Επιλογή Σελίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τον Ουρογεννητικό Καρκίνο

Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης & Καρκίνος των Νεφρών

Κατεβάστε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τον Ουρογεννητικό Καρκίνο

 

Πληροφορίες:

Καίτη Αποστολίδου

Πρόεδρος Δ.Σ.  ΕΛΛΟΚ

Τηλ. 6977340758

Kathi.apostolidis@ellok.org

Γεώργιος Καπετανάκης

Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ

Τηλ. 6944608385

George.kapetanakis@ellok.org

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης & Καρκίνος των Νεφρών

Επιστημονικη Ημεριδα Ενημερωσης Και Ευαισθητοποιησης

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του 2017 διοργανώνει επιστημονική ημερίδα για τον

Καρκίνο του Ουρογεννητικού Συστήματος

(Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης & Καρκίνος των Νεφρών)

που θα  πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα. Η Ημερίδα, αποτελεί συνέχεια των δράσεων που ξεκίνησαν ήδη από τον Μάιο και Ιούνιο, μήνες  ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και των νεφρών αντίστοιχα, με τη συμμετοχή της ΕΛΛΟΚ στις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές δράσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, οπότε η δράση θα εμπλουτιστεί  με τον καρκίνο του προστάτη.

Η εκδήλωση απευθύνεται στα στελέχη της ΕΛΛΟΚ, ασθενείς με καρκίνο του ουρογεννητικού Συστήματος, ιατρούς και δημοσιογράφους και σκοπό έχει να αναδείξει όλες τις πτυχές σχετικά με τον καρκίνο των νεφρών και της ουροδόχου κύστης και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την έγκυρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωσή τους.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο πέμπτος συνηθέστερος καρκίνος στον δυτικό κόσμο και η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος μετά τον καρκίνο του προστάτη. Με περισσότερους από 175.000 ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης στην Ευρώπη κάθε χρόνο, χρειάζεται να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια για τη μείωση των επιπτώσεων του στους ασθενείς.

 Δυστυχώς οι καρκίνοι που πλήττουν το ουρογεννητικό σύστημα έχουν μικρή αναγνωρισιμότητα, παρόλο που ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι η 4η αιτία εμφάνισης καρκίνου στη χώρα μας, σύμφωνα με δεδομένα του IARC-International Agency for Research in Cancer. Αντίστοιχα ο καρκίνος των νεφρών έχει μικρή συχνότητα εμφάνισης, αλλά  παρά την πρόοδο στην αντιμετώπισή του, εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλη θνησιμότητα. Σύμφωνα με δεδομένα του IARC  το 2012, διαγνώσθηκαν στη χώρα μας 1.094 περιστατικά καρκίνου των νεφρών και απεβίωσαν 604.

Η ΕΛΛΟΚ επιθυμεί να συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού, των ασθενών και των οικείων τους για τους καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αν και είναι μια κοινή μορφή καρκίνου, εν τούτοις δεν έχει τη προσοχή που απαιτεί, επηρεάζει δραματικά τη ζωή των χιλιάδων ασθενών στη χώρα μας και έχει  επιπτώσεις και στο σύστημα υγείας. Ο καρκίνος των νεφρών είναι δυνητικά απειλητικός για τη ζωή των ασθενών.

Κύριοι στόχοι της ημερίδας μεταξύ άλλων είναι,

  • Η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή η κατηγορία ασθενών
  • Η προβολή των θεμάτων που απασχολούν τους ασθενείς με καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος

Την  επιστημονική υποστήριξη της ημερίδας, αλλά και όλων των πρωτοβουλιών  που εντάσσονται στις δράσεις για τον Ουρογεννητικό Καρκίνο παρέχει στο Δ.Σ. της ΕΛΛΟΚ  Επιστημονική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν:

  • Αν. Καθ. Αριστοτέλης Μπάμιας – Ε.Ε.ΟΓ.Ε.Κ. -Ελληνική Ερευνητική Ομάδα Ουρο-Γεννητικού Καρκίνου
  • Ηρακλής Πούλιας Θεοδ. Καλογερόπουλος-Χειρ/γός Ογκολόγος –Νοσ. Αγ. Σάββαςω Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία – Θεοδ. Καλογερόπουλος-Χειρ/γός Ογκολόγος –Νοσ. Αγ. Σάββας
  • Ομάδα Ασθενών ΟΓ καρκίνου
  • ΕΛΛΟΚ – Kαίτη Αποστολίδου-Πρόεδρος

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Οργάνωση Ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή καρκίνου των νεφρών, αλλά και γενικά στην Ευρώπη και διεθνώς, οι οργανώσεις ασθενών αυτών των μορφών καρκίνου είναι ελάχιστες. Ως πλέον πρόσφορο τρόπο επικοινωνίας με τους ασθενείς αυτής της κατηγορίας προκρίναμε τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας Ασθενών με Καρκίνο του Ουρογεννητικού Συστήματος, δηλ. ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης και νεφρών με την υποστήριξη της ΕΛΛΟΚ

Η δημιουργία μιας Ομάδας Εργασίας ασθενών από όλη την Ελλάδα,  μέσα από τους συλλόγους μέλη της ΕΛΛΟΚ αλλά και άλλους ασθενείς που δεν είναι μέλη συλλόγων, θα βοηθήσει τους ασθενείς αυτούς να βρουν υποστήριξη μέσα στην ομάδα τους, να αποκτήσουν αντίληψη ότι αποτελούν «κοινότητα», ότι δεν είναι μόνοι και ότι μπορούν «να έχουν φωνή».

Παράλληλα, προκειμένου να γνωρίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ΟΓ καρκίνο, η ΕΛΛΟΚ οργάνωσε και διεξάγει ήδη έρευνα «εμπειρίας των ασθενών» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά το αρχικό στάδιο της διάγνωσης, της θεραπείας, της αποκατάστασης.

Επιδίωξή μας, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση, για τη συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού ασθενών με εμπειρία Ο/Γ καρκίνου στην έρευνα .

Η ημερίδα πραγματοποιείται με την ευγενική άνευ όρων υποστήριξη των Επίσημων Χορηγών Bristol Myers Squibb και ROCHE .

Χορηγοί επικοινωνίας της ημερίδας είναι το DailyPharmaNews.gr, η Madlink, Ο Κόσμος του Φαρμακείου, ο METROPOLIS 95,5 FM και η METROSPORT

Για περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα, αλλά και τις παράλληλες  υλοποιούμενες δράσεις για τον καρκίνο του Ουρογεννητικού Συστήματος, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας  www.ellok.org  και κάντε επιλέξτε το banner Καρκίνος Ουρογεννητικού Συστήματος.