Ημερίδες – Εκστρατείες

Φροντίζω το δέρμα μου – Κάνω τον ήλιο φίλο!

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διοργανώνει για τέταρτο χρόνο από τον Ιούνιο έως τέλος Σεπτεμβρίου 2021, εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος καθώς και διαδικτυακή Ημερίδα ενημέρωσης τον Ιούνιο με θέμα: Φροντίζω το Δέρμα μου – Κάνω τον Ήλιο φίλο!

Γενικά Στοιχεία:

  • Ο καρκίνος του δέρματος έχει αναγνωριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη σύγχρονη ιατρική, δεδομένου ότι είναι η πιο συχνή και, λόγω συχνότητας, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κακοήθης νόσος. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, που αντιπροσωπεύουν ήδη τη συντριπτική πλειονότητα όλων των καρκίνων στους πληθυσμούς με ανοιχτόχρωμο δέρμα σε όλο τον κόσμο, έχουν υπερδιπλασιαστεί στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.
  • Οι καρκίνοι του δέρματος είναι οι πλέον συχνοί καρκίνοι παγκοσμίως, με τους μελανωματικούς καρκίνους στην Ευρώπη να αποτελούν το 46% των περιπτώσεων καρκίνου  του δέρματος και τους μη μελανωματικούς το 20%. (Globocan 2020)
  • Ένας στους τρεις καρκίνους που ανιχνεύονται κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα είναι καρκίνοι του δέρματος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
  • Στη χώρα μας μόνο ο αριθμός των νέων διαγνώσεων του μελανώματος μεταξύ 2000 -2018 έχει τετραπλασιαστεί σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Globocan 2018)
  • Πολλοί τύποι καρκίνου του δέρματος μπορούν να προληφθούν από τον καθημερινό τρόπο ζωής μας
  • Οι μορφές καρκίνου του δέρματος που δεν είναι μελάνωμα, οφείλονται κυρίως στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και στη μη τήρηση κανόνων προστασίας του δέρματος
  • H έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι ο πλέον σημαντικός εξωτερικός παράγων κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Οι εργαζόμενοι στο ύπαιθρο, οι οποίοι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας  κινδυνεύουν περισσότερο.
  • Εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ευρωπαϊκές χώρες είναι άμεσα εκτεθειμένοι στους κινδύνους από την μακροχρόνια έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία δίχως να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις
  • Υπάρχουν  νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος, οι οποίες δύνανται να βελτιώσουν θεαματικά την έκβαση και την βιωσιμότητα των ασθενών

Σκοπός της εκστρατείας ενημέρωσης είναι να πληροφορήσει τους 40 συλλόγους ασθενών που εκπροσωπεί η ΕΛΛ.Ο.Κ. σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το γενικό κοινό  για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση τη θεραπεία και την αποκατάσταση του καρκίνου του δέρματος με το σύνθημα «Φροντίζω το Δέρμα μου – Κάνω τον Ήλιο Φίλο», που είναι μια ισχυρή παρότρυνση για δράση και προτρέπει για μια προσωπική δέσμευση. Το σύνθημα αντιπροσωπεύει τη δύναμη της ατομικής δράσης του καθενός από εμάς για τη λήψη μέτρων πρόληψης.

Ο απώτερος στόχος τόσο της Ημερίδας όσο και της εκστρατείας ενημέρωσης ,η οποία θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, είναι όχι μόνον η  ενημέρωση αλλά  και η κινητοποίηση των διαμορφωτών πολιτικών απασχόλησης και υγείας για τον κίνδυνο που παρουσιάζει η υπερβολική συνεχής έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων  και οδηγεί στην  ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αναγνώριση της συνεχούς τακτικής έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία ως επαγγελματικού κινδύνου .  Η ενημέρωση των πολιτών στοχεύει στην  ωφέλεια και τους κινδύνους που ενέχει η χωρίς κανόνες έκθεση στον ήλιο και στην ευαισθητοποίηση για τυχόν εμφάνιση αλλαγών στο δέρμα.

Bristol Myers Squibb
Εταιρική Παρουσίαση

Η Βristol-Myers Squibb είναι μία διαφοροποιημένη εταιρία καθοδηγούμενη από τη στρατηγική ανάπτυξης βιοφαρμακευτικών προϊόντων, βάσει της οποίας αξιοποιεί τις δυνατότητες και τους πόρους μίας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας σε συνδυασμό με το επιχειρηματικό πνεύμα και την ευελιξία μίας εταιρίας βιοτεχνολογίας. Εργαζόμαστε καθημερινά για να παρέχουμε καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες σε τομείς όπως η ογκολογία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η ανοσολογία και η ίνωση.  Μέσω του τομέα  Έρευνας & Ανάπτυξης που διαθέτουμε, έχουμε δημιουργήσει μία βιώσιμη γραμμή ανάπτυξης πιθανών θεραπειών και αναπτύσσουμε συνεργασίες ώστε να διευρύνουμε και να επιταχύνουμε την πρόσβαση στην καινοτομία.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας, στη διεύθυνση: www.bms-greece.gr

Βristol-Myers Squibb is a differentiated company, led by our unique BioPharma strategy that leverages the reach and resources of a major pharma company paired with the entrepreneurial spirit and agility of a biotech firm. We work every day to deliver innovative medicines for patients with serious and life-threatening diseases.
Each day, our employees around the world work together for patients – it drives everything we do. We are focused on helping millions of patients around the world in disease areas such as oncology, cardiovascular, immunoscience and fibrosis. Through our R&D organization, we have built a sustainable pipeline of potential therapies, and actively partner to access external innovation to broaden and accelerate our work.
For more information visit our website www.bms-greece.gr

Καθ. Αλέξανδρος Στρατηγός

Καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας / Δ/ντης Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο “Α. ΣΥΓΓΡΟΣ”

Prof. Swen Malte John, MD, PhD

Professor and Chairman Dept. Dermatology, Environmental Medicine, Health Theory University of Osnabrueck, Osnabrueck

Σαραφιανός Καράβατος
Σόφκα Ζηνόβιεφ

Συγγραφέας

Αν. Καθ. Μυρτώ-Γεωργία Τρακατέλλη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας, Β’ Δερματολογική κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Δρ. Γεώργιος Γουρζουλίδης

Δρ. Ακτινοφυσικός / Τμήμα Κέντρου Έρευνας Μετρήσεων Βλαπτικών Παραγόντων για την ΥΑΕ Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων / Εργαστήριο Φωτοτεχνίας Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

Eιρήνη Μπαρδάνη

Πρόεδρος ΕΛΙΝΥΑΕ-Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφάλειας & Υγιεινής της Εργασίας

Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης

Γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της ΓΣΕΕ / Εθνικός Αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο ΥΑΕ της Commission

Κική Παπαρούνα

Π.Ο.Σ.Τ

Ευγενία Πανταζή

Ειδικός Ιατρός Εργασίας, MD / MSc Δημόσιας Υγείας / Πρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος

Παναγιώτης Χατζηδημητράκης

Πρόεδρος Τεχνικών Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας