Ημερίδες – Εκστρατείες

MAKE SENSE CAMPAIGN 2021

Η εκστρατεία ενημέρωσης #makesensecampaign, αποτελεί μια μοναδική διεθνή πρωτοβουλία της EHNS-Εuropean Head and Neck Society. Μέσω της συμμετοχής της στην εκστρατεία MakeSense, η ΕΛΛOK για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στοχεύει στην πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα συμπτώματα του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, την έγκαιρη διάγνωση, αντιμετώπιση, την αποκατάσταση και την επανένταξη των ασθενών στην κοινωνική ζωή.

Η φετινή εκστρατεία, η οποία διεξάγεται πανευρωπαϊκά για ένατη χρονιά, θα κορυφωθεί την εβδομάδα 20-24 Σεπτεμβρίου και θα είναι προσαρμοσμένη στις ιδιάζουσες συνθήκες που δημιούργησε ο Covid-19, μεταξύ άλλων και στην περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών με καρκίνο κεφαλής & τραχήλου.

Η εκστρατεία #MakeSense στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού και τη βελτίωση της έκβασης της νόσου για τους ασθενείς.

Η φετινή εκστρατεία θα περιλαμβάνει :

  • Εκπαίδευση & ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη της νόσου και την κατανόηση των συμπτωμάτων της
  • Διεξαγωγή μιας πανευρωπαϊκής έρευνας ασθενών σχετικά με τις εμπειρίες τους κατά την διάρκεια της διάγνωσης, της θεραπείας  και της επανένταξής τους στην κανονική ζωή
  • Ενθάρρυνση της αναζήτησης ιατρικής γνώμης, διάγνωσης και παραπομπής σε εξειδικευμένη ογκολογική κλινική/νοσοκομείο λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία Covid-19
  • Ενθάρρυνση της συμμετοχής των ασθενών στην προσπάθεια έγκυρης καταγραφής των εμπειριών & των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν προς αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

 

Με τον όρο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου (ΚΚ&Τ) αναφέρεται οποιοσδήποτε καρκίνος στην περιοχή της κεφαλής ή του λαιμού, εκτός από τον εγκέφαλο, τα αυτιά, τα μάτια ή τον οισοφάγο. Οι καρκίνοι συνήθως αρχίζουν στις υγρές επιφάνειες του βλεννογόνου στο εσωτερικό της κεφαλής και του λαιμού (π.χ. μέσα στο στόμα, τη μύτη και το λαιμό). Υπάρχουν περισσότερες από 30 περιοχές στο κεφάλι και στο λαιμό όπου μπορεί να αναπτυχθεί ο καρκίνος.

Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου είναι ο έβδομος συνηθέστερος τύπος καρκίνου στην Ευρώπη, ενώ πολλές φορές συνοδεύεται από μακροχρόνιες σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών. Παρόλα αυτά, παραμένει ένας από τους πλέον «υποτιμημένους» και άγνωστους καρκίνους, τόσο για τους ασθενείς και την κοινή γνώμη όσο και για πολλούς επαγγελματίες υγείας.

ΥΛΙΚΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  1. Μαγειρεύοντας Γεύματα Make Sense
  2. FAQ οδηγός συζήτησης για ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου 
  3. Καρκίνος κεφαλής & Τραχήλου Έρευνα επιβίωσης
Ειρήνη Αγαπηδάκη

Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας

Cary Adams

Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου – Union for International Cancer Control (U.I.C.C)

Επίκ. Καθ. Κώστας Αθανασάκης

Επίκ. Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Παν. Δυτικής Αττικής