Επιλογή Σελίδας

Σημαντικές ομιλίες για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς και ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους καθηγητές και ειδικούς πραγματοποιήθηκαν στο συνέδριο για τις Πολιτικές του Καρκίνου και τις Εξατομικευμένες Θεραπείες, το οποίο διοργάνωσε το Health Daily και η Boussias Communications. Στις απαράδεκτες ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την επιβίωση μεταξύ των χωρών και περιφερειών της ΕΕ, αλλά και μεταξύ περιοχών μιας χώρας αναφέρθηκε στην ομιλία της με θέμα «Πρόσβαση στην Ογκολογική Θεραπεία-Η Αποψη των Ασθενών-Αποεπένδυση και Καινοτομία: Λύση για τη Πρόσβαση» η Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο καρκίνος είναι κοινωνικό-οικονομικό πρόβλημα, όχι απλά μόνον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τα συστήματα υγείας δεν παρέχουν την άριστη υγειονομική περίθαλψη με τους πόρους που διαθέτουν. Μια δυνητική λύση είναι η αποεπένδυση, δηλ. η αφαίρεση πόρων από οποιεσδήποτε πρακτικές, διαδικασίες, τεχνολογίες ή φάρμακα τομέα υγείας που εκτιμάται ότι προσφέρουν μικρό ή κανένα όφελος για το κόστος τους, και έτσι δεν συνιστούν αποτελεσματική κατανομή πόρων υγείας και η επένδυση τους σε νέες τεχνολογίες που προσφέρουν ουσιαστικό όφελος στους ασθενείς.

Σε κάθε περίπτωση όμως η Αξιολόγηση Ιατρικής Τεχνολογίας παραμένει το βασικό εργαλείο για την αξιολόγηση κάθε είδους ιατρικής των θεραπειών και θα πρέπει οι ασθενείς να συμμετέχουν στη διαδικασία τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Περισσότερα για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε εδώ.