Ημερίδες – Εκστρατείες

Καρκίνος Κεφαλής & Τραχήλου: Ο Άγνωστος Καρκίνος

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ., για 1η  φορά φέτος, φέρνει στην Ελλάδα την Ευρωπαϊκή Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου, #makesensecampaign, η οποία πραγματοποιείται από τις 18 – 22 Σεπτεμβρίου 2017 σε όλη την Ευρώπη και διοργανώνει διημερίδα ενημέρωσης των Στελεχών των μελών της.

Ο καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚ&Τ) είναι ένας σχετικά συχνός καρκίνος αφού στην Ευρώπη η εμφάνισή του αγγίζει το 5% και είναι ο έβδομος συνηθέστερος τύπος καρκίνου. Εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες, όπου αποτελεί τον 4ο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο. Κάθε χρόνο παγκοσμίως εμφανίζονται περίπου 500.000 νέες περιπτώσεις, ενώ η πλειοψηφία εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών. Σε σχέση με τον καρκίνο του πνεύμονα, έχει τη μισή συχνότητα, αλλά είναι δύο φορές περισσότερο συχνός από τον κακρίνο του τραχήλου της μήτρας. Περισσότεροι από 150.000 νέοι ασθενείς διαγνώστηκαν στην Ευρώπη το 2012, νούμερο το οποίο είναι ισοδύναμο με τη διπλάσια χωρητικότητα του Ολυμπιακού σταδίου του Λονδίνου.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με δεδομένα του Globocan, το 2012 διαγνώσθηκαν 1.350 ασθενείς με καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, με τον καρκίνο του λάρυγγα και τον καρκίνο χειλέων και στοματικής κοιλότητας να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα. Παρά τη σοβαρότητα και την αυξανόμενη συχνότητα, υπάρχει μικρή συνειδητοποίηση για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων κεφαλής και τραχήλου και τα αποτελέσματα των ασθενών παραμένουν πολύ φτωχά. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι, για εκείνους τους ασθενείς που διαγνώστηκαν στα αρχικά στάδια της νόσου, το ποσοστό επιβίωσης αγγίζει το 80-90%.

Κάπνισμα, Αλκοόλ και ο ιός (HPV) αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου :

  • Οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο που καπνίζει θα είναι 15 φορές πιο πιθανό να αναπτύξει καρκίνο κεφαλής και τραχήλου από έναν μη καπνιστή.
  • Οι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερες από τρεις μονάδες και οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες από δύο μονάδες αλκοόλ ημερησίως παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
  • Ο ιός HPV σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνων κεφαλής και τραχήλου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο του λαιμού, της γλώσσας και των αμυγδαλών, αλλιώς γνωστών ως οροφαρυγγικών καρκίνων (OPSCC).

Η έγκαιρη διάγνωση και παραπομπή σε εξειδικευμένο νοσοκομείο μπορεί να βελτιώσει την δυνατότητα επιβίωσης του ασθενούς

Σχετικά με την  Εκστρατεία Make Sense

Κάθε χρόνο, τον πρώτο μήνα του φθινόπωρου, διεξάγεται πανευρωπαϊκά η εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου, Make Sense.

Η Εκστρατεία Make Sense είναι μια μοναδική και συναρπαστική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κεφαλής και Τραχήλου (European Head and Neck Society, EHNS), με επικεφαλής τον Καθ. Jean Louis Lefebvre και τον Καθ. C. René Leemans. Η EHNS είναι ένας πολυεπιστημονικό φορέας που συσπειρώνει εμπειρογνώμονες από πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων ειδικούς από πολλές ιατρικές ειδικότητες  συμπεριλαμβανομένων ειδικών στον καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου, χειρουργών στόματος και πλαστικών χειρουργών, ακτινοθεραπευτών,  ογκολόγων, εξειδικευμένων ακτινολόγων και παθολογοανατόμων .
Η εταιρεία συσπειρώνει επίσης και άλλους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων λογοθεραπευτών, ογκολογικών νοσηλευτών, ψυχολόγων, φυσιοθεραπευτών, διατροφολόγων, κοινωνικών λειτουργών, βασικών επιστημόνων και οργανώσεων ασθενών που εμπλέκονται σε οποιαδήποτε πτυχή του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου.
Στόχος της εκστρατείας Make Sense, είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου και, απώτερα, η βελτίωση της έκβασης των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο.  Αυτό θα γίνει με την:

  • Εκπαίδευση σχετικά με την πρόληψη της νόσου.
  • Προώθηση της κατανόησης των σημείων και των συμπτωμάτων της νόσου.
  • Ενθάρρυνση της πιο έγκαιρης επίσκεψης σε ιατρό, διάγνωσης και παραπομπής των ασθενών.

Μέσω της εκστρατείας Make Sense, η EHNS ελπίζει να προωθήσει την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των ειδικών του καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, του ευρύτερου κοινού και άλλων ειδικοτήτων περίθαλψης.

Αλιβιζάτος Βασίλης

Ασθενής – Mέλος Κ.Ε.Φ.Ι. 

Αποστολίδου Καίτη

Πρόεδρος ΕΛΛ.Ο.Κ. – Αντιπρόεδρος ΕCPC

Γιωτάκης Ευάγγελος

Ωτορινολαρυγγολόγος, Πλαστική Χειρουργική Προσώπου, Διδάκτωρ, Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστημιακός Υπότροφος, Α’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική, Γ.Ν.Α. “Ιπποκράτειο”

Γιωτάκης Ιωάννης

Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας, Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής, Β’ Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. “Αττικόν“, Πρόεδρος του Δ.Σ.της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου

Γραμματόγλου Ζωή

Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛ.Ο.Κ., Πρόεδρος Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

Δαματοπούλου Αθανασία

Ακτινοθεραπεύτρια – Ογκολόγος, Διευθύντρια Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»

Δελίδης Αλέξανδρος

Επίκουρος Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας Ε.Κ.Π.Α., Β’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική Γ.Π.Ν. “Αττικόν”, Υπεύθυνος Ειδικού Ιατρείου Διαταραχών Φωνής & Κατάποσης

Ηλιόπουλος Ιωάννης

Αντιπρόεδρος ΠΑΝ.ΣΥ.ΛΑ

Θεοδωρίδου Μαρία Μ.Α.Sc

Αντιπρόεδρος Συλλόγου Στήριξης Ασθενών με Καρκίνο «ΕΥ ΖΩ με τον Καρκίνο», Ηρακλείου Κρήτης, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛ.Ο.Κ.

Καπετανάκης Γιώργος

Γραμματέας ΕΛΛ.Ο.Κ., Μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κατερίνης, Ν. Πιερίας Καραβάνα Ιωάννα Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΛ.Ο.Κ. Καρυώτου Δήμητρα Ασθενής, Μέλος ΠΑΝ.ΣΥ.ΛΑ

Κουκουγιάννη Μένια

Πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ

Κουλουλίας Βασίλης

Αν. Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Υπεύθυνος, Μονάδα Ακτινοθεραπείας, Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας, Π.Γ.Ν. “Αττικόν“

Λινάρδου Έλενα

Αναπληρώτρια Διευθύντρια Α’ Ογκολογικής Κλινικής και Υπεύθυνη Γενετικής Συμβουλευτικής και Κληρονομικού καρκίνου στο Νοσοκομείο Metropolitan

Μητσιμπόνας Νίκος

Παθολόγος Ογκολόγος, Μέλος Ομάδας Εργασίας Κατευθυντηρίων Οδηγιών ΕSMO

Μιχαηλίδης Μανώλης

Πρόεδρος ΠΑΝ.ΣΥ.ΛΑ

Μιχαλοπούλου Παρασκευή

Ταμίας ΕΛΛ.Ο.Κ., Γραμματέας Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Νικολάτου Γαλίτη Oυρανία

Καθηγήτρια, Διευθύντρια, Κλινικής Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, Οδοντιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.

Ντελιοπούλου Ελένη

Αντιπρόεδρος ΕΛΛ.Ο.Κ.

Οικονομοπούλου Γιώτα

Παθολόγος Ογκολόγος, Ογκολογική Μονάδα της Β΄ΠΠΚ του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικόν“

Παπαδημητρίου Νικόλαος

Ωτορινολαρυγγολόγος, Επιμελητής Α’, Β’ Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. “Αττικόν“

Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνος

Πλαστικός Χειρουργός, Μέλος Δ.Σ. ΕΕΟΚΤ
Πάσχου Εύη, Ψυχίατρος

Πισσάκας Γεώργιος

Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος, Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”, Πρόεδρος ΕΕΑΟ

Στρούζα Χρύσα

Λογοθεραπεύτρια Ομιλου Εθελοντών Αγκαλιάζω

Τζανέτου Νάντια

Κοινωνική Λειτουργός/Ψυχοθεραπεύτρια
Χρήστου Ιωάννα, Ασθενής, Μέλος Κ.Ε.Φ.Ι.