Επιλογή Σελίδας

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διοργανώνει για τέταρτο χρόνο από τον Ιούνιο έως τέλος Σεπτεμβρίου 2021, εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος καθώς και διαδικτυακή Ημερίδα ενημέρωσης τον Ιούνιο με θέμα: Φροντίζω το Δέρμα μου – Κάνω τον Ήλιο φίλο!

Γενικά Στοιχεία:

• Ο καρκίνος του δέρματος έχει αναγνωριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη σύγχρονη ιατρική, δεδομένου ότι είναι η πιο συχνή και, λόγω συχνότητας, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κακοήθης νόσος. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, που αντιπροσωπεύουν ήδη τη συντριπτική πλειονότητα όλων των καρκίνων στους πληθυσμούς με ανοιχτόχρωμο δέρμα σε όλο τον κόσμο, έχουν υπερδιπλασιαστεί στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.

• Οι καρκίνοι του δέρματος είναι οι πλέον συχνοί καρκίνοι παγκοσμίως, με τους μελανωματικούς καρκίνους στην Ευρώπη να αποτελούν το 46% των περιπτώσεων καρκίνου  του δέρματος και τους μη μελανωματικούς το 20%. (Globocan 2020)

• Ένας στους τρεις καρκίνους που ανιχνεύονται κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα είναι καρκίνοι του δέρματος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

• Στη χώρα μας μόνο ο αριθμός των νέων διαγνώσεων του μελανώματος μεταξύ 2000 -2018 έχει τετραπλασιαστεί σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Globocan 2018)

• Πολλοί τύποι καρκίνου του δέρματος μπορούν να προληφθούν από τον καθημερινό τρόπο ζωής μας

• Οι μορφές καρκίνου του δέρματος που δεν είναι μελάνωμα, οφείλονται κυρίως στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και στη μή τήρηση κανόνων προστασίας του δέρματος

• H έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι ο πλέον σημαντικός εξωτερικός παράγων κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Οι εργαζόμενοι στο ύπαιθρο, οι οποίοι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας  κινδυνεύουν περισσότερο.

• Εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ευρωπαϊκές χώρες είναι άμεσα εκτεθειμένοι στους κινδύνους από την μακροχρόνια έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία δίχως να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις

• Υπάρχουν  νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος, οι οποίες δύνανται να βελτιώσουν θεαματικά την έκβαση και την βιωσιμότητα των ασθενών

Σκοπός της εκστρατείας ενημέρωσης είναι να πληροφορήσει τους 40 συλλόγους ασθενών που εκπροσωπεί η ΕΛΛΟΚ σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το γενικό κοινό  για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση τη θεραπεία και την αποκατάσταση του καρκίνου του δέρματος με το σύνθημα «Φροντίζω το Δέρμα μου – Κάνω τον Ήλιο Φίλο», που είναι μια ισχυρή παρότρυνση για δράση και προτρέπει για μια προσωπική δέσμευση. Το σύνθημα αντιπροσωπεύει τη δύναμη της ατομικής δράσης του καθενός από εμάς για τη λήψη μέτρων πρόληψης.

Ο απώτερος στόχος τόσο της Ημερίδας όσο και της εκστρατείας ενημέρωσης ,η οποία θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, είναι όχι μόνον η  ενημέρωση αλλά  και η κινητοποίηση των διαμορφωτών πολιτικών απασχόλησης και υγείας για τον κίνδυνο που παρουσιάζει η υπερβολική συνεχής έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων  και οδηγεί στην  ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αναγνώριση της συνεχούς τακτικής έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία ως επαγγελματικού κινδύνου .  Η ενημέρωση των πολιτών στοχεύει στην  ωφέλεια και τους κινδύνους που ενέχει η χωρίς κανόνες έκθεση στον ήλιο και στην ευαισθητοποίηση για τυχόν εμφάνιση αλλαγών στο δέρμα.