Επιλογή Σελίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 1ο Συνέδριο Στελεχών και η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου που έλαβε χώρα στο Crowne Plaza Athens, από 3 έως 5 Φεβρουαρίου 2017, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Εταιρείας Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού διακεκριμένων Καθηγητών Ιατρικής, Διευθυντών Ογκολογικών Κλινικών και Ακτινοθεραπευτικών Μονάδων, οικονομολόγων υγειας και λοιπών επιστημόνων και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Η  ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου επελέγη για να συμπέσει με τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου και ως θέμα του Συνεδρίου, η ΕΛΛΟΚ υιοθέτησε την καμπάνια της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC) #WeCanICan: Eμπνέουμε, Εκπαιδεύουμε, Αναλαμβάνουμε Δράση.

Ο κος Ιωάννης Μπασκόζος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας στο χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία της πρόληψης με την ένταξη της ασκησης στη καθημερινότητα μας και του υγιεινού τρόπου ζωής. Δήλωσε ότι γνωρίζει τα προβλήματα που σχετίζονται με το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Ελεγχο του Καρκίνου και ότι σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει περισσότερα.

O Dr Cary Adams, Chief Executive Officer UICC στο χαιρετισμό του δήλωσε ότι  «Η UICC-Διεθνής Ένωση κατά του Καρκίνου, ο οργανισμός μου, επί πολλά χρόνια υποστήριζε το γεγονός ότι για να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος με εθνικά σχέδια ελέγχου, χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της κοινωνίας και των κυβερνήσεων και μητρώα νεοπλασιών. Είναι η βάση για να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε δεδομένα, πληροφορίες, σχέδιο.

 Πρέπει να καταλάβουμε τις συνέπειες των αποφάσεων που λαμβάνονται καθημερινά σε κυβερνητικό, κοινοτικό και προσωπικό επίπεδο σχετικά με το τι θα συμβεί με τον καρκίνο στο μέλλον. Κατ’ αρχάς, όπως θα αναφερθεί και στο συνέδριο, πρέπει να σιγουρευτούμε πως ο κόσμος καταλαβαίνει πως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Ελέγχο του Καρκίνου και τα μητρώα καρκίνου αποτελούν τη βάση για την αντιμετώπιση του καρκίνου στο μέλλον. Πιθανότατα όχι για άτομα σαν εμένα. Μα σίγουρα για τα παιδιά μου και τα παιδιά των παιδιών τους.”

Ο Dr Gauden Galea, Director of the Division WHO Non communicable Disease and Promoting Health through the Lifecourse, στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε ότι « Δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα δεδομένα για τον καρκίνο στην Ελλάδα. Το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη είναι υπεύθυνο για 53 χώρες. Έχουμε δεδομένα για την επίπτωση του καρκίνου από όλες αυτές τις χώρες, εξαιρουμένων 5. Και η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτές Γι’ αυτό, πρώτα θα υπογραμμίσω τη σημασία των αξιόπιστων δεδομένων.Χωρίς αξιόπιστα δεδομένα, δεν είναι δυνατός ο καθορισμός προτεραιοτήτων και η μέτρηση της αποτελεσματικότητας των ενεργειών πρόληψης ή βελτίωσης της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.»

Στο Συνέδριο συζητήθηκαν σε έξι ενότητες θέματα σχετικά με τον Καρκίνο και την Εργασία, με τις πολιτικές υγείας και τις οργανώσεις ασθενών, την συμμετοχή της Ελληνικής ογκολογικής κοινότητας στην Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου, τη σχέση γιατρού-ασθενούς στην ογκολογία, την ηγεσία και αριστεία στη διακυβέρνηση των οργανώσεων ασθενών, την αξία της καινοτομίας στην ογκολογία από την πλευρά των ασθενών, τη συνεργασία των οργανώσεων ασθενών με τα ογκολογικά νοσοκομεία.

Από τις ομιλίες επιστημόνων αλλά και τις προσωπικές μαρτυρίες ασθενών, έγινε εμφανής η έλλειψη δεδομένων για την επαγγελματική επανένταξη και απασχόληση ασθενών και ατόμων με εμπειρία καρκίνου και επισημάνθηκε η έλλειψη νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στην εργασία των καρκινοπαθών, αντίστοιχων με αυτές που ισχύουν για ΑΜΕΑ.

Κατά την συζήτηση για τις πολιτικές υγείας τονίστηκε η ανάγκη να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή εκπροσώπων των οργανώσεων ασθενών σε επιτροπές και φορείς σχεδιασμού πολιτικών υγείας, όπως ο ΕΟΦ, η Επιτροπή Ογκολογίας του ΚΕΣΥ, ο υπό μελέτη οργανισμός αξιολόγησης ιατρικής τεχνολογίας (HTA) και οι  επιτροπές τιμολόγησης φαρμάκων. Πέραν του ότι αυτό αποτελεί δικαίωμα των ασθενών, δεν νοείται  χάραξη πολιτικής υγείας χωρίς την αποτύπωση των αναγκών αυτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας. Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος  υγείας με επίκεντρο τις ανάγκες των ασθενών που θα λειτουργεί στη βάση της συνεργασίας και της διεπιστημονικότητας. Αναγνωρίστηκε η αξία της ενδυνάμωσης των ασθενών και η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων από τις οργανώσεις τους, ούτως ώστε να αποκτά ουσιαστικό χαρακτήρα η συμμετοχή τους.

Επίσης σχολιάστηκε ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η χρήση των νέων θεραπειών πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη «αξία» στη ζωή των ασθενών και το συνολικό κοινωνικό όφελος.

Οφείλουμε να ορίσουμε με τα κατάλληλα εργαλεία τις έννοιες της «αξίας» αυτής και το κοινωνικό όφελος. Την 2η ημέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκε το πρωτοπόρο εργαλείο της ESMO «Κλίμακα Μεγέθους του Κλινικού Οφέλους» για την μέτρηση του κλινικού οφέλους των ακριβών φαρμάκων και τονίστηκε η ανάγκη αξιοποίησης του από την Ελληνική πολιτεία

Η συνεδρία της πρώτης μέρας έκλεισε με την παρουσίαση της αποτελεσματικής παρέμβασης του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής», που ανέλυσε τα βήματα που ακολούθησε η οργάνωση για τη τκεμηρίωση του αιτήματος της. Η τεκμηριωμένη παρουσίαση του προβλήματος οδήγησε στην αποζημίωση της διαγνωστικής εξέτασης Oncotype-DX από τον ΕΟΠΥΥ.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου, ξεκίνησε με χαιρετισμούς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και διεθνών οργανώσεων (WHO, UICC), ενώ το ενδιαφέρον της επιστημονικής ογκολογικής κοινότητας συγκέντρωσε η προτεραιότητα που η ΕΛΛΟΚ δίνει στην ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών και στο σχεδιασμό ρεαλιστικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.

Οι Ελληνικές Επιστημονικές Εταιρείες στο χώρο της ογκολογίας παρουσίασαν μια εθελοντική δράση κοινωνικού περιεχομένου που δεσμεύονται να υλοποιήσουν στα πλαίσιο της καμπάνιας #WeCanICan για το 2017.

.Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ενότητα που αφορούσε την σχέση του γιατρού με τον ασθενή στην ογκολογία. Τι περιμένει ο ογκολογικός ασθενής από τον γιατρό του? Πόσο προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι είναι οι γιατροί για να επικοινωνήσουν με τον ογκολογικό ασθενή και να νοιώσουν συμπόνια για τον πάσχοντα? Ποιά η σημασία της από κοινού λήψης κλινικής απόφασης? Στα ερωτήματα αυτά αναφέρθηκαν οι ομιλητές και με βιωματικό τρόπο προσπάθησαν να απαντήσουν οι ίδιοι οι ασθενείς μιλώντας για την σχέση τους με τον γιατρό τους. Ζητήθηκε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συντόνισε την ενότητα, η ένταξη του μαθήματος επικοινωνίας με τον ασθενή και τη οικογένεια του και άλλων κατάλληλων μαθημάτων στα υποχρεωτικά μαθήματα του προγράμματος σπουδών των ιατρικών σχολών.

Η ηγεσία και η αριστεία στην διακυβέρνηση των οργανώσεων ασθενών και οι προκλήσεις που αυτές θέτουν, παρουσιάστηκαν μέσα από την εμπειρία της οργάνωσης «Κιβωτός του κόσμου» και των προέδρων δυο συλλόγων μελών της ΕΛΛΟΚ.

Το διήμερο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ ολοκληρώθηκε με την ομιλία της αντιπροέδρου της ECPC και Προέδρου της ΕΛΛΟΚ, κ. Κ. Αποστολίδου, η οποία παρουσίασε το κείμενο θέσεων της ECPC The Value of Innovation in Oncology για τις απόψεις των Ευρωπαίων ασθενών με καρκίνο για την καινοτομία στην ογκολογία και την συζήτηση που πραγματοποιείται στην Ευρώπη για την δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού αξιολόγησης νέων θεραπειών και φαρμάκων με βάση την έκβαση της θεραπείας.

Παρουσιάστηκε η πρωτοπόρος διαδικτυακή πύλη της Ανοσολογίας η οποία παρέχει χρήσιμες επιστημονικές πληροφορίες για τις σύγχρονες μεθόδους ανοσοθεραπείας στο καρκίνο.

Παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ των μελών της ΕΛΛΟΚ για τις σχέσεις των οργανώσεων ασθενών με τα ογκολογικά νοσοκομεία κατά τη προσφορά υπηρεσιών σε ασθενείς με καρκίνο από εκπαιδευμένους εθελοντές. Η έρευνα παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογιας ΕCCO, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ECPC με την ΟECI-Organization of European Cancer Institutes, .στην ενότητα «When Patient Organisations and Cancer Centres Collaborate» από την κα Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρο της ΕΛΛΟΚ και Αντιπρόεδρο της ΕCPC-European Cancer Patient Coalition.

Η ΕΛΛΟΚ ευχαριστεί τις εταιρείες Bristol Myers Squibb, Astra Zeneca, Pharmaserv Lilly, Genesis Pharma, Roche, Genekor, ΔΕΗ,  οι οποίες με τις άνευ όρων χορηγίες τους υποστήριξαν τη διοργάνωση του 1ου συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ

Πληροφορίες:

Καίτη Αποστολιδου-Πρόεδρος ΕΛΛΟΚ

Τηλ. 6977340758

Γεώργιος Καπετανάκης-Γραμματέας ΕΛΛΟΚ

Τηλ. 6944608385