Ημερίδες – Εκστρατείες

Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο στο Πάγκρεας – 17 Νοεμβρίου 2022

ήρθε η ώρα |μάθε για τον καρκίνο στο πάγκρεας

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, μέλος του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τον Παγκρεατικό Καρκίνο (World Pancreatic Cancer Coalition), συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παγκρέατος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παγκρεατικού Καρκίνου, που φέτος διεξάγεται στις 17 Νοεμβρίου.

 

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος;

Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου του Παγκρέατος ενώνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε μία κοινή προσπάθεια για καλύτερη ευαισθητοποίηση, χρηματοδότηση και έρευνα για τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Είναι μία καλή στιγμή να μάθουμε τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος. Τη μέρα αυτή διεκδικούμε περισσότερα: να μάθουμε, να ενημερώσουμε, να υποστηρίξουμε την κοινότητα των επαγγελματιών υγείας, να επιστήσουμε την προσοχή. Γιατί σε αυτή την ασθένεια, όλα είναι θέμα χρόνου. Η έγκαιρη διάγνωση παίζει ρόλο. Ο χρόνος παίζει ρόλο και κάθε στιγμή είναι σημαντική.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου του Παγκρέατος είναι μια πρωτοβουλία του

Παγκόσμιου Συνασπισμού για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (World Pancreatic Cancer Coalition), ο οποίος αποτελείται από περισσότερες από 100 οργανώσεις από 37 χώρες και 6 ηπείρους.

 

Καρκίνος στο Πάγκρεας

Τι προκαλεί τον καρκίνο στο πάγκρεας;

Η αιτία της πλειονότητας των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος είναι άγνωστη.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι κληρονομούμενες γενετικές μεταλλάξεις, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος ή άλλων τύπων καρκίνου, διαβήτης, η παγκρεατίτιδα (χρόνια και κληρονομική), το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η ηλικία και η διατροφή μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος;

Τα συνήθη συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος περιλαμβάνουν επίμονο κοιλιακό άλγος, πόνο στη μέση, ανεξήγητη απώλεια βάρους, κίτρινο δέρμα ή μάτια (ίκτερος), αλλαγές στα κόπρανα, απώλεια όρεξης, νεοεμφανιζόμενο διαβήτη, πεπτικά προβλήματα και αλλαγή διάθεσης. Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά ασαφή και είναι εύκολο να αποδοθούν σε άλλες, λιγότερο σοβαρές, παθήσεις.

 

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος στο πάγκρεας;

Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 1.358 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο πάγκρεας και περίπου 1.277 πεθαίνουν από αυτή την ασθένεια. Υπολογίζεται ότι το 2025 θα διαγνωστούν 564.930 άτομα σε όλο τον κόσμο.

 

Υπάρχει κάποια εξέταση για προσυμπτωματικό έλεγχο;

Δεν υπάρχει κάποια καθιερωμένη εξέταση για τον καρκίνο στο πάγκρεας, γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου.

Στον καρκίνο του παγκρέατος η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί.

ΒΙΑΝΕΞ
Εταιρική Παρουσίαση

Με περισσότερα από 95 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του φαρμάκου, η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε καταγράφει κορυφαίες επιδόσεις σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων το οποίο περιλαμβάνει παραγωγή, εμπορία, διανομή και εξαγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων.    

Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. διαθέτει τέσσερα state-of-the-art, εξειδικευμένα εργοστάσια, με εξαιρετικές δυνατότητες σε όλο το φάσμα της παραγωγής φαρμάκου, ενώ ενισχύει συνεχώς το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών επενδύοντας σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της εμπιστεύονται διαχρονικά την ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. μεγάλοι πολυεθνικοί φαρμακευτικοί οίκοι, συνάπτοντας συμφωνίες συνεργασίας με μεγάλη χρονική διάρκεια.

Ο τομέας των εξαγωγών αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., με τα προϊόντα της να βρίσκονται σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως.

Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 1.256 άτομα, στην πλειονότητά τους υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης, ενώ παράλληλα επενδύει στη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού.

GENESIS
Εταιρική Παρουσίαση

Η GENESIS Pharma υπήρξε μια από τις πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες σε ευρωπαϊκό επίπεδο με εξειδίκευση σε προϊόντα φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας.

Μέσω των μακροχρόνιων στρατηγικών συνεργασιών της με μερικές από τις κορυφαίες διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες που πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη θεραπειών αιχμής, η GENESISPharma έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο καινοτόμων και υψηλής θεραπευτικής αξίας φαρμακευτικών προϊόντων για περισσότερες από 30 σοβαρές και σπάνιες ασθένειες.

Με μακροχρόνια εμπειρία στον τομέα της αιματολογίας/ογκολογίας, διαθέτει πρωτότυπες θεραπείες για σπάνιες αιματολογικές κακοήθειες, όπως το πολλαπλό μυέλωμα, τύποι λευχαιμίας και λεμφωμάτων και τα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα και ογκολογικές θεραπείες για τον καρκίνο μαστού, το οστεοσάρκωμα και τον καρκίνο ωοθηκών.

Μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες στην Ελλάδα στην πολλαπλή σκλήρυνση με ένα μεγάλο εύρος θεραπευτικών επιλογών για τη νόσο. Η σημαντική της δραστηριότητα στη βιοτεχνολογία έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και στον τομέα των βιοομοειδών φαρμάκων.

Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται, επίσης, πρωτοποριακές θεραπείες για σπάνια γενετικά νοσήματα. Μεταξύ αυτών, η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία, η πρώτη από του στόματος θεραπεία για τη νόσο του Fabry και ο πρώτος στην κατηγορία του θεραπευτικός παράγοντας RNAi που βασίζεται σε βραβευμένη με Νόμπελ επιστημονική έρευνα για την κληρονομούμενη ATTR αμυλοείδωση.

Roche
Εταιρική Παρουσίαση

Η Roche αποτελεί πρωτοπόρο εταιρεία παγκοσμίως στους Κλάδους Φαρμάκων και Διαγνωστικών και εστιάζει στην προαγωγή της επιστήμης με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Η Roche προσφέρει εξατομικευμένη φροντίδα υγείας συνδυάζοντας τη δυναμική των Κλάδων Φαρμάκου και Διαγνωστικών καθώς επίσης και το αναπτυσσόμενο πεδίο των ιατρικών προσεγγίσεων που βασίζονται σε πραγματικά κλινικά δεδομένα. Η Roche συνεργάζεται με φορείς σε κάθε τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε κάθε άνθρωπο.

Η Roche είναι η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο, με ένα διευρυμένο φάσμα φαρμακευτικών θεραπειών στην ογκολογία, την ανοσολογία, τα λοιμώδη νοσήματα, την οφθαλμολογία και τις παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η Roche κατέχει επίσης ηγετική θέση παγκοσμίως στα in vitro διαγνωστικά και την ιστολογική διάγνωση του καρκίνου, καθώς και τη διαχείριση της νόσου του διαβήτη. Τα τελευταία χρόνια, η Roche έχει επενδύσει στην ανάλυση του γονιδιωματικού προφίλ και σε συνεργασίες που αφορούν σε δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής και έχει αναδειχθεί σε ηγέτιδα εταιρεία-συνεργάτη στο πεδίο της ιατρικής γνώσης.

Από το έτος ίδρυσής της, το 1896, η Roche εξακολουθεί να αναζητά καλύτερους τρόπους πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας πολλών παθήσεων, και να προσφέρει σημαντικό όφελος  στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, η εταιρεία, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, συνεργάζεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Περισσότερα από τριάντα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί από τη Roche συμπεριλαμβάνονται στον Πρότυπο Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), μεταξύ αυτών πολύτιμα για τη ζωή αντιβιοτικά, ανθελονοσιακά και αντικαρκινικά φάρμακα. Επιπλέον, για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά, η Roche έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο βιώσιμες εταιρείες στον Κλάδο του Φαρμάκου βάσει των Δεικτών Βιωσιμότητας Dow Jones.

GileadSciences
Εταιρική Παρουσίαση

Η GileadSciences είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία βιοτεχνολογίας που ερευνά και αναπτύσσει καινοτόμες θεραπείες σε τομείς που υπάρχουν σημαντικά θεραπευτικά κενά.

Ο πρωταρχικός σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που πάσχουν από νόσους απειλητικές για τη ζωή.

Το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας περιλαμβάνει σειρά φαρμάκων πρώτης γραμμής, όπως ολοκληρωμένα σχήματα ενός δισκίου για την αντιμετώπιση του ιού HIV και της χρόνιας Ηπατίτιδας C, καθώς και την πρώτη CAR-Τ κυτταρική θεραπεία για την αντιμετώπιση προχωρημένης νόσου για δύο τύπους επιθετικού Non-Hodgkin λεμφώματος, σε ενήλικες ασθενείς.

Χάρη στις καινοτόμες θεραπείες που έχει αναπτύξει η GileadSciences, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν, έχοντας καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.

Ειρήνη Αγαπηδάκη

Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας

Cary Adams

Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου – Union for International Cancer Control (U.I.C.C)

Επίκ. Καθ. Κώστας Αθανασάκης

Επίκ. Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Παν. Δυτικής Αττικής