Επιλογή Σελίδας

6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΘΕΝΩΝ : Αθήνα 21 Νοεμβρίου 2017

Στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ήταν παρούσα με τη συμμετοχή του Γραμματέα του ΔΣ κου Γιώργου Καπετανάκη στο πάνελ της 3ης ενότητας με τίτλο «Η Πρόσβαση των Ασθενών στο Φάρμακο και τις Θεραπείες».  Επίσης συμμετοχή των μελών μας υπήρξε και στην 4η ενότητα όπου έγινε παρουσίαση καλών πρακτικών από τον ΟΕΚΚ Αγκαλιάζω και την Αντιπρόεδρο κα Μανιώ Κορλέτη και το ΚΕΦΙ Αθηνών και την Πρόεδρο κα Ζωή Γραμματόγλου. Μπορείτε να βρείτε τις παρουσιάσεις εδώ.

13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΣΔΥ

Στις 12 – 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 13ο Συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα. Επρόκειτο για ένα πολύ υψηλού επιπέδου Συνέδριο στο οποίο υπήρξε μεγάλη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στο χώρο της υγείας.  Η Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ κα Καίτη Αποστολίδου, συμμετείχε ως ομιλήτρια την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στην ενότητα με τίτλο «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ : Προσδοκίες και Αβεβαιότητες», ενώ σχολίασε σχετικά το θέμα για την προτεραιοποίηση των επιλογών στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Περισσότερα για το 13ο Συνέδριο της ΕΣΔΥ μπορείτε να δείτε εδώ.

1o WEBINAR ΟΝΕΟ – ΕΟΠΕ

Με τίτλο «Η πρόσβαση των Ασθενών με καρκίνο στα φάρμακα – Παρόν και Μέλλον» η Ομάδα Νέων Ογκολόγων της ΕΟΠΕ πραγματοποίησε το 1ο WEBINAR στην Ελλάδα την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στο περιθώριο του Συνεδρίου της Επιστημονικής Εταιρείας  «Καρκίνος, Εκπαίδευση, Έρευνα και Κλινική Πράξη».

Μία πραγματικά αξιέπαινη και πρωτοποριακή προσπάθεια από την ΟΝΕΟ και τον πρόεδρό της κο Μιχάλη Νικολάου, η οποία είχε εξαιρετικό αποτέλεσμα, αφού κατόρθωσε να δώσει απαντήσεις στο θέμα της πρόσβασης των ογκολογικών ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες. Στο πάνελ συμμετείχαν  ο Ογκολόγος κος Αλ. Αρδαβάνης, Δ/τής της Α’ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσ. Αγιος Σάβας, ο Πρόεδρος της Θετικής Λίστας κος Δημ. Κούβελας, ο Γραμματέας της ΕΛΛΟΚ κος Γιώργος Καπετανάκης και εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

Το webinar ξεκίνησε με συνέντευξη του Προέδρου της ΕΟΠΕ κου Γιάννη Μπουκοβίνα και συνεχίστηκε με τους συμμετέχοντες οι οποίοι έδωσαν απαντήσεις, γύρω από ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα, ενώ μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, δόθηκε η δυνατότητα σφαιρικής ενημέρωσης του κοινού. Ευχόμαστε σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε και άλλα τόσο ενδιαφέροντα webinars,  από την ΟΝΕΟ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε κι εσείς το webinar εδώ.

IDENTITY THESSALONIKI

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία στήριξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου εκδηλώθηκε από τη Θεσσαλονίκη! Το περιοδικό ποικίλης ύλης Identity Thessaloniki στο 2ο τεύχος που κυκλοφόρησε στις αρχές Δεκεμβρίου, έκανε ειδικό αφιέρωμα στην ΕΛΛΟΚ και το έργο της, αναδεικνύοντας την αξία και τη σημασία και την ανάγκη της ύπαρξης ενός ενιαίου φορέα εκπροσώπησης των ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας.

Παράλληλα ο ίδιος ο εκδότης του περιοδικού ανακοίνωσε ότι από τις πωλήσεις του περιοδικού θα υποστηριχθεί και οικονομικά η ΕΛΛΟΚ, δείχνοντας έτσι και έμπρακτα, πόσο κοντά είναι στους ασθενείς με καρκίνο. Ταυτόχρονα όποιος επιθυμεί μπορεί να εκφράσει την υποστήριξή του στην ΕΛΛΟΚ, στέλνοντας μήνυμα στον αριθμό 54574 (με χρέωση 2,8 ευρώ με ΦΠΑ και πλέον τέλους χρηστών κινητής τηλεφωνίας 8%, 12%, 15% ή 18% βάσει λογαριασμού). Σας καλούμε όλους λοιπόν να προμηθευτείτε το IDENTITY THESSALONIKI, να απολαύσετε την συνέντευξη που δίνει η Αντιπρόεδρος της ΕΛΛΟΚ κα Ελένη Ντελιοπούλου και να διαβάσετε τα τόσο ενδιαφέροντα θέματα του περιοδικού, στηρίζοντας ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό και το έργο της ΕΛΛΟΚ.

ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ (Ημερίδα ανακοίνωση των άσχημων νέων στην ογκολογία)

Ημερίδα με θέμα την «Ανακοίνωση των άσχημων νέων στην ογκολογία» διοργάνωσε Η ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, στην Αθήνα στις 11 Δεκεμβρίου.

Μία εξαιρετική πρωτοβουλία με την οποία δόθηκε έμφαση σε ένα θέμα που σπάνια έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε. Οι άνθρωποι συχνά επικεντρώνονται σε αυτό που πρέπει να πουν, αλλά η αποτελεσματική επικοινωνία αφορά λιγότερο το να μιλάμε και περισσότερο το να ακούμε ή να παρατηρούμε. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι διαφορετικό να μιλάμε από το να επικοινωνούμε..

Στόχος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, ήταν να βγάλει αυτές τις συστάσεις από το πλαίσιο των ακαδημαϊκών εγχειρίδιων, και κυρίως από τα ράφια και τα συρτάρια ακαδημαϊκών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων και να τα φέρει σε δημόσιο διάλογο μέσω συστηματικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης στις βασικές αρχές επικοινωνίας, ώστε σταδιακά να εμφυτευτούν στο πλαίσιο της καθημερινής πρακτικής και να μάθουν οι γιατροί να μπαίνουν στο μυαλό και τη θέση του ασθενούς και οι ασθενείς να μη πυροβολούν τον αγγελιοφόρο. Επιστημονική υπεύθυνη της Ημερίδας ήταν η Dr Έφη Σίμου.

ΙΔΡΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ – ΑΘΗΝΑ

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο στην Αθήνα  ΟΚΕΚ-Α «Athens Comprehensive Cancer Center– (ACCC)».

Σε εορταστικό κλίμα και με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κου Προκόπη Παυλόπουλου, και πολλών επίσημων προσκεκλημένων, ένα όνειρο ετών έγινε πλέον πραγματικότητα.

Η ίδρυση του κέντρου αποτελεί πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου (DKFZ) και την Helmholtz Association, τον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί η Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, κα Καίτη Αποστολίδου και το μέλος Δ.Σ.  κα Ζωή Γραμματόγλου

6η ΕΤΗΣΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣ (22 -10 – 2017)

Εκατόν είκοσι «ευαισθητοποιημένοι» οδοντίατροι, Ιατροί ΩΛΡ και Ογκολόγοι και εκπρόσωποι των μελών της ΕΛΛΟΚ,  Συλλόγων Ασθενών Κ.Ε.Φ.Ι., Άλμα Ζωής και Αγκαλιάζω παρακολούθησαν την 6η Ημερίδα Ογκολογίας Στόματος.

Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος, η ενημέρωση των οδοντιάτρων σχετικά με το ρόλο της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, οι επιπλοκές της στοματικής κοιλότητας, και οι έντυπες οδηγίες προς ασθενείς,  ήταν κεντρικά θέματα της Ημερίδας.

Η Καθηγήτρια κα Ουρ. Νικολάτου-Γαλίτη παρουσίασε τα δεδομένα που αφορούν στην πρώιμη διάγνωση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την οστεονέκρωση της γνάθου.. παρενέργεια που δυνατόν να εμφανισθεί σε ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για οστικές μεταστάσεις.