Επιλογή Σελίδας

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα για τον Αιματολογικό Καρκίνο στις 2 Ιουνίου 2018 στο Ξενοδοχείο ΚΑΨΗΣ στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Επιβίωσης από τον Καρκίνο, που φέτος εορτάζεται την Κυριακή 3 Ιουνίου.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι μέσω της ενημέρωσης των στελεχών των μελών της ΕΛΛΟΚ και της διάχυσης της πληροφόρησης σε τοπικό επίπεδο, να ευαισθητοποιήσουμε τους ασθενείς και το γενικό πληθυσμό, για τη ανάγκη έγκαιρης και ορθής διάγνωσης των διαφόρων μορφών αιματολογικού καρκίνου, να αναδείξουμε τις δυνατότητες θεραπείας της νόσου και να ενθαρρύνουμε τους ίδιους τους ασθενείς να μιλήσουν για την εμπειρία τους με την νόσο, τη θεραπεία τους αλλά και τις προκλήσεις που συνάντησαν κατά την επιστροφή τους στην «κανονικότητα» της ζωής τους.

Επίσης θα τονίσουμε τη σημασία της αύξησης των δωρητών μυελού των οστών που οι ασθενείς αυτοί, συχνά χρειάζονται, και θα τιμήσουμε τον Δρα Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο για το έργο του στο τομέα αυτό. Θα ενημερωθούμε και για τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως την εξατομικευμένη ιατρική, την ανοσοθεραπεία, και ίδιαίτερα για την πολύ συζητούμενη νέα θεραπεία με CAR-T cells* (chimeric antigen receptor Tcell therapy), που πρόσφατα εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

*CAR-T cells therapy: Mια μορφή θεραπείας κατά την οποία τα Τ κύτταρα του ασθενούς (τύπος κυττάρου του ανοσοποιητικού συστήματος) τροποποιούνται στο εργαστήριο, έτσι ώστε να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Τα Τ κύτταρα λαμβάνονται από το αίμα του ασθενούς. Στη συνέχεια προστίθεται στο εργαστήριο το γονίδιο για έναν ειδικό υποδοχέα που δεσμεύεται με μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στα καρκινικά κύτταρα του ασθενούς. Ο ειδικός υποδοχέας ονομάζεται χιμαιρικός υποδοχέας αντιγόνου (CAR). Μεγάλοι αριθμοί των Τ κυττάρων CAR αναπτύσσονται στο εργαστήριο και χορηγούνται στον ασθενή με έγχυση. Η θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα CAR μελετάται στη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου. Επίσης ονομάζεται θεραπεία με χιμαιρικό αντιγόνο υποδοχέα Τ-κυττάρων.

Παράλληλα θα επιχειρήσουμε να εστιάσουμε στην ανάγκη δράσεων σχετικά με την υποστήριξη και ομαλή επανένταξη των ασθενών της παιδικής, εφηβικής και νεανικής ηλικίας, που πλήττονται από συγκεκριμένες μορφές αιματολογικού καρκίνου.

Η Ημέρα Επιβίωσης είναι ένας ετήσιος, πολύτιμος εορτασμός της ζωής που πραγματοποιείται σε πολλές πόλεις σε εθνικό επίπεδο και σε όλο τον κόσμο την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου. Εκδηλώνουμε τη χαρά μας και την αγάπη μας για όσους έχουν επιβιώσει, παρέχουμε αισιοδοξία και υποστήριξη σε όσους διαγνώσθηκαν πρόσφατα και σε όσους βρίσκονται σε μακρόχρονη θεραπεία, μνημονεύουμε όσους έφυγαν, προσφέρουμε υποστήριξη και φροντίδα για τις οικογένειες των ασθενών και ενημερώνουμε για τη πρόληψη και τον καρκίνο στις κοινότητες εντός των οποίων λειτουργούμε.

Φέτος ο εορτασμός θα συμπέσει με τα δέκα χρόνια αφότου για πρώτη φορά συμμετείχε στην Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης, ένας σύλλογος από την Ελλάδα, ο Ομιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω», με ένα μικρό άρθρο της τότε Υπεύθυνης του Προγράμματος Συνηγορίας & Διεκδίκησης Δικαιωμάτων των Ασθενών με Καρκίνο, Καίτης Αποστολίδου, στο περιοδικό του Ομίλου.

Η Επιστημονική Ημερίδα για τον Αιματολογικό Καρκίνο πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτής Ογκολογίας.