Επιλογή Σελίδας

Κατεβάστε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22 Ιουλίου 2021

Κατεβάστε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13 Ιουλίου 2021

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Καίτη Αποστολίδου

Πρόεδρος ΕΛΛΟΚ

Τηλ. 6932449000

Γεώργιος Καπετανάκης

Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ

Τηλ. 6944608385

«Διαδικτυακή Ημερίδα για τους Καρκινικούς Βιοδείκτες»

H Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα για τους καρκινικούς βιοδείκτες με τίτλο:

«Βελτιώνοντας την Ογκολογική Περίθαλψη
με Ευρύτερη Πρόσβαση σε Υψηλής Αξιοπιστίας Τεστ Βιοδεικτών»

η οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις15 Ιουλίου 2021, 16:00-19:00.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων για την Ελλάδα της Πανευρωπαϊκής έρευνας για τη Χρήση, Έγκριση και Αποζημίωση Βιοδεικτών, την οποία διεξήγαγαν οι IQNPath, ECPC και EFPIA.

Η έρευνα Unlocking the Potential of Precision Medicine in Europe, της οποίας η παρουσίαση θα εστιάσει στα αποτελέσματα που αφορούν τη χώρα μας, υλοποιήθηκε το 2020 από:

 • το Διεθνές Δίκτυο Ποιότητας για την Παθολογία (IQN-Path),
 • τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό Ασθενών με Καρκίνο (E.C.P.C) και
 • την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (E.F.P.I.A)

Έχουν προσκληθεί να χαιρετίσουν την εκδήλωση εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας. Ο Kαθ. Νicola Normanno, Πρόεδρος της IQNPath και κεντρικός ερευνητής της μελέτης θα είναι κεντρικός ομιλητής για το ρόλο των βιοδεικτών στην ογκολογική θεραπεία, την ανάγκη προσαρμογής των συστημάτων υγείας στις απαιτήσεις του ταχύτατα αναπτυσσόμενου τομέα των καρκινικών βιοδεικτών, Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα γίνει από τις κύριες μελετήτριες της έρευνας Verena Ahnert και Leah Ralph της εταιρείας συμβούλων LEK Consulting/UK.Ο ρόλος του παθολόγο-ανατόμου στην επιλογή της θεραπείας, πως οι βιοδείκτες μπορούν να βοηθήσουν τον ογκολόγο στην επιλογή της κατάλληλης για κάθε ασθενή φαρμακευτικής αγωγής. Η σημασία του μοριακού και του γονιδιακού προφίλ του όγκου στην ιατρική ακριβείας, αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας των εργαστηρίων και η αναγκαιότητα διαπίστευσης τους για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που παρέχουν είναι μερικά από τα θέματα που θα αναδειχθούν και θα συζητηθούν με τους ομιλητές στο τέλος της ημερίδας.

Η Ημερίδα στοχεύει στην ενημέρωση των αρμοδίων φορέων για τα αποτελέσματα για τη χώρα μας της ευρωπαϊκής έρευνας βιοδεικτών, σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Επίσης στοχεύει στο να αναδείξει το επίπεδο της πρόσβασης των ασθενών στους ογκολογικούς βιοδείκτες και της ποιότητας των εξετάσεων στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες, επισημαίνοντας τις ανεπάρκειες του συστήματος σήμερα και προτείνοντας συστάσεις πολιτικής προς βελτίωση του περιβάλλοντος αποζημίωσης και του συστήματος διασφάλισης της ποιότητας στα τεστ βιοδεικτών.

Επιπροσθέτως, καταδεικνύει τις εξαιρετικές προοπτικές που ανοίγουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των βιοδεικτών για την εφαρμογή της εξατομικευμένης ιατρικής, την επιλογή της κατάλληληςθεραπείας καθώς και των κοινωνικοοικονομικών ωφελειών που μπορούν να προκύψουν για τους ασθενείς και τα συστήματα υγείας.Ταυτόχρονα, ως επιστέγασμα των αποτελεσμάτων της έρευνας προτείνει συστάσεις βιώσιμων πολιτικών προς βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών και της ποιότητας των νέων θεραπειών με την χρησιμοποίηση βιοδεικτών.

Για δηλώσεις συμμετοχής (δωρεάν) στην Ημερίδα πατήστε εδώ: https://bit.ly/2U3PsWL

Η Ημερίδα θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό, με το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει σχολιασμός και συζήτηση, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής ερωτήσεων προς τους ομιλητές από το κοινό. Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming) μέσω διαδικτύου από τις σελίδες του Facebook και του Youtube της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. (Κάντε like στη σελίδα μας και παρακολουθήστε ζωντανά την ημερίδα).

Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμα μετά το πέρας της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.

Η επιστημονική ημερίδα για τους καρκινικούς βιοδείκτες, πραγματοποιείται με την Αιγίδα των:

 • Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)
 • Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)
 • Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ)
 • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ)

 

Η επιστημονική ημερίδα για τους βιοδείκτες πραγματοποιείται με την ευγενική άνευ όρων Χορηγία και Υποστήριξη των Εταιρειών:

Επίσημοι Χορηγοί: AstraZeneca, Roche

Χορηγοί: Bayer, Ipsen, MSD, Novartis

Υποστηρικτές: Φαρμασέρβ-Λίλλυ, SANOFI

 

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για την Ημερίδα της 15ης Ιουλίου, με τίτλο «Βελτιώνοντας την Ογκολογική Περίθαλψη με Ευρύτερη Πρόσβαση σε Υψηλής Αξιοπιστίας Τεστ Βιοδεικτών» μπορείτε να βρείτε εδώ.

 


Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, είναι το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας. Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 40 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα.

Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο. Ο σκοπός της ΕΛΛΟΚ, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η συνένωση δυνάμεων όλων των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, εθελοντών και φίλων για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών της οικογένειας τους και για την καθολική πρόσβαση στην ογκολογική και υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο. (www.ellok.org)

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Διαδικτυακή Ημερίδα για τους Καρκινικούς Βιοδείκτες»

15 Ιουλίου 2021

 Νικόλα Νορμάνο, Πρόεδρος IQN Path

 • «Πολλαπλά τα εμπόδια και οι περιορισμοί για την χρησιμοποίηση βιοδεικτών, τόσο όσον αφορά στην πρόσβαση σε φάρμακα, όσο και στην πρόσβαση σε τεστ βιοδεικτών και στην ποιότητα των εξετάσεων»

 Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ

 • Καίριος ο ρόλος των βιοδεικτών στις νέες εξελιγμένες θεραπείες, οι οποίες οδηγούν στην ογκολογία ακριβείας, ως βάση της προσπάθειας αντιμετώπισης του καρκίνου στο άμεσο μέλλον.

 Καίτη Αποστολίδου, Μέλος Δ.Σ. ECPC, Πρόεδρος ΕΛΛΟΚ

 • «Οι βιοδείκτες μέσω των εξαιρετικών δυνατοτήτων που μας προσφέρουν για εξατομικευμένη ιατρική, θα αποτελέσουν “βασικό όπλο” της ογκολογικής κοινότητας στην αντιμετώπιση του καρκίνου»

 Αφροδίτη Νόννη, Πρόεδρος ΕΕΠΑ

 • Η ιατρική ακριβείας με ταυτοποίηση βιοδεικτών και ανάλυση του DNA είναι καίρια για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας και την εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης

Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρος ΕΟΠΕ

 • «Τελικό στόχο της ογκολογικής κοινότητας θα πρέπει να αποτελέσει το τρίπτυχο “πρόγνωση, αποτροπή και θεραπεία ακριβείας”, με εφαρμογή των νέων τεχνολογικά εξελιγμένων θεραπειών»

 Κώστας Σταματόπουλος, Διευθυντής ΙΕΒ ΕΚΕΤΑ

 • «Θεαματικές οι εξελίξεις που έχουν επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην ογκολογία ακριβείας μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει η γονιδιακή ανάλυση»

 Οι δυνατότητες που προσφέρουν τα νέα εξελιγμένα τεστ βιοδεικτών, καθώς και οι πολλαπλές δυσχέρειες που εξακολουθούν να εμποδίζουν την διευρυμένη πρόσβαση σε αυτά αναδείχθηκαν στην επιστημονική ημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για τους καρκινικούς βιοδείκτες, με τίτλο:

«Βελτιώνοντας την Ογκολογική Περίθαλψη
με Ευρύτερη Πρόσβαση σε Υψηλής Αξιοπιστίας Τεστ Βιοδεικτών»

η οποία διεξήχθη διαδικτυακά στις 15 Ιουλίου 2021.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας, η οποία έτυχε εξαιρετικής ανταπόκρισης, έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων για την Ελλάδα της Πανευρωπαϊκής έρευνας για τη Χρήση, Έγκριση και Αποζημίωση IQNPath, ECPC και EFPIA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη το 2020 εν μέσω πανδημίας, αλλά συνάντησε σημαντική ανταπόκριση, που επέτρεψε να έχουμε μια συνολική ικανοποιητική εικόνα για την πρόσβαση σε υψηλής αξιοπιστίας βιοδείκτες σε όλη την Ευρώπη.

Η ημερίδα ήταν η πρώτη σειράς εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και στις άλλες χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα, για τη Χρήση, Έγκριση και Αποζημίωση Βιοδεικτών, η οποία διεξήχθη με τη συνεργασία των ΙQN PathECPCEFPIA. O στόχος ήταν, με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση των ασθενών και ταυτόχρονα ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση της πολιτείας και όλων των εμπλεκομένων φορέων στην έγκριση και αποζημίωση των βιοδεικτών, ώστε να αναδειχθούν οι κατάλληλες συστάσεις πολιτικής, που θα επιτρέψουν την πρόσβαση των ασθενών στη χρήση προηγμένων προγνωστικών και προβλεπτικών βιοδεικτών και τη βέλτιστη εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Η κα Ευαγγελία Σοφούλη, Γραμματέας της ΕΣΕΤΕΚ-ΓΓΕΤ, στο χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στο τρέχον πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη βιοδεικτών με οκτώ έργα τα οποία  αναφέρονται στον καρκίνο, καθώς και στην δράση για την εξέλιξη του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας.

Ο Καθ. Νicola Νormanno, Προέδρος του Διεθνούς Δικτύου Ποιότητας για την Παθολογία (IQN-Path) και εκ των κύριων συντελεστών της έρευνας “Unlocking the Potential of Precision Medicine in Europe” ανέφερε ότι η χρησιμοποίηση βιοδεικτών στην ογκολογική θεραπεία μας επιτρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα για την απόκριση των ασθενών σε συγκεκριμένα φάρμακα και κατηγορίες θεραπειών. Η έρευνα, πρόσθεσε ο Καθ. Ν. Νormanno, κατέδειξε τα πολλαπλά εμπόδια και περιορισμούς για την χρησιμοποίηση βιοδεικτών, με σημαντικότερα εξ’ αυτών:

 • Έλλειψη υποδομών
 • Προβληματικές διαδικασίες έγκρισης αποζημιώσεων
 • Έλλειψη συμμετοχής των εργαστηρίων στα προγράμματα αξιολόγησης και ελέγχων ποιότητας.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πανευρωπαϊκής έρευνας Unlocking the Potential of Precision Medicine in Europe, για την Ελλάδα ανέλαβαν οι ερευνήτριες Dr. Verena Ahnert και Dr. Leah Ralph.

Σύμφωνα με την έρευνα:

 • Η Ελλάδα καταγράφει μέτριες, συγκριτικά με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, επιδόσεις, στους τομείς της πρόσβασης σε φάρμακα
 • Βρίσκεται σε μεσαία θέση πανευρωπαϊκά στην πρόσβαση σε τεστ απλών και πολλαπλών βιοδεικτών
 • Κινείται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους τομείς της ποιότητας των διενεργηθεισών εξετάσεων, της πρόσβασης σε εργαστήρια και της διαθεσιμότητας τεστ.

Μεγάλα προβλήματα για τη χώρα μας εξακολουθούν να αποτελούν:

 • Πολύ μεγάλη καθυστέρηση επικαιροποίησης της έγκρισης νέων βιοδεικτών στην Ελλάδα, με την τελευταία να λαμβάνει χώρα το 2014.
 • Το επίπεδο αποζημίωσης των ασθενών, το οποίο είναι αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο & η περιορισμένη χρηματοδότηση ανά ασθενή για τεστ βιοδεικτών
 • Μειωμένη συμμετοχή των ελληνικών εργαστηρίων σε προγράμματα αξιολόγησης ποιότητας
 • Έλλειψη και ανεπάρκεια των κατάλληλων πολιτικών και του αντίστοιχου νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα που έχουν ως αποτέλεσμα:
 • μακρόχρονη και περίπλοκη διαδικασία αποζημιώσεων
 • προβληματική διάθεση νέων φαρμάκων
 • έλλειψη των απαραίτητων εργαστηρίων και υποδομών.

Οι συστάσεις πολιτικής που προτείνονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών είναι:

 • Ανάπτυξη διαδικασιών για την παράλληλη έγκριση των φαρμάκων και των ανάλογων τεστ βιοδεικτών
 • Δημιουργία εθνικού αρχείου συλλογής δεδομένων & υιοθέτηση ενός Εθνικού Συστήματος Αξιολόγησης Ποιότητας,
 • Αύξηση χρηματοδότησης αποκλειστικά για τεστ βιοδεικτών και βελτίωση των υποδομών
 • Βελτίωση εκπαίδευσης των επαγγελματιών & η μεγαλύτερη ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων προς καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση των ασθενών.
 • Καλύτερη διασύνδεση των υγειονομικών μονάδων και υιοθέτηση εναρμονισμένης προσέγγισης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την διασφάλιση της συνέχειας των εξετάσεων βιοδεικτών

Στον ρόλο του παθολογοανατόμου στην επιλογή θεραπείας ασθενών με καρκίνο αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της εισήγησής της η  Αν. Καθ.  Αφροδίτη Νόννη, Πρόεδρος της ΕΕΠΑ- Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής. Η κα Νόννη αναφέρθηκε στα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει η ιατρική ακριβείας με την ταυτοποίηση βιοδεικτών, καθώς και η Αλληλούχιση Νέας Γενιάς (NGS) τονίζοντας την σημασία της ιεράρχησης των μοριακών εξετάσεων, της σωστής επιλογής της μεθόδου θεραπείας, της σωστής ερμηνείας των αποτελεσμάτων και της διατομεακής συνεργασίας.  

Η κα Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρος της ΕΟΠΕ- Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας, αναφέρθηκε στην ομιλία της στον ρόλο των βιοδεικτών κατά την διαδικασία επιλογής της κατάλληλης για κάθε ασθενή θεραπείας και τα σπουδαία οφέλη της ογκολογίας ακριβείας οδηγώντας σε καλύτερες τελικές εκβάσεις για τους ασθενείς.

Η κα Καίτη Αποστολίδου, μέλος του Δ.Σ της E.C.P.C και Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ ανέλυσε κατά την διάρκεια της εισήγησής της τις εξαιρετικές δυνατότητες που προσφέρουν οι βιοδείκτες στην εξατομικευμένη ιατρική ως βασικό «όπλο» της ογκολογικής κοινότητας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ο οποίος θα πρέπει να  αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της Ε.Ε στον τομέα της υγείας για μια Ευρώπη ισότητας όπου όλοι οι ασθενείς θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας θεραπείες.

Την ανάλυση του γονιδιακού προφίλ ως βασικού μοχλού θεαματικών εξελίξεων στην ογκολογία ακριβείας, ανέπτυξε στην ομιλία του ο κος Κώστας Σταματόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, παρουσιάζοντας επίσης το πολύ σημαντικό έργο που έχει να επιδείξει το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας, χάρη στο οποίο έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η δημιουργία αποθετηρίου γενετικών δεδομένων για τον καρκίνο.

Η ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά (livestreaming) μέσω διαδικτύου από τις σελίδες του Facebook και την ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ.

Η επιστημονική ημερίδα για τους καρκινικούς βιοδείκτες, πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα των:

 • Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)
 • Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)
 • Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ)
 • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ)

 Η επιστημονική ημερίδα για τους βιοδείκτες πραγματοποιήθηκε με την ευγενική άνευ όρων Χορηγία και Υποστήριξη των Εταιρειών:

Επίσημοι Χορηγοί : AstraZeneca, Roche
Χορηγοί: Bayer, Ipsen, MSD, Novartis
Υποστηρικτές: Φαρμασέρβ-Λίλλυ, SANOFI

 

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για την Ημερίδα της 15ης Ιουλίου μπορείτε να βρείτε εδώ.

——————————————————————————————————————————————

Για περισσότερες πληροφορίες

Καίτη Αποστολίδου

Πρόεδρος  ΕΛΛ.Ο.Κ

Τηλ.: 6932449000


Γεώργιος Καπετανάκης

Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ

Τηλ.: 6944608385

Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, είναι το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας. Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 40 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα.

Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο. Ο σκοπός της ΕΛΛΟΚ, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η συνένωση δυνάμεων όλων των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, εθελοντών και φίλων για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών της οικογένειας τους και για την καθολική πρόσβαση στην ογκολογική και υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο. (www.ellok.org)