Επιλογή Σελίδας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνάντηση με Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

Συνάντηση με θέμα «Προτάσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ προς τους ογκολογικούς ασθενείς», είχε η Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΛΟΚ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κο Σωτήρη Μπερσίμη στις 24 Αυγούστου, στα γραφεία του Οργανισμού.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ΕΛΛΟΚ  στις αρχές Αυγούστου και σε συνέχεια της επαφής που υπήρξε για το θέμα της κάλυψης και αποζημίωσης της διαγνωστικής εξέτασης ONCOTYPE DX.

Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν να τεθούν υπόψη του κου Μπερσίμη τα προβλήματα που συναντούν οι ασθενείς με καρκίνο κατά την επαφή τους με τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και επίσης να κατατεθούν προτάσεις αναφορικά με την επίλυση πάγιων αιτημάτων των ογκολογικών ασθενών.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ, αφού ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που τέθηκαν από την κα Αποστολίδου,  δέχθηκε το δίκαιο των αιτημάτων αλλά και την ορθή προσέγγιση από την ΕΛΛΟΚ. Στη συνέχεια, ενεργώντας άμεσα για μία ακόμη φορά, ξεκίνησε τις διαδικασίες επίλυσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που τέθηκαν με σχετικό υπόμνημα από την ΕΛΛΟΚ.

Η ΕΛΛΟΚ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συνάντηση και την ανταπόκριση  του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κου Μπερσίμη και αναμένει την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ενώ παράλληλα είναι πάντα πρόθυμη και διαθέσιμη να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του Οργανισμού για την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

  • Συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων: Ενώ καλύπτεται πλήρως το κόστος των φαρμάκων  που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου, υπάρχει συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων που αφορούν θεραπεία των επιπλοκών και των παρενεργειών της  αντινεοπλασματικής θεραπείας, όπως διατροφικά συμπληρώματα για τη πρόληψη και θεραπεία της καχεξίας που προκαλεί η νόσος και οι παρενέργειες της θεραπείας, επιθέματα και υλικά περιποίησης νεοπλασματικών τραυμάτων και τραυμάτων κατάκλισης. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου- ΕΛΛΟΚ, σύμφωνα με τα ανωτέρω, αιτήθηκε μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος φαρμάκων, φαρμακευτικών παρασκευασμάτων και υλικών  για τις παραπάνω περιπτώσεις.
  • Εφαρμογή Εγκυκλίου ΑΔΑ:727Α465ΦΥΟ-ΔΙΦ/ 27-07-2017 για την “κατ΄ εξαίρεση χορήγηση φαρμάκων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη θετική λίστα”. Χρειάζεται ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της και το πνεύμα στο οποίο θα κινηθεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή της.
  • Ποσά που καταβάλλονται, σε συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, πέραν της παρεχόμενης από τον ΕΟΠΥΥ αποζημίωσης : Παρατηρείται συνεχώς και πλέον τείνει να γίνει καθεστώς από πολλά ιδιωτικά διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα, να απαιτούν από τον ασφαλισμένο επιπλέον ποσά της παρεχόμενης από τον ΕΟΠΥΥ αποζημίωσης, μέσω της υποχρέωσής του να συμμετάσχει σε μέρος της διαδικασίας που δεν αποζημιώνεται. Επιπλέον ο τρόπος υπολογισμού του 15% συμμετοχής του ασφαλισμένου αποβαίνει εις βάρος του, δηλ. σε αύξηση του ποσού συμμετοχής.
  • Αποζημίωση εξόδων μετακίνησης για ακτινοθεραπείες και αλλαγή τρόπου αποζημίωσης για τις χημειοθεραπείες: Πολλοί ασθενείς με καρκίνο καλούνται να μεταβούν σε άλλες περιοχές μακριά  από τον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες ακτινοθεραπείες. Ήδη από το 2013, είχε σταλεί γνωμάτευση της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, η οποία συνηγορεί ότι η ακτινοθεραπεία είναι ισοδύναμη με τη χημειοθεραπεία και την χειρουργική, τις τρείς βασικές μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου. Η δε κάλυψη πρέπει να γίνεται με χιλιομετρική αποζημίωση επίσης θα πρέπει να καλύπτεται το κόστος μετακίνησης συνοδού για ασθενείς των οποίων η κατάσταση της υγείας το επιβάλλει, βάσει σχετικής γνωμάτευσης του θεράποντος ογκολόγου.
  • Εφαρμογή εγκυκλίου για την εξέταση Oncotype DX: Με την ευκαιρία της έκδοσης της εγκυκλίου για την αποζημίωση της εξέτασης OncotypeDX, μέχρι την έκδοση της νέας ΥΑ, τέθηκε το ερώτημα αν ασθενείς άνω των 65 ετών έχουν τη δυνατότητα υποβολής δικαιολογητικών για την αποζημίωση της εξέτασης από τώρα και αν θα αντιμετωπιστούν όπως και οι νεώτερες σε ηλικία γυναίκες από την αρμόδια επιτροπή.
  • Βιοδείκτες: Αιτηθήκαμε την αποζημίωση του κόστους διενέργειας εξετάσεων εξειδικευμένων βιοδεικτών, για την ανοσοθεραπεία και την στοχευμένη ιατρική στον Καρκίνο. Ήδη από τις κλινικές μελέτες, αλλά και την εμπειρία που υπάρχει, φαίνεται ότι η ανοσοθεραπεία και οι εξειδικευμένες θεραπείες αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο μονοπάτι στη μάχη κατά  του καρκίνου.
  • Φυσιοθεραπείες για εξειδικευμένες περιπτώσεις: Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι φυσιοθεραπείες είναι μέρος της θεραπείας ή απαραίτητες στην αποκατάσταση των ασθενών. Π.χ. το λεμφικό μασάζ σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού που παρουσιάζουν λεμφοίδημα, το οποίο, αν και το έχουν ανάγκη πολλές γυναίκες δεν καλύπτεται, η λογοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, αναπνευστική αγωγή, κ.ά.
  • Αλλαγή τρόπου αποζημίωσης για ακτινοθεραπευτικές παρεμβάσεις όπως στερεοτακτική ακτινοθεραπεία και στερεοτακτική ακτινοχειρουργική, που δεν παρέχονται σε δημόσιες δομές υγείας και η διαδικασία αποζημίωσης ενεργοποιείται μόνο μετά από έγκριση του ΚΕΣΥ, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις αργεί να συνεδριάσει. Υπάρχει τρόπος για άμεση σύγκληση συνεδρίασης του ΚΕΣΥ, αλλά το σύστημα είναι τόσο γραφειοκρατικό, που πρακτικά δε λειτουργεί. Έτσι καλείται κάποιος να πληρώσει ποσά πολύ σημαντικά (7000+), τα οποία μετά δεν μπορεί να αιτηθεί προς αποζημίωση, διότι η έγκριση πρέπει να προηγηθεί της εξέτασης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος αν περίμενε, μπορεί να καλυπτόταν ενώ επειδή δεν περίμενε δεν καλύπτεται καθόλου. Ζητήσαμε να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής των δικαιολογητικών και εξέτασής τους από το ΚΕΣΥ, και εκ των υστέρων, εφόσον το περιστατικό απαιτεί άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση κατά τον θεράποντα ιατρό.
  • Συνθήκες λειτουργίας φαρμακείων ΕΟΠΥΥ:Εξυπηρέτηση των ασθενών, οι οποίοι ταλαιπωρούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες και με μεγάλη σπατάλη χρόνου π.χ. το Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ απέναντι από το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας Ν. Κούρκουλος, που εξυπηρετεί πολύ μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων. Ο χώρος είναι ακατάλληλος για τη χρήση αυτή, έχει ελάχιστο χώρο αναμονής, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναμένουν στο δρόμο, δεν διαθέτει τουαλέτα και ψύκτη ύδατος για εξυπηρέτηση του κοινού, και ενώ υπάρχει πρόβλεψη για δύο υπαλλήλους το περισσότερο χρόνο εξυπηρετεί το κοινό μόνον μια υπάλληλος, με αποτελέσμα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, που μπορεί να υπερβαίνουν τις τρείς ώρες ιδιαίτερα νωρίς το απόγευμα.
  • Επικοινωνία του ΕΟΠΥΥ με τους ασφαλισμένους: Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να βρει τρόπους να επικοινωνήσει τις παροχές του προς τους ασφαλισμένους, που μετά τις αλλαγές που έχουν επέλθει δεν γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι το σημερινό καθεστώς, και να τους προστατεύσει από αυθαιρεσίες των παρόχων σε ότι αφορά τη συμμόρφωσή τους στις συμβατικές τους υποχρεώσεις .