Επιλογή Σελίδας

12ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Μοριακής Ογκολογίας & Στοχεύουσας Θεραπείας – 30-31/3/2018 – Ιωάννινα

Σημερα η ειδικότητα του παθολόγου-ογκολόγου συνδέεται στενά με τα επιτεύγματα της Μοριακής Βιολογίας. Ο ογκολόγος, παθολογοανατόμος και άλλοι ειδικοί που χειρίζονται ασθενείς με νεοπλασίες έχουν την ανάγκη γνώσεων Μοριακής Ιατρικής για την αρτιότερη αλληλεπίδραση και το σχεδιασμό της θεραπείας. Η Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνεχίζοντας το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Κλωνικής Ετερογένειας της Νεοπλασίας, διοργάνωσαν το πολύ ενδιαφέρον Σεμινάριο Μοριακής Ογκολογίας. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση και ενημέρωση των συμμετεχόντων σε γνώσεις Μοριακής Ογκολογίας και Στοχεύουσας Θεραπείας, η ανταλλαγή απόψεων και η παρουσίαση και συζήτηση περιστατικών.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν βασικοί επιστήμονες, παθολογο-ανατόμοι και παθολόγοι ογκολόγοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ΕΛΛΟΚ εκπροσωπήθηκε στο Σεμινάριο από την Πρόεδρο, κα Καίτη Αποστολίδου που συμμετείχε μαζί με τον κο Ν. Καποδίστρια, Παθολογο-Ογκολόγο, στο προεδρείο της πολύ σημαντικής ενότητας για τις παρενέργειες των νέων θεραπειών: «Αντιμετώπιση τοξικότητας αντι PD1/PDL1 παραγόντων- Κλινικά παραδείγματα και Αλγόριθμος (ESMO, NCCN Guidelines)» και τον Γραμματέα, κο Γεώργιο Καπετανάκη που παρουσίασε την ΕΛΛΟΚ και τις δράσεις της αλλά και τη σχέση της με την επιστημονική κοινότητα.

Ψυχοκοινωνική Ημερίδα – 15/4/2018 – Αθήνα

Η ψυχο-κοινωνική συνιστώσα της ογκολογίας, εξακολουθεί να παραμένει δυστυχώς χαμηλά στις προτεραιότητες όχι μόνο της ογκολογικής κοινότητας αλλά κυρίως της πολιτείας. Οι προσπάθειες ένταξης της στη καθημερινή κλινική πρακτική σκοντάφτουν στην έλλειψη επιστημονικού προσωπικού με εξειδίκευση στην ψυχο-ογκολογία, στην έλλειψη κατάλληλης κατάρτισης των γιατρών, και κυρίως στους εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας των γιατρών και των νοσηλευτών.

Η Επιστημονική Εταιρεία Καρκίνος: Eκπαίδευση, Έρευνα & Κλινική Πράξη σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας διοργάνωσαν την πολύ ενδιαφέρουσα Ψυχοκοινωνική Ημερίδα κατά την οποία συζητήθηκαν πρακτικά, καθημερινά θέματα που απασχολούν τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους ασθενείς και τους οικείους τους όπως η διαχείριση από το γιατρό της ενημέρωσης αλλά και της φροντίδας του ασθενούς τελικού σταδίου, η επιβίωση μετά τον καρκίνο, οι εμπειρίες των ασθενών και των οικείων τους.

Η κα Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, συμμετείχε στο προεδρείο της ενότητας «Survivorship: Επιβίωση ασθενών με καρκίνο» μαζί με την Καθ. Κ. Μυστακίδου, τον κο Ι. Ντίνο, Κλιν. Ψυχολόγο ΓΑΟΝΑ Αγιος Σάββας, κατά την οποία ο κος Ν. Μητσιμπόνας, Ειδ. Παθολογος Ογκολόγος και μέλος της συντακτικής ομάδας μαζί με την κα Καίτη Αποστολίδου, παρουσίασε τον Οδηγό Επιβίωσης από τον Καρκίνο και το Εντυπο Παρακολούθησης κατά την Επιβίωση. Ο Οδηγός συντάχθηκε από την ΕSMO-European Society of Medical Oncology και την ECPCEuropean Cancer Patient Coalition με σκοπό ο ασθενής κατά τη διάρκεια και κυρίως μετά το τέλος της θεραπείας του, να έχει στα χέρια του τη σύνοψη της διάγνωσης και της θεραπείας του, καθώς το πλάνο της προγραμματισμένης παρακολούθησης του, ώστε οι γιατροί κάθε ειδικότητας τους οποίους τυχόν θα επισκεφθεί στο μέλλον να γνωρίζουν με ακρίβεια το ιστορικό του.

Στο τέλος της ημερίδας ηχογραφήθηκε το Webinar «Η διαρκής πρόκληση της ενημέρωσης του ασθενούς με καρκίνο: Αμιγώς ιατρικό ή ψυχοκοινωνικό ζήτημα;» με συμμετοχή του ακροατηρίου. Την ΕΛΛΟΚ εκπροσώπησε στο πάνελ ομιλητών η κα Ζωή Γραμματόγλου, μέλος Δ.Σ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανή αναμετάδοση την ενδιαφέρουσα συζήτηση

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ στους Συμπαγείς Όγκους – 23- 24/3/2018 Θεσσαλονίκη

Συνέδριο για την Εφαρμογή των Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών στους Συμπαγείς Όγκους, οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ερεύνης του Καρκίνου και την Ελληνική και Διεθνή Εταιρεία Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων θεραπειών, σε συνεργασία με το Β’ Χημειοθεραπευτικό Ογκολογικό τμήμα του Α.Ν.Θ. Θεαγένειο και την Εταιρεία Βιοεπιστημών, στις 23 & 24 Μαρτίου 2018 στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου συμμετείχε με χαιρετισμό της Αντιπροέδρου Ελένης Ντελιοπούλου.

4ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, διοργάνωσαν από κοινού το 4ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας, με τίτλο «Πέρασμα στη νέα εποχή», το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το διάστημα 3 – 5 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου συμμετείχε στο Συνέδριο στην ενότητα για την Ανακουφιστική Φροντίδα, τα Κέντρα φιλοξενίας και τις λοιπές δομές με τον Γραμματέα του Δ.Σ. κο Γιώργο Καπετανάκη. Περισσότερα για το Συνέδριο μπορείτε να δείτε εδώ.

1η Διημερίδα Χειρουργικής Ογκολογίας Μαστού

Η 1η Διημερίδα Χειρουργικής Ογκολογίας Μαστού με τίτλο «Νεότερες Εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία» πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace Hotel στη Θεσσαλονίκη στις 11-12 Μαΐου 2018. Στη Διημερίδα που διοργανώθηκε από το Χειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα Μαστού του Α.Ν.Θ. Θεαγένειο, συμμετέιχε η ΕΛΛΟΚ με ομιλήτρια την Αντιπρόεδρο κα Ελένη Ντελιοπούλου και την Πρόεδρο του Συλλόγου Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης κα Κυριακούλα Δερεκενάρη στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Δράσεις – Πολιτικές Υγείας με τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις» .