ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15 Φεβρουαρίου 2021
5ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΚατεβάστε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15 Φεβρουαρίου 2021
Πληροφορίες:
Καίτη Αποστολίδου
Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ
Τηλ. 6932449000
Γεώργιος Καπετανάκης
Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ
Τηλ. 6944608385
5ΟΕτήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ
2021: Κατακτώντας τον Καρκίνο
Με εξαιρετική επιτυχία, πλήθος συμμετοχών και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, το οποίο διεξήχθη με την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, διαδικτυακά από τις 4 έως τις 6 Φεβρουαρίου, με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και τίτλο
#IAmAndIWill
«2021: Κατακτώντας τον Καρκίνο».
Κατά την διάρκεια του φετινού συνεδρίου, παρουσιάστηκε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο “Europe’sBeatingCancerPlan”, οι συστάσεις της Διοικούσας Επιτροπής της «Αποστολής Καρκίνος» (CancerMission)καθώς και οι προοπτικές του προγράμματος HorizonEurope όσον αφορά την έρευνα και τεχνολογία στην ογκολογία.
Το Συνέδριο τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους η Επίτροπος Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., κα. Στέλλα Κυριακίδου, ο Υπουργός Επιστημών, Τεχνολογίας & Εκπαίδευσης της Πορτογαλίας κ. ManuelHeitor, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, η υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη, o Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) Dr. CaryAdams και ο επικεφαλής της Διοικούσας Επιτροπής της Αποστολής Καρκίνος (CancerMission) Kαθ. Walter Ricciardi
Σε δηλώσεις που έκαναν οι κεντρικοί ομιλητές δήλωσαν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας:
«Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι η δέσμευση μας ότι θα εργαστούμε για να νικήσουμε τον καρκίνο στην ΕΕ., με πυλώνες την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την θεραπεία & την επιβίωση, με επίκεντρο τον ίδιο τον ασθενή».
«Η Ε.Ε. φιλοδοξεί να προχωρήσει στον τομέα της υγείας με 3 μακροπρόθεσμα σχέδια, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, την δημιουργία πανευρωπαϊκής φαρμακευτικής στρατηγικής & την δημιουργία ειδικής Αρχής αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων».
- Manuel Heitor, Υπουργός Επιστημών, Τεχνολογίας & Εκπαίδευσης Πορτογαλίας:
«Βασικός στόχος της Αποστολής Καρκίνος (Cancer Mission) είναι μέχρι το 2030, οι 3 στους 4 ασθενείς με καρκίνο να απολαμβάνουν μακροχρόνιας επιβίωσης».
- Βασίλης Κοντοζαμάνης, Aναπληρωτής Υπουργός Υγείας:
«Στόχος μας είναι να έχει σύντομα η Ελλάδα το δικό της Εθνικό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο, η εκπόνηση του οποίου θα βασιστεί στις συστάσεις του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού».
- Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων:
«Βασικοί στόχοι στα πλαίσια του HorizonEurope για την ογκολογία αποτελούν η βέλτιστη διάγνωση & θεραπευτική προσέγγιση, η δημιουργία αποθετηρίου δεδομένων και η συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των όλων των αρμόδιων φορέων»
- Cary Adams /C.E.O της U.I.C.C.
«Άμεση, σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάγκη ένταξης της ογκολογικής περίθαλψης & φροντίδας στα εθνικά και περιφερειακά προγράμματα αντιμετώπισης του Covid-19».
- Μαρία Σπυράκη / Ευρωβουλευτής:
«Άμεση προτεραιότητα για την ελληνική πολιτεία αποτελεί ο σχεδιασμός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών καθώς και ειδικής πλατφόρμας καταγραφής των παιδικών καρκίνων».
- Καθ. WalterRicciardi, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Cancer Mission
«Τα ευρωπαϊκά κράτη, έχουν πλέον στην διάθεσή τους μία ολοκληρωμένη λίστα συστάσεων πολιτικών από το πρόγραμμα ConqueringCancer: MissionPossible, προκειμένου να προβούν σε βιώσιμες & αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την ογκολογία και την δημόσια υγεία».
Επιπροσθέτως,παρουσιάστηκαν οι πολύπλευρες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19στην ογκολογική περίθαλψη και οι βασικές δομικές αλλαγές που απαιτείται να υλοποιηθούν για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ογκολογικής περίθαλψης στη χώρα μας. Παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στα σοβαρά προβλήματα και δυσχέρειες που συνάντησαν οι ασθενείς με καρκίνο, όπως καθυστερήσεις και αναβολές στις εξετάσεις και τις διαγνώσεις εξαιτίας δυσκολιών πρόσβασης στα νοσοκομεία, τις ελλείψεις υποδομών & προσωπικού, λόγω αποσπάσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τονίζοντας παράλληλα την εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλλεται από το ιατρικό & νοσηλευτικό προσωπικό σε όλη την χώρα με στόχο τη συνέχεια της φροντίδας των ασθενών.
Η ανάγκη χάραξης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και η αντιμετώπιση βασικών εμποδίων και ελλείψεων στο σύστημα υγείας, αναδείχθηκαν και φέτος ως θεμελιώδους σημασίας προϋποθέσεις προκειμένου η χώρα μας να επιτύχει να παρακολουθήσει και να ωφεληθεί από τις θεαματικές εξελίξεις που δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τον έλεγχο του καρκίνου.
Νέες συνεργασίες στον τομέα της ιατρικής & της έρευνας για την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου επισημοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 5ου Ετήσιου Συνεδρίου:
- Σύμφωνο συνεργασίας με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία (E.A.E.)
- Σύμφωνο συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρία Παθολογικής Ανατομικής (E.E.Π.Α.)
- Σύμφωνο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (IN.E.B.-E.K.E.T.A.)
Η 2η ενότητα του Συνεδρίου με τίτλο Έρευνα και Καινοτομία, εστίασε στις προοπτικές και τη δυνατότητα που έχουν οι μικρές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προτείνουν ή/και να συμμετάσχουν σε μεγάλα προγράμματα πρωτοποριακής έρευνας και καινοτομίας που στοχεύουν στην επίλυση βασικών προβλημάτων που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες.
Ο Υπουργός Επιστημών, Τεχνολογίας & Ανώτατης Εκπαίδευσης της Πορτογαλίας κ. Manuel Heitor και ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας παρουσίασαν τις απόψεις τους και το όραμά τους σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία, ενώ η κεντρική ομιλία του Καθ. Walter Ricciardi, Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Cancer Mission παρουσίασε το πρόγραμμα «Αποστολή Καρκίνος», τις προτεραιότητες, τους στόχους του καθώς και τον τρόπο που οι αρμόδιοι φορείς και οι οργανώσεις ασθενών και πολιτών, μπορούν να συνεισφέρουν μέσω της συμμετοχής τους σε αυτό. Επιφανείς ακαδημαϊκοί, ερευνητές και μέλη της επιστημονικής κοινότητας σχολίασαν και τοποθετήθηκαν επί του θέματος.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της ενότητας παρουσιάστηκαν οι μεγάλες εξελίξεις στους τομείς της γενομικής και μοριακής βιολογίας, η αξία της χρήσης των πάνελ βιοδεικτών, για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, καθώς και ο τρόπος, με τον οποίο οι νέας γενιάς βιοδείκτες μπορούν να επηρεάσουν και να αυξήσουν το εύρος των θεραπευτικών επιλογών.
Συγκεκριμένα ο Δρ Nicola Normanno, Πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου Ποιότητας για την Παθολογία (IQN Path), ανέφερε στην ομιλία του μεταξύ άλλων :“Η χρησιμοποίηση των βιοδεικτών εξέλιξε θεαματικά την δυνατότητά μας να προβούμε σε στοχευμένες θεραπείες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ασθενούς &το μοριακό προφίλ του καρκινικού του όγκου. “
Στην ίδια ενότητα το ρόλο και την λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία παρουσίασε ο κος Κώστας Σταματόπουλος, διευθυντής του ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ και συντονιστής του Δικτύου, ενώ οΚαθ. κος Αντώνης Καττάμης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας ανέλυσε στην εισήγησή του την σημασία και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς (ERNs),και τα Εθνικά Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης, τόσο στις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όσο και στην έρευνα, παρακολούθηση και θεραπεία των σπάνιων καρκίνων, που αποτελούν το 20% όλων των μορφών καρκίνου.
Σε δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην ενότητα με τίτλο «Καρκίνος στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», με αφορμή την ανακοίνωση του νέου Ευρωπαϊκού Σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και σε συνδυασμό με την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου είπαν μεταξύ άλλων:
- Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, υπογράμμισε την ανάγκη αγαστής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κρατών-μελών, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και υπευθύνων χάραξης πολιτικής προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της έρευνας για τον καρκίνο και των δομών αντιμετώπισής του, αναφερόμενη και στις νέες συνεργασίες του Υπ. Υγείας για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των καρκινοπαθών και των οικείων τους από την πρώτη ημέρα διάγνωσης τους.
- Η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη και μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (ΒΕCA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασε το έργο της BECA, ενώ σημείωσε ότι άμεση προτεραιότητα για την ελληνική πολιτεία πρέπει να αποτελέσει η δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο και Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, ως «κλειδιών ελέγχου και αντιμετώπισης της ασθένειας».
- Ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς και στο σοβαρό ζήτημα της ψυχικής υγείας. Επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση του καρκίνου στους χώρους εργασίας.
- Η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή αναφέρθηκε στο συντονισμό μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και φορέων για μία πανευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης του καρκίνου και τόνισε ότι η πανδημία ώθησε τις ευρωπαϊκές χώρες εξ ανάγκης σε μία νέα προσέγγιση συνεργασίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου, προσθέτοντας την βούληση της Ε.Ε. για αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα και την αντιμετώπιση του καρκίνου καθώς και την μείωση των αποκλίσεων που παρατηρούνται μεταξύ των κρατών-μελών.
- Η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. και Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στο έργο που έχει επιτελέσει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή φροντίδας εν μέσω της πανδημίας.
- Η Άννα Μάνη, βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ. και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης τόνισε την υπό διαβούλευση πρόταση για στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ με ογκολόγους..
Η διασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας του καρκίνου σε εποχές Πανδημίας συζητήθηκε ενδελεχώς σε Στρογγυλή Τράπεζα, στην οποία συμμετείχαν οι βασικοί φορείς της ογκολογικής κοινότητας της χώρας μας. Στην συζήτηση συμμετείχαν η κα Μίνα Γκάγκα Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), ο Καθ. Θάνος Δημόπουλος Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α και Πρόεδρος Επιτροπής Ογκολογίας του ΚΕΣΥ, ο Αμ. Επίκ. Καθ. Ιωάννης Καραϊτιανός, Πρόεδρος της Ε.Ε.Χ.Ο. ο Καθ. Αντώνης Καττάμης Πρόεδρος της Ε.Ε.Π.Α.Ο., η Καθ. Άννα Μπατιστάτου, Πρόεδρος της Ε.Ε.Π.Α., η κα Μαρία Παγώνη, Πρόεδρος της Ε.Α.Ε.,ο Καθ. Βασίλης Κουλουλίας Πρόεδρος της Ε.Ε.Α.Ο.,ο κος Ιωάννης Μπουκοβίνας, Πρόεδρος της Ε.Ο.Π.Ε., και η Αν. Καθ. Μαρία Λαβδανίτη, μέλος του ΔΣ του Ε.Σ.Ν.Ε./Τ.Ο.Ν.
Αναφερόμενοι στις κοινωνικές ανισότητες στον καρκίνο, οι εκπρόσωποι μεγάλων οργανώσεων ασθενών με καρκίνο με τον κο Νικόλα Φιλίππου Διευθυντή του ΠΑΣΥΚΑΦ από την Κύπρο, την Laura del Campo, διευθύντρια της Ιταλικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών με Καρκίνο (F.A.V.O.) για την Ιταλία,τον κο Alin Buzan, αντιπρόεδρο Ρουμανικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (F.A.B.C.) για την Ρουμανία, και την κα Αγγελική Στεφανάκη εκ μέρους της ΕΛΛΟΚ και της χώρας μας, αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα που ανέκυψαν το προηγούμενο έτος τόσο στη διασφάλιση της συνέχειας της ογκολογικής περίθαλψης στη χώρα τους όσο και στη λειτουργία των οργανώσεών τους αλλά και στους τρόπους με τους αντιμετώπισαν τις νέες αυτές προκλήσεις.
Με τίτλο η Πανδημία ως μοχλός Τεχνολογικής ανάπτυξης διακεκριμένοι επιστήμονες μας παρουσίασαν τις προοπτικές από τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην κλινική πράξη και τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν από την αυξανόμενη εφαρμογή τους στο σύστημα υγείας. Σημαντικά ζητήματα αναπτύχθηκαν στη συγκεκριμένη ενότητα όπως:
- Από την Πρόληψη του Καρκίνου στην Επανένταξη στην Κοινωνική Ζωή,
- Η Τεχνολογία στο Νοσοκομείο του Μέλλοντος,
- Μεγάλα Δεδομένα και Τεχνητή Νοημοσύνη στον καρκίνο,
- Νέες τεχνολογίες στην ογκολογία: κόστος και βιωσιμότητα,
- Αποδοχή και χρήση των δυνατοτήτων της ψηφιακής υγείας από τους πολίτες.
Το 5ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, πραγματοποιήθηκε με την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας καθώς και των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών
- Εταιρία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας, Ε.Ο.Π.Ε.
- Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής. Ε.Ε.Π.Α.
- Ελληνική Εταιρία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Ε.Ε.Α.Ο.
- Ελληνική Εταιρία Χειρουργικής Ογκολογίας, Ε.Ε.Χ.Ο.
Και με την ευγενική άνευ όρων χορηγία και υποστήριξη των εταιρειών:
Επίσημοι Χορηγοί : Bristol-Myers Squibb, Gilead
Χορηγοί : MSD, Roche, Varian Papapostolou
Υποστηρικτές : AMGEN, Astellas, AstraZeneca, GENESIS pharma, Lilly Φαρμασερβ, SANOFI,
Takeda, GENEanalysis, Myriad
To5ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ μεταδόθηκε ζωντανά από την σελίδα μας στο Facebook και την πλατφόρμα Hopin. Οι ομιλίες, οι παρουσιάσεις, το πρόγραμμα και το υλικό του Συνεδρίου είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ και στη σελίδα μας στο facebook.
Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, είναι το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας. Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 41 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα, που καλύπτουν όλους τους καρκίνους, κοινούς και σπάνιους. Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον επίσημο εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου εργάζεται ώστε κάθε ασθενής με καρκίνο να έχει ολοκληρωμένη, έγκαιρη και οικονομικά προσιτή φροντίδα, που περιλαμβάνει άριστη διάγνωση, θεραπεία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και αποκατάσταση και επανένταξη στην κοινωνία και την εργασία. Ταυτόχρονα αναπτύσσει δράση για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών των οικογενειών τους. (www.ellok.org)