Επιλογή Σελίδας

Προς το τέλος του Μαΐου το Υπουργείο Υγείας, επεφύλασσε μία αρνητική έκπληξη για τους ασθενείς με καρκίνο, καθώς στο άρθρο 89 του Νόμου 4472/2017 που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ορίζονται κριτήρια, με βάση τα οποία θα γίνεται στο μέλλον η έγκριση και αποζημίωση των νέων φαρμάκων.

Η ΕΛΛΟΚ αντέδρασε έντονα και με επιστολή προς το Υπουργείο  και ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό και εξαίρεση των ασθενών με καρκίνο από το νέο νόμο. Πριν περάσει ένας μήνας, από την ψήφιση του νέου νόμου, φάνηκαν τα προβλήματα καθώς τα φαρμακεία του  ΕΟΠΥΥ, αρνήθηκαν τη χορήγηση φαρμάκων πρώιμης πρόσβασης, σε ασθενείς οι οποίοι είχαν ήδη έγκριση στα χέρια τους με το αιτιολογικό ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα, δε θα βρίσκονται στη θετική λίστα.

Στη συνέχεια η ΕΛΛΟΚ εξέδωσε Δελτίο Τύπου, με το οποίο έκανε γνωστές τις θέσεις της τεκμηριώνοντας την άποψή της. Παράλληλα η ΕΛΛΟΚ ήλθε σε συνεργασία με την ΕΟΠΕ για το θέμα αυτό για συνδυασμένη δράση. Το Υπουργείο Υγείας για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, εξέδωσε εγκύκλιο (ΑΔΑ:7Ζ7Α465ΦΥΟ-ΔΙΦ/ 26-07-2017) με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, να εγκρίνεται η χρήση κάποιων νέων φαρμάκων. Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη που είχε το θέμα, μπορεί να ήταν προς τη θετική κατεύθυνση, όμως δεν είμαστε ικανοποιημένοι και διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την εφαρμογή της εγκυκλίου και το αποτέλεσμα που αυτή θα έχει, ενώ ακόμη δεν είναι γνωστό αν η εφαρμογή της θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.