Ημερίδες – Εκστρατείες

Η ΑΝΑΠΝΟΗ, ΜΑΣ Η ΖΩΗ ΜΑΣ

Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, που έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι, διοργανώνει επιστημονική διημερίδα με τίτλο:

«Η Αναπνοή μας, Η Ζωή μας»

που θα  πραγματοποιηθεί στις 29 & 30  Νοεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ στην Αθήνα.

Ο μήνας Νοέμβριος έχει ανακηρυχθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (GLCC) ως ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας καρκίνο για τους άνδρες και το δεύτερο για τις γυναίκες ενώ συνήθως διαγιγνώσκεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, αν και εσχάτως αυξάνονται τα κρούσματα και στις νεότερες.

Ως κυριότερος επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα, θεωρείται το κάπνισμα, καθώς και η παθητική έκθεση σε καπνικά προϊόντα και τον καπνό γενικότερα. Ωστόσο ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ασθενών, 15% – 20%, δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων συμπεριλαμβάνονται, εκτός από το τσιγάρο, διάφοροι κίνδυνοι από το περιβάλλον εργασίας και διαβίωσης, ενώ και η μόλυνση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος με την ευρύτερη έννοια επιδεινώνει την κατάσταση.

Η εισαγωγή νεότερων και περισσότερο αποτελεσματικών θεραπειών, όπως η ανοσοθεραπεία, έχουν βελτιώσει θεαματικά την εικόνα στην αντιμετώπιση των διαφόρων τύπων καρκίνου του πνεύμονα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο κρίσιμο ζήτημα αποτελεί το στάδιο της διάγνωσης της νόσου, καθώς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης και συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα ίασης και το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς.

Ο Καθ. Παναγιώτης Μπεχράκης θα τιμήσει με την συμμετοχή του την έναρξη των εργασιών της Διημερίδας την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ενώ διακεκριμένοι Έλληνες Επιστήμονες θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων τύπων καρκίνου του πνεύμονα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους.

Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στην ανάγκη  ενσωμάτωσης στη θεραπεία, της φυσικής και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης  των ασθενών για την ομαλή επανένταξή τους στη κοινωνική ζωή και την εργασία, ενώ θα αναπτυχθούν πολύ σημαντικά θέματα όπως:

 • Ποιες είναι οι μορφές καρκίνου του πνεύμονα και σε ποιες ηλικίες συναντώνται
 • Ανοσοθεραπεία και εξατομικευμένη ιατρική στον καρκίνο του πνεύμονα
 • Ο ρόλος των νοσηλευτών και των μελών της οικογένειας ως άτυπων φροντιστών
 • Η θρόμβωση στον Καρκίνο του Πνεύμονα
 • Πρόσβαση σε εξειδικευμένους ιατρούς και νοσοκομεία
 • Χρόνος αναμονής για εξειδικευμένο γιατρό και ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις
 • Καρκίνος και εργασία: H θεραπεία αποτελεί εμπόδιο στην επαγγελματική ζωή
 • Οικογενειακή υποστήριξη, Η υποστήριξη από άλλους ασθενείς, Η ενημέρωση για την ασθένεια
 • Ποια τα αιτήματα των ασθενών με καρκίνο του Πνεύμονα;
 • Υπάρχει πρόβλημα συμμόρφωσης στη θεραπεία;

 

 Η Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο  του Πνεύμονα, πραγματοποιείται με την Αιγίδα των:

 • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος
 • Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
 • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής
 • Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας

Η Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, απευθύνεται στον επιστημονικό κόσμο, τους εκπροσώπους των συλλόγων ασθενών με καρκίνο και το ευρύ κοινό και θα μεταδίδεται ζωντανά (Livestreaming) μέσω διαδικτύου από τη σελίδα του Facebook της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. (Κάντε like στη σελίδα μας και παρακολουθήστε ζωντανά την ημερίδα). Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμα μετά το πέρας της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα της ΕΛΛ.Ο.Κ.

Roche
Εταιρική Παρουσίαση

Η Roche αποτελεί πρωτοπόρο εταιρεία παγκοσμίως στους Κλάδους Φαρμάκων και Διαγνωστικών και εστιάζει στην προαγωγή της επιστήμης με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Η Roche προσφέρει εξατομικευμένη φροντίδα υγείας συνδυάζοντας τη δυναμική των Κλάδων Φαρμάκου και Διαγνωστικών καθώς επίσης και το αναπτυσσόμενο πεδίο των ιατρικών προσεγγίσεων που βασίζονται σε πραγματικά κλινικά δεδομένα. Η Roche συνεργάζεται με φορείς σε κάθε τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε κάθε άνθρωπο.

Η Roche είναι η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο, με ένα διευρυμένο φάσμα φαρμακευτικών θεραπειών στην ογκολογία, την ανοσολογία, τα λοιμώδη νοσήματα, την οφθαλμολογία και τις παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η Roche κατέχει επίσης ηγετική θέση παγκοσμίως στα in vitro διαγνωστικά και την ιστολογική διάγνωση του καρκίνου, καθώς και τη διαχείριση της νόσου του διαβήτη. Τα τελευταία χρόνια, η Roche έχει επενδύσει στην ανάλυση του γονιδιωματικού προφίλ και σε συνεργασίες που αφορούν σε δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής και έχει αναδειχθεί σε ηγέτιδα εταιρεία-συνεργάτη στο πεδίο της ιατρικής γνώσης.

Από το έτος ίδρυσής της, το 1896, η Roche εξακολουθεί να αναζητά καλύτερους τρόπους πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας πολλών παθήσεων, και να προσφέρει σημαντικό όφελος  στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, η εταιρεία, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, συνεργάζεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Περισσότερα από τριάντα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί από τη Roche συμπεριλαμβάνονται στον Πρότυπο Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), μεταξύ αυτών πολύτιμα για τη ζωή αντιβιοτικά, ανθελονοσιακά και αντικαρκινικά φάρμακα. Επιπλέον, για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά, η Roche έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο βιώσιμες εταιρείες στον Κλάδο του Φαρμάκου βάσει των Δεικτών Βιωσιμότητας Dow Jones.

AstraZeneca
Εταιρική Παρουσίαση

 Η AstraZeneca είναι μια διεθνής βασισμένη στην επιστήμη βιοφαρμακευτική εταιρεία, η οποία εστιάζεται στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και εμπορία συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κυρίως για τη θεραπεία νόσων σε τρία θεραπευτικά πεδία – Ογκολογία, Καρδιαγγειακά Νοσήματα, Νεφρικές παθήσεις & Μεταβολικά Νοσήματα και Αναπνευστικές παθήσεις. Η εταιρεία δραστηριοποιείται, επίσης, επιλεκτικά στους τομείς αυτοάνοσων νοσημάτων, νευροεπιστημών και λοιμωδών νοσημάτων. Η AstraZeneca ασκεί την επιχειρηματική της δραστηριότητα σε περισσότερες από 100 χώρες και τα καινοτόμα της φάρμακα χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. www.astrazeneca.com

 

AstraZeneca is a global, science-led biopharmaceutical company that focuses on the discovery, development and commercialisation of prescription medicines, primarily for the treatment of diseases in three therapy areas – Oncology, Cardiovascular, Renal & Metabolism and Respiratory. The Company also is selectively active in the areas of autoimmunity, neuroscience and infection. AstraZeneca operates in over 100 countries and its innovative medicines are used by millions of patients worldwide. www.astrazeneca.com

Bristol-Myers Squibb
Εταιρική Παρουσίαση

Η Βristol-Myers Squibb είναι μία διαφοροποιημένη εταιρία καθοδηγούμενη από τη στρατηγική ανάπτυξης βιοφαρμακευτικών προϊόντων, βάσει της οποίας αξιοποιεί τις δυνατότητες και τους πόρους μίας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας σε συνδυασμό με το επιχειρηματικό πνεύμα και την ευελιξία μίας εταιρίας βιοτεχνολογίας. Εργαζόμαστε καθημερινά για να παρέχουμε καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες σε τομείς όπως η ογκολογία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η ανοσολογία και η ίνωση.  Μέσω του τομέα  Έρευνας & Ανάπτυξης που διαθέτουμε, έχουμε δημιουργήσει μία βιώσιμη γραμμή ανάπτυξης πιθανών θεραπειών και αναπτύσσουμε συνεργασίες ώστε να διευρύνουμε και να επιταχύνουμε την πρόσβαση στην καινοτομία.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας, στη διεύθυνση: www.bms-greece.gr

Βristol-Myers Squibb is a differentiated company, led by our unique BioPharma strategy that leverages the reach and resources of a major pharma company paired with the entrepreneurial spirit and agility of a biotech firm. We work every day to deliver innovative medicines for patients with serious and life-threatening diseases.
Each day, our employees around the world work together for patients – it drives everything we do. We are focused on helping millions of patients around the world in disease areas such as oncology, cardiovascular, immunoscience and fibrosis. Through our R&D organization, we have built a sustainable pipeline of potential therapies, and actively partner to access external innovation to broaden and accelerate our work.
For more information visit our website www.bms-greece.gr

MSD
Εταιρική Παρουσίαση

Inventing for Life

Στην MSD, πάντοτε ανακαλύπταμε και θα συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε θεραπείες έχοντας έναν και μόνο απώτερο σκοπό: να προσφέρουμε περισσότερη και καλύτερη ζωή σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως. Πρωτοπόρες θεραπείες για τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες, τον HIV, τον διαβήτη και τη φυματίωση είναι μερικές μόνο από τις ανακαλύψεις μας που έφεραν ελπίδα και βελτίωσαν τη ζωή των συνανθρώπων μας.

Με παρουσία σε 140 χώρες και με 68.000 εργαζόμενους παγκοσμίως εργαζόμαστε για να  μετατρέψουμε την επιστημονική γνώση σε θεραπείες για την πρόληψη και αντιμετώπιση παγκόσμιων υγειονομικών προβλημάτων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιομεταβολικές παθήσεις, η νόσος του Αλτσχάιμερ και μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι ιοί, HIV και Έμπολα. Η MSD στις ΗΠΑ και τον Καναδά είναι γνωστή ως Merck & Co, Inc, Kenilworth, NJ, USA.

Το ερευνητικό μας πρόγραμμα επικεντρώνεται στους τομείς της Ογκολογίας, των Εμβολίων, της Λοιμωξιολογίας, του Σακχαρώδους Διαβήτη, της Ανοσολογίας και της Νευρολογίας, με 10 προγράμματα Κλινικών Μελετών Φάσης ΙΙ και 20 προγράμματα Κλινικών Μελετών Φάσης ΙΙΙ, ενώ 3 προγράμματα βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης.

Η MSD στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η MSD ξεκίνησε την λειτουργία της το 2010. Ωστόσο πολλά από τα προϊόντα της ήταν διαθέσιμα στους ασθενείς της χώρας νωρίτερα μέσω της μακρόχρονης συνεργασίας με την φαρμακευτική βιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ.

Σήμερα απασχολεί περίπου 270 εργαζόμενους, ενώ διαθέτει προϊόντα για ένα μεγάλο εύρος θεραπευτικών κατηγοριών, όπως η ογκολογία, τα εμβόλια, ο διαβήτης, η καρδιολογία, η ανοσολογία, η λοιμωξιολογία, τα αντιβιοτικά, η αναισθησιολογία, η γονιμότητα και η αντισύλληψη.

Μάθετε περισσότερα στο msd.gr ή ακολουθήστε μας στο Twitter.

Inventing for Life

At MSD, we always invented and will continue to invent therapies with one single purpose : to offer more and better life to as more people as possible around the world. Innovative therapies for cancer, HIV, diabetes and tuberculosis are some only of our inventions that gave hope and improved people’s lives.

We are present in 140 countries with 68.000 employees, working to transform scientific knowledge in therapies that prevent and face global health issues, like cancer, cardiometabolic diseases and infectious diseases like HIV and Ebola viruses. MSD is known in US and Canada as Merck & Co, Inc, Kenilworth, NJ, USA.

Our research program focuses on the areas of Oncology, Vaccines, Infectious diseases, Diabetes Mellitus, Immunology and Neurology and we have 10 clinical Phase II programs and 20 programs of Phase III while 3 programs are in the final evaluation stage.

MSD in Greece

MSD started operating in Greece in 2010. However, a number of its products were available to Greek patients earlier through its long term collaboration with the pharmaceutical industry VIANEX.

Today, MSD employs 270 employees and has a big portfolio of products in categories such as oncology, vaccines, diabetes, cardiology, immunology, infectious diseases, antibiotics, anesthesiology, fertility and contraception.

Learn more at msd.gr or follow us on Twitter.

Δρ. Ηλίας Αθανασιάδης

Ογκολόγος – Παθολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής «Μητέρα», Επίκουρος καθηγητής ογκολογίας Northwestern University, Η.Π.Α.

Καίτη Αποστολίδου

Πρόεδρος ΕCPC-European Cancer Patient Coalition, Πρόεδρος ΕΛΛ.Ο.Κ.

Αλέξανδρος Αρδαβάνης

Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Α΄ Παθολογικού – Ογκολογικού Τμήματος, ΓΑΟΝΑ “Ο Άγιος Σάββας”

Δρ. Ευγενία Βαθάκου

Εθνική Επιτροπή για την Ανακουφιστική Φροντίδα

Ελισσάβετ Γεωργίου

Εργασιακή Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Ζωή Γραμματόγλου

Μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Πρόεδρος Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών

Σταματίνα Δεμίρη

Παθολογος ογκολογος Β’ παθολογικης κλινικης ΑΟΝΑ ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ

Μαρία Δημουλά

ΠΕ, RN, MSc, Υποψήφια διδάκτωρ Ε.Κ.Π.Α

Ειρήνη Θρουβάλα

Νοσηλεύτρια MSc Μονάδα Παθολογικής Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας Γυναικολογικού Καρκίνου “‘Έλενα Βενιζέλου”, Ταμίας ΤΝΟ ΕΣΝΕ

Ιωάννα Καραβάνα

Μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Πρόεδρος Συλλόγων Καρκινοπαθών Λάρισας

Μιχαήλ Καραμούζης

MD, PhD, Παθολόγος Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Χρυσούλα Κάρλου

Σμήναρχος (ΥΝ), MSc, PhD επιτελής Διεύθυνσης Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας

Στυλιανός Κατσαραγάκης

Επίκουρος Καθηγητής Ανακουφιστικής Φροντίδας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Νικόλαος Κεντεποζίδης

MD, MSc, PhD
Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, Διευθυντής Δ´ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan General

Παρασκευή Μιχαλοπούλου

Ταμίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Σύλλογου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Δρ. Ιωάννης Μούντζιος

MSc, PhD, Παθολόγος Ογκολόγος Β’ Ογκολογικό Τμήμα και Μονάδα Κλινικών Μελετών Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν

Δρ. Αλέξανδρος Μπέρλερ

Διευθυντής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Γνώμων Πληροφορικής Α.Ε

Καθ. Παναγιώτης Μπεχράκης

MD, PhD (McGill), FCCP, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Αναστάσιος Μπούτης

Παθολόγος Ογκολόγος, Α.Ν.Θ. “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ”

Σοφία Νέτα

Συντάκτρια Υγείας

Ελένη Ντελιοπούλου

Αντιπρόεδρος ΕΛΛ.Ο.Κ., Ιδρυτικό μέλος και αμέσως προηγούμενη Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο μαστού “Άλμα Ζωής” Νομού Θεσσαλονίκης

Όλγα Οικονόμου

Msc, PhD, Διευθύντρια Φαρμακοποιός ΕΣΥ Πρόεδρος ΠΕΣΠΑ
Μεταδιδακτορικός Επιστημονικός Συνεργάτης Εργ. Ιατρικής Φυσικής, Τμ. Ιατρικής ΑΠΘ

Γιώργος Πολίτης

Πνευμονολόγος

Κώστας Σταματόπουλος

Διευθυντής, ΙΝΕΒ | ΕΚΕΤΑ – Συντονιστής, Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία

Περικλής Τόμος
Νικόλαος Τσουκαλάς

MD, MSc, PhD, Παθολόγος – Ογκολόγος, MSc Βιοπληροφορική, Αναπλ. Διευθυντής, Ογκολογική Κλινική 401 ΓΣΝΑ

Μαρία Τσουμακίδου

Πνευμονολόγος, Ερευνήτρια Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικων Επιστημων “Αλεξανδρος Φλεμινγκ”

Δρ Χ. Φραντζίδης

Μεταδιδακτορικός Επιστημονικός Συνεργάτης Εργ. Ιατρικής Φυσικής, Τμ. Ιατρικής ΑΠΘ