Ημερίδες – Εκστρατείες

Διαδικτυακή Ημερίδα για τους Καρκίνους του Ουρογεννητικού Συστήματος

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διοργανώνει στις 11 Οκτωβρίου 2022 επιστημονική διαδικτυακή Ημερίδα για τους σημαντικότερους καρκίνους του ουρογεννητικού συστήματος (νεφρών, ουροδόχου κύστης, προστάτη).

Ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελούν δύο από τους πλέον κοινούς καρκίνους, ενώ ο καρκίνος των νεφρών έναν με σχετικά μικρή συχνότητα καρκίνο. Κοινό χαρακτηριστικό τους, το οποίο αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την έγκαιρη διάγνωσή τους είναι το γεγονός ότι είναι συχνά ασυμπτωματικοί στα αρχικά τους στάδια, αλλά και ότι φέρουν το “στίγμα” του καρκίνου με τους ασθενείς να μην είναι σωστά και πλήρως ενημερωμένοι.

Επιπλέον, ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που δυσχεραίνει ασθενείς και επαγγελματίες υγείας, παραμένει το γεγονός ότι εξαιτίας της φύσης τους, οι καρκίνοι του ουρογεννητικού έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική επιβάρυνση των ασθενών σε ψυχολογικό επίπεδο (κατάθλιψη, κατάσταση άρνησης, αίσθημα απελπισίας κ.τ.λ.) και μεγάλες αλλαγές στις κοινωνικές τους σχέσεις, με τα ποσοστά αναζήτησης ψυχολογικής βοήθειας να παραμένουν εξαιτίας του στιγματισμού, ιδιαίτερα χαμηλά.

Ο καρκίνος του προστάτη παραμένει ο συχνότερος σε εμφάνιση καρκίνος στους άντρες στην Ευρώπη (25% των συνολικών περιπτώσεων) και ο δεύτερος καρκίνος σε θνησιμότητα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι με αυτόν σχετιζόμενοι θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν, μέσω της έγκαιρης διάγνωσης. Ταυτόχρονα, αποτελεί έναν από τους πλέον δύσκολους καρκίνους σε επίπεδο ψυχολογικής διαχείρισης.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο πέμπτος συχνότερος καρκίνος στον Δυτικό κόσμο και ο τέταρτος σε εμφάνιση καρκίνος στη χώρα μας. Όπως και ο καρκίνος του προστάτη, παρά τη συχνότητά του, δεν έχει τύχει της προσοχής που του αρμόζει.

Την ίδια στιγμή, ο καρκίνος των νεφρών, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπισή του, συνεχίζει να είναι ένας από τους καρκίνους με τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας (προσεγγίζοντας το 60%).

Η επιστημονική ημερίδα της 11ης Οκτωβρίου, η οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά, θα εστιάσει στους τρόπους πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης καθώς και στο μείζον για τους ασθενείς και τους οικείους τους ζήτημα της ψυχολογικής τους υποστήριξης, η οποία πρέπει να παρέχεται στους ασθενείς ως αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας τους.

Ενδεικτικά, η θεματολογία της Ημερίδας θα περιλαμβάνει:

  • πληροφορίες για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών
  • τη σημασία της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη
  • τον ρόλο της εξατομικευμένης ιατρικής
  • τη σημασία της ένταξης της ψυχολογικής υποστήριξης ως αναπόσπαστο τμήμα της θεραπείας των ασθενών.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας θα διατεθεί ικανός χρόνος για ενεργή συμμετοχή του ακροατηρίου στη συζήτηση, με τη δυνατότητα ερωτήσεων προς τους ομιλητές.

Η Ημερίδα θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα και τη σελίδα της ΕΛΛΟΚ στο Facebook.

Θεόδωρος Αναγνώστου

MD, PhD, FEBU , Χειρουργός Ουρολόγος Διευθυντής – Επιστημονικός Υπεύθυνος Ουρολογικής Κλινικής Α.Ο.Ν.Α. «ο Άγιος Σάββας»

Πέτρος Γρίβας

Καθηγητής, Διευθυντής Προγράμματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας, Πανεπιστήμιο Washington, Fred Hutchinson Cancer Center

Δημήτριος Γούτας

Ειδ. Παθ/κής Ανατ/κής, Α’ Εργαστήριο Παθ/κής Ανατ/κής, Γ.Ν.Α “Λαϊκό”

Μάρκος Καραβιτάκης

Χειρουργός, Ουρολόγος/Ανδρολόγος, Ειδικός Γραμματέας Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), Ακαδ. Υπότροφος Ουρολογική Κλινική Παν/μίου Κρήτης

Καθ Ανδρεας Χ. Λάζαρης

Ιατρός/ Ιστοπαθολόγος Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Καθ. Ευαγγ. Λιάτσικος

Καθηγητής Κλινικής Ουρολογίας, Π.Γ.Ν. Πατρών, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ)

Μαρια Λύκκα

Αναπ. Δ/ντρια Ογκολογικής κλινικής “Ερρίκος Ντυνάν”

Καθ. Διονύσης Μητρόπουλος

Καθηγητής Ουρολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Διευθυντής, Α’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, ΓΝΑ «Λαϊκό»

Καθ. Αριστ Μπάμιας

Καθηγητής Θεραπευτικής Παθολογίας/Ογκολογίας ΕΚΠΑ, Δ/ντης 2ης Προπαιδευτικής Παθ/κης Κλινικής, Αττικόν Π.Γ.Ν.

Καθ. Ανδρέας Σκολαρίκος

Καθηγητής Ουρολογίας ΕΚΠΑ