υγείας που θα στοχεύει στην καινοτομία και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών.
Παράλληλα, οι πολιτικές υγείας θα πρέπει να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες πρόσβασης των ασθενών στην ενημέρωση, την πρόληψη, τον προ-συμπτωματικό έλεγχο για τις διάφορες ασθένειες, τη φαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και τις καινοτόμες μεθόδους θεραπείας.
Επιπλέον, επισημάνθηκε ιδιαιτέρως η σπουδαία σημασία της πρόληψης και η ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από το σύνολο των πολιτών ότι η μη υγιεινή διατροφή, όπως τροφές με υψηλά λιπαρά, προσθήκη αλατιού και ζάχαρης, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα επιβαρύνουν την υγεία τους και μπορούν να αποτελέσουν αιτία θανάτου.
Η εκπαίδευση σε θέματα υγείας πρέπει να λάβει τη θέση που δικαιωματικά της αξίζει. Θα πρέπει τα παιδιά να ενημερώνονται σε θέματα υγείας από μικρή ηλικία, τόσο στο οικογενειακό, όσο και στο σχολικό-εκπαιδευτικό, αλλά και κοινωνικό τους περιβάλλον. Η πρόληψη μέσω της εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Εξάλλου, είναι ευρέως γνωστό ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας.
Η δημόσια υγεία κατέχει σημαντική θέση στην κοινωνία και αφορά όλους τους πολίτες όλων των χωρών μελών. Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να δώσουν στη δημόσια υγεία την απαραίτητη προσοχή και σημασία που της αρμόζει. Θα πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αγωνιστούμε για καλύτερες προοπτικές σε έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και για το δικαίωμα της ίσης πρόσβασης των ασθενών, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.
Στη διάρκεια της Ημερίδας, εκτός από τα θέματα που προαναφέρθηκαν (πρόληψη, αλλαγή τρόπου ζωής, εκπαίδευση, πολιτικές υγείας), οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στη σημασία και αξία του εμβολιασμού. Το εν λόγω θέμα απασχολεί πολύ τον ευρωπαϊκό πληθυσμό λόγω τουαντι-εμβολιαστικού κινήματος, αλλά και των θανατηφόρων κρουσμάτων που έχουν επέλθει από αυτόν και που θεωρείται σκάνδαλο για τις αναπτυγμένες χώρες του 21ου αιώνα.
Οι ασθενείς με καρκίνο και οι νέες θεραπείες απασχόλησαν ιδιαίτερα τους ομιλητές και το κοινό. Επισημάνθηκε ότι δεν έχουν οι πραγματοποιηθεί οι πρόοδοι που όλοι ανέμεναν. Δυστυχώς, δεν υπήρξε η επιθυμητή πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα και τις καινοτόμες θεραπείες. Οι ανισότητες στην πρόσβαση στις νέες αλλά και παλαιότερες θεραπείες μεταξύ των χωρών μελών είναι πολύ μεγάλες.
Βασικό μέλημα, πέραν των φαρμάκων, των θεραπειών, των καλά εκπαιδευμένων ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο. Είναι βασική προϋπόθεση να μπορούν να είναι ενεργοί πολίτες, να συνεχίζουν να είναι παραγωγικοί και να συνεχίζουν να έχουν τους ρόλους τους ως γονείς, σύζυγοι και φίλοι. Θα πρέπει ο ασθενής να έχει ΜΕΛΛΟΝ.
Η δεύτερη ημέρα της Ημερίδας συνεχίστηκε με θέματα ψηφιακής υγείας σχετικά με τη διαχείριση των δεδομένων των ασθενούς και την ηλεκτρονική τους καταχώρηση, καθώς και την εξατομικευμένη ιατρική. Το συμπέρασμα αυτών των δύο είναι ότι θα πρέπει να συμπορευτούν και ότι δεν μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και το πόσο ευαίσθητα είναι τα προσωπικά δεδομένα και ότι χρειάζεται ειδικός και διακριτικός χειρισμός στην καταχώρηση τους.