Ημερίδες – Εκστρατείες

ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

Στις 30 Νοεμβρίου η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα  με σκοπό την ενημέρωση για τον Καρκίνο του Πνεύμονα. 

Σκοπός της διαδικτυακής ημερίδας είναι, σε συνέχεια και της περσινής συμμετοχής σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης και της επιστημονικής διημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2019, να ενημερώσει τα στελέχη και τα μέλη των 40 Οργανώσεων Ασθενών που εκπροσωπεί η ΕΛΛ.Ο.Κ. σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το γενικό κοινό, σε θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, αντιμετώπισης μέσω των νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τις διάφορες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και να αναδείξει τις πρόσφατες δυσκολίες που έχουν ενσκήψει στην ογκολογική θεραπεία εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας καρκίνο για τους άνδρες και το δεύτερο για τις γυναίκες ενώ συνήθως διαγιγνώσκεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, αν και εσχάτως αυξάνονται τα κρούσματα και στις νεότερες. Παγκοσμίως, το 2012, είχαμε 1,8 εκ. νέα κρούσματα και 1,6 εκ. θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Στη χώρα μας, κάθε χρόνο περίπου 5000 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα, ενώ οι τάσεις παραμένουν ανοδικές, κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό, σε αντίθεση με τον ανδρικό όπου παρατηρείται μία ελαφρά μείωση, με την Ελλάδα πάντως να είναι 2η σε ποσοστό θανάτων ανδρών από τον καρκίνου του πνεύμονα πανευρωπαϊκά.

Παρότι είναι ένας από τους συχνότερους σε εμφάνιση καρκίνους παγκοσμίως, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν έχει τύχει ισότιμης προβολής σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης πανελλήνιας δράσης η οποία θα καταστήσει εφικτή την πρόσβαση του ευρέως κοινού, σε έγκυρη και προσιτή πληροφόρηση, σχετικά με το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, τα μέτρα πρόληψης, τους κινδύνους και τις επιλογές που υπάρχουν για την αντιμετώπισή του.

Στοχεύουμε η διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώνουμε στις 30 Νοεμβρίου, να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν το τι είναι κάθε θεραπεία και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις, ώστε να μπορούν να συζητήσουν και να συναποφασίσουν μαζί με τους γιατρούς τους, για την αξία της για την περίπτωσή τους. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό ότι οι νέες θεραπείες απαιτούν νέες διαγνωστικές εξετάσεις που θα καθορίσουν αν το μοριακό προφίλ ενός καρκίνου ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένη θεραπεία.

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών καρκίνου του πνεύμονα σύμφωνα με τα όσα οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις επιτάσσουν και θα αναδειχθεί η αξία της εξατομικευμένης ιατρικής και ο ρόλος των βιοδεικτών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή στοχευμένων αποτελεσματικών θεραπειών, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.

Παράλληλα θα αναπτύξουμε και θέματα που σχετίζονται με μία σειρά προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και πιο αναλυτικά:
• Η πρόσβαση σε εξειδικευμένους ιατρούς, νοσοκομεία και θεραπείες.
• Καθυστερήσεις, στην έναρξη της θεραπείας, αναβολές χειρουργείων και αναμονές στις εργαστηριακές και θεραπευτικές διαδικασίες.
• Επιπτώσεις του ιού Covid-19 σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.
• Συμμόρφωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στη θεραπεία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Bristol Myers Squibb
Εταιρική Παρουσίαση

Η Βristol-Myers Squibb είναι μία διαφοροποιημένη εταιρία καθοδηγούμενη από τη στρατηγική ανάπτυξης βιοφαρμακευτικών προϊόντων, βάσει της οποίας αξιοποιεί τις δυνατότητες και τους πόρους μίας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας σε συνδυασμό με το επιχειρηματικό πνεύμα και την ευελιξία μίας εταιρίας βιοτεχνολογίας. Εργαζόμαστε καθημερινά για να παρέχουμε καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες σε τομείς όπως η ογκολογία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η ανοσολογία και η ίνωση.  Μέσω του τομέα  Έρευνας & Ανάπτυξης που διαθέτουμε, έχουμε δημιουργήσει μία βιώσιμη γραμμή ανάπτυξης πιθανών θεραπειών και αναπτύσσουμε συνεργασίες ώστε να διευρύνουμε και να επιταχύνουμε την πρόσβαση στην καινοτομία.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας, στη διεύθυνση: www.bms-greece.gr

Βristol-Myers Squibb is a differentiated company, led by our unique BioPharma strategy that leverages the reach and resources of a major pharma company paired with the entrepreneurial spirit and agility of a biotech firm. We work every day to deliver innovative medicines for patients with serious and life-threatening diseases.
Each day, our employees around the world work together for patients – it drives everything we do. We are focused on helping millions of patients around the world in disease areas such as oncology, cardiovascular, immunoscience and fibrosis. Through our R&D organization, we have built a sustainable pipeline of potential therapies, and actively partner to access external innovation to broaden and accelerate our work.
For more information visit our website www.bms-greece.gr

MSD
Εταιρική Παρουσίαση

Inventing for Life

Στην MSD, πάντοτε ανακαλύπταμε και θα συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε θεραπείες έχοντας έναν και μόνο απώτερο σκοπό: να προσφέρουμε περισσότερη και καλύτερη ζωή σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως. Πρωτοπόρες θεραπείες για τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες, τον HIV, τον διαβήτη και τη φυματίωση είναι μερικές μόνο από τις ανακαλύψεις μας που έφεραν ελπίδα και βελτίωσαν τη ζωή των συνανθρώπων μας.

Με παρουσία σε 140 χώρες και με 68.000 εργαζόμενους παγκοσμίως εργαζόμαστε για να  μετατρέψουμε την επιστημονική γνώση σε θεραπείες για την πρόληψη και αντιμετώπιση παγκόσμιων υγειονομικών προβλημάτων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιομεταβολικές παθήσεις, η νόσος του Αλτσχάιμερ και μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι ιοί, HIV και Έμπολα. Η MSD στις ΗΠΑ και τον Καναδά είναι γνωστή ως Merck & Co, Inc, Kenilworth, NJ, USA.

Το ερευνητικό μας πρόγραμμα επικεντρώνεται στους τομείς της Ογκολογίας, των Εμβολίων, της Λοιμωξιολογίας, του Σακχαρώδους Διαβήτη, της Ανοσολογίας και της Νευρολογίας, με 10 προγράμματα Κλινικών Μελετών Φάσης ΙΙ και 20 προγράμματα Κλινικών Μελετών Φάσης ΙΙΙ, ενώ 3 προγράμματα βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης.

Η MSD στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η MSD ξεκίνησε την λειτουργία της το 2010. Ωστόσο πολλά από τα προϊόντα της ήταν διαθέσιμα στους ασθενείς της χώρας νωρίτερα μέσω της μακρόχρονης συνεργασίας με την φαρμακευτική βιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ.

Σήμερα απασχολεί περίπου 270 εργαζόμενους, ενώ διαθέτει προϊόντα για ένα μεγάλο εύρος θεραπευτικών κατηγοριών, όπως η ογκολογία, τα εμβόλια, ο διαβήτης, η καρδιολογία, η ανοσολογία, η λοιμωξιολογία, τα αντιβιοτικά, η αναισθησιολογία, η γονιμότητα και η αντισύλληψη.

Μάθετε περισσότερα στο msd.gr ή ακολουθήστε μας στο Twitter.

Inventing for Life

At MSD, we always invented and will continue to invent therapies with one single purpose : to offer more and better life to as more people as possible around the world. Innovative therapies for cancer, HIV, diabetes and tuberculosis are some only of our inventions that gave hope and improved people’s lives.

We are present in 140 countries with 68.000 employees, working to transform scientific knowledge in therapies that prevent and face global health issues, like cancer, cardiometabolic diseases and infectious diseases like HIV and Ebola viruses. MSD is known in US and Canada as Merck & Co, Inc, Kenilworth, NJ, USA.

Our research program focuses on the areas of Oncology, Vaccines, Infectious diseases, Diabetes Mellitus, Immunology and Neurology and we have 10 clinical Phase II programs and 20 programs of Phase III while 3 programs are in the final evaluation stage.

MSD in Greece

MSD started operating in Greece in 2010. However, a number of its products were available to Greek patients earlier through its long term collaboration with the pharmaceutical industry VIANEX.

Today, MSD employs 270 employees and has a big portfolio of products in categories such as oncology, vaccines, diabetes, cardiology, immunology, infectious diseases, antibiotics, anesthesiology, fertility and contraception.

Learn more at msd.gr or follow us on Twitter.

Roche
Εταιρική Παρουσίαση

Η Roche αποτελεί πρωτοπόρο εταιρεία παγκοσμίως στους Κλάδους Φαρμάκων και Διαγνωστικών και εστιάζει στην προαγωγή της επιστήμης με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Η Roche προσφέρει εξατομικευμένη φροντίδα υγείας συνδυάζοντας τη δυναμική των Κλάδων Φαρμάκου και Διαγνωστικών καθώς επίσης και το αναπτυσσόμενο πεδίο των ιατρικών προσεγγίσεων που βασίζονται σε πραγματικά κλινικά δεδομένα. Η Roche συνεργάζεται με φορείς σε κάθε τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε κάθε άνθρωπο.

Η Roche είναι η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο, με ένα διευρυμένο φάσμα φαρμακευτικών θεραπειών στην ογκολογία, την ανοσολογία, τα λοιμώδη νοσήματα, την οφθαλμολογία και τις παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η Roche κατέχει επίσης ηγετική θέση παγκοσμίως στα in vitro διαγνωστικά και την ιστολογική διάγνωση του καρκίνου, καθώς και τη διαχείριση της νόσου του διαβήτη. Τα τελευταία χρόνια, η Roche έχει επενδύσει στην ανάλυση του γονιδιωματικού προφίλ και σε συνεργασίες που αφορούν σε δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής και έχει αναδειχθεί σε ηγέτιδα εταιρεία-συνεργάτη στο πεδίο της ιατρικής γνώσης.

Από το έτος ίδρυσής της, το 1896, η Roche εξακολουθεί να αναζητά καλύτερους τρόπους πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας πολλών παθήσεων, και να προσφέρει σημαντικό όφελος  στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, η εταιρεία, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, συνεργάζεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Περισσότερα από τριάντα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί από τη Roche συμπεριλαμβάνονται στον Πρότυπο Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), μεταξύ αυτών πολύτιμα για τη ζωή αντιβιοτικά, ανθελονοσιακά και αντικαρκινικά φάρμακα. Επιπλέον, για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά, η Roche έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο βιώσιμες εταιρείες στον Κλάδο του Φαρμάκου βάσει των Δεικτών Βιωσιμότητας Dow Jones.

Καίτη Αποστολίδου

πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), πρόεδρος European Cancer Patient Coalition (ECPC)

Γρηγόρης Γεροτζιάφας

Καθηγητής Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Σορβόνης, Υπεύθυνος Τμήματος Θρόμβωσης, Νοσοκομείο Tenon-Παρίσι & Διευθυντής Ερευνητικής Ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση INSERM U938

Μίνα Γκάγκα

Πνευμονολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΝΝΘΑ Σωτηρία / Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας

Εμμανουέλλα Διακογιάννη

Aσθενής καρκίνου πνεύμονα σε θεραπεία

Απόστολος Δούντσης

Θωρακοχειρουργός, Διευθυντής ΕΣΥ, Νοσοκομείο Αγ. Σάββας

Ελευθέριος Ελευθεριάδης

Παθολογοανατόμος, Διευθύνων σύμβουλος ΙΣΤΟΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ Α.Ε / εργαστήρια παθολογικής ανατομικής

Μαρία Θεοδωρίδου

Μέλος ΔΣ Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), αντιπρόεδρος Συλλόγου ΕΥ ΖΩ με τον καρκίνο

Αντώνης Καρόκης

Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων MSD Ελλάδας

Ελένη Κόκκοτου

Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Ογκολογικής Μονάδας Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΝΝΘΑ “Η ΣΩΤΗΡΙΑ

Μαρία Κοκολάκη

Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος & Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας “Σισμανόγλειο”, Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α), Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (Ε.Ε.ΚΑ.Α.)

Έλενα Λινάρδου

Διδάκτωρ Imperial College London, Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθύντρια Δ’ Ογκολογικής Κλινικής & Πρότυπου Κέντρου Κλινικών Μελετών Νοσοκομείο Metropolitan

Μιχάλης Λιόντος

Παθολόγος Ογκολόγος, Επικουρικός Ιατρός στην Ογκολογική Μονάδα της Θεραπευτικής Κλινικής, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα

Παρασκευή Μιχαλοπούλου

Ταμίας ΔΣ Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Αντιπρόεδρος ΔΣ Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Ερνέστος Μπερούκας

Ογκολόγος Ακτινοθεραπευτής, Αν. Διευθυντής Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Νοσοκομείο Metropolitan

Ελένη Ντελιοπούλου

Μέλος ΔΣ Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ)

Κορίνα Πατέλη Μπελ

Δρύτρια της ΑΜΚΕ FairLife – Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα, στην μνήμη του συζύγου της Simon Bell