Υπάρχουν και άλλες λύσεις εκτός από μέτρα περιορισμού της προσβασης σε νέα φάρμακα
Όταν στην Ελλάδα το Υπουργείο Υγείας αναζητά τη νομιμοποίηση τρόπων περιορισμού της πρόσβασης σε νέα φάρμακα, όπως το περίφημο άρθρο 89 του πρόσφατου νόμου 4472/2017 (βλ. Δελτίο Τύπου 26.6.2017), άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία, αναζητούν άλλους προσφορότερους τρόπους τιμολόγησης και αποζημίωσης νέων φαρμάκων.
Τα παρακάτω νέα από το σημερινό Politico Pro Health Εurope δείχνουν πως μπορεί μια χώρα να διαχειρισθεί την διάθεση των νέων ακριβών φαρμάκων και έχουν ιδιαίτερη σημασία διότι οι ασθενείς που λαμβάνουν ή πρόκειται να λάβουν το συγκεκριμένο φάρμακο (Ibrance), είναι αυτοί που ήδη έμαθαν πρώτοι ποιες είναι οι επιπτώσεις του ανωτέρω άρθρου 89.
Η Ολλανδή Υπουργός Υγείας κατέληξε σε συμφωνία με την Pfizer που θα επιτρέψει στην Ολλανδία τη διάθεση του φαρμάκου Ibrance για τον καρκίνο του μαστού από την 1η Αυγούστου. Μια πλήρης θεραπεία με το φάρμακο κοστίζει περίπου 90.000 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Ολλανδοί δήλωσαν ότι έλαβαν έκπτωση 10% στην τιμή διάθεσης, συν πρόσθετες εμπιστευτικές εκπτώσεις που δεν μπορούσαν να αποκαλύψουν. Η συμφωνία ισχύει μέχρι το 2020. Η Υπουργός Υγείας της Ολλανδίας Edith Schippers ανακοίνωσε επίσης τη διάθεση 6 εκατ. ευρώ για έρευνα σχετικά με το εάν το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία έναρξης ή ως συνεχιζόμενη θεραπεία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι χρησιμοποιείται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.
Το Ibrance, με βάση τη δραστική ουσία palbociclib, εγκρίθηκε στην ΕΕ τον Νοέμβριο του 2016 για τη θεραπεία τοπικά προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν τα καρκινικά κύτταρα έχουν υποδοχείς για ορισμένες ορμόνες στην επιφάνεια τους (HR-θετικά) και δεν παράγουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες ενός υποδοχέα που ονομάζεται HER2, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων-EMA. Ωστόσο, το φάρμακο υπόκειται σε επιπρόσθετη παρακολούθηση στην ΕΕ, επειδή υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό σε σχέση με άλλα φάρμακα.