Ημερίδες – Εκστρατείες

#makesensecampaign2020
«Είμαστε εδώ για εσένα»

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου συμμετέχει ενεργά για 4η συνεχόμενη χρονιά στην Διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου, #MakeSenseCampaign, με την διοργάνωση Διαδικτυακής Επιστημονικής Ημερίδας, με τίτλο: #makesensecampaign2020 «Είμαστε εδώ για εσένα»
Κουβεντιάζουμε για τον καρκίνο κεφαλής & τραχήλου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 16.00μμ – 17.30μμ

Ο καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚ&Τ) είναι ένας σχετικά συχνός καρκίνος καθώς στην Ευρώπη η εμφάνισή του αγγίζει το 5% και είναι ο έβδομος συνηθέστερος τύπος καρκίνου. Εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες, όπου αποτελεί τον 4ο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο. Κάθε χρόνο παγκοσμίως εμφανίζονται περίπου 500.000 νέες περιπτώσεις, ενώ η πλειοψηφία εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών.  Είναι δυνατόν να επιφέρει αναπηρία, γεγονός που προκαλεί το κοινωνικό στίγμα και σοβαρές δυσκολίες στην επανένταξη στην κοινωνία και την εργασία σε όσους νοσούν.  Ο επιθετικός χαρακτήρας του μπορεί να επηρεάσει μέχρι και οκτώ περιοχές της κεφαλής και του λαιμού.

Κάπνισμα, Αλκοόλ και ο ιός (HPV) αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, καθώς

  • Οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές.
  • Οι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερες από τρεις μονάδες και οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες από δύο μονάδες αλκοόλ ημερησίως παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
  • Ο υιός HPV σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνων κεφαλής και τραχήλου. Δυνατόν να προκαλέσει καρκίνους του λαιμού, της γλώσσας και των αμυγδαλών, αλλιώς γνωστών ως οροφαρυγγικών καρκίνων (OPSCC).

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με δεδομένα του Globocan, το 2012 διαγνώσθηκαν 1.350 ασθενείς με καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, με τον καρκίνο του λάρυγγα και τον καρκίνο χειλέων και στοματικής κοιλότητας να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα. Παρά τη σοβαρότητα και την αυξανόμενη συχνότητα, υπάρχει μικρή συνειδητοποίηση για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων κεφαλής και τραχήλου και τα αποτελέσματα έκβασης των ασθενών παραμένουν πολύ φτωχά. Η ικανότητα εντοπισμού πρώιμων ενδείξεων και των συμπτωμάτων είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση, καθώς για εκείνους τους ασθενείς που διαγνώστηκαν στα αρχικά στάδια της νόσου, το ποσοστό επιβίωσης αγγίζει το 80-90%.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η πληροφόρηση του κοινού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρά τη διαπιστωμένη αύξηση του αριθμού όσων επιβιώνουν χάρη στην έγκαιρη θεραπεία, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, έχει τα τελευταία 4 χρόνια εστιάσει στην ανάδειξη της αξίας έγκαιρης και ολιστικής αντιμετώπισης του ΚΚ&Τ, υλοποιώντας δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης οι οποίες εντάσσονται στον παγκόσμιο χάρτη της διεθνούς εκστρατείας #MakeSenseCampaign σε πλήρη και συνεπή συνεργασία με την επιστημονική ογκολογική κοινότητα, που δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση του ΚΚ&Τ. Ήδη από το 2018 έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας  πρόσκληση σε δράση με προτάσεις πολιτικής υγείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ΚΚ&Τ στη χώρα μας, η οποία υπογράφεται από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας στο χώρο του ΚΚ&Τ και τους εκπροσώπους των ασθενών με καρκίνο.

Μέσω της συμμετοχής της στην εκστρατεία MakeSenseCampaign, η ΕΛΛΟΚ στοχεύει στην ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη της νόσου, την κατανόηση των συμπτωμάτων της, τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, την ενθάρρυνση αναζήτησης ιατρικής γνώμης και παράλληλα δίνει ιδιαίτερο βάρος στις διαδικασίες που αφορούν την αποκατάσταση και την επανένταξη των ασθενών στη κοινωνική ζωή και την εργασία.

Κατά τη διάρκειά της θα απαντηθούν βασικές ερωτήσεις που απασχολούν το κοινό και ειδικότερα τους ασθενείς, για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον καρκίνο κεφαλής & τραχήλου, ενώ θα δοθεί έμφαση στην ανάδειξη των δυσκολιών που συναντούν στην επαφή τους με τις δομές του συστήματος υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid19, δεδομένου ότι οι αναγκαίες παρεμβάσεις που έχουν γίνει δημιουργούν νέες συνθήκες και δεδομένα στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Επιπλέον θα υπάρξει αναφορά στον μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα Οδηγό για ασθενείς με ΚΚ&T της EHNS και τον πολύ επιτυχημένο Οδηγό Μαγειρικής με συνταγές της ελληνικής κουζίνας, από και για ασθενείς με ΚΚ&Τ.