Ημερίδες – Εκστρατείες

Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Καρκίνο του Προστάτη: “Ενημερώνομαι, προλαμβάνω, προστατεύομαι”

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα για τον καρκίνο του προστάτη με τίτλο “Ενημερώνομαι, προλαμβάνω, προστατεύομαι”, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023.

Ο καρκίνος του προστάτη παραμένει ο συχνότερος σε εμφάνιση καρκίνος στον αντρικό πληθυσμό. Η πλειονότητα των περιπτώσεων μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσα από την έγκαιρη διάγνωση.

Καθώς όμως ο καρκίνος του προστάτη στα αρχικά του στάδια είναι συνήθως ασυμπτωματικός, η έγκαιρη διάγνωσή του μπορεί να προκύψει κυρίως μέσα από τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Παρά τις σημαντικές δυνατότητες που παρέχουν οι νέες θεραπευτικές επιλογές, μόνο λίγα κράτη έχουν σχεδιάσει πολιτικές βελτίωσης της έκβασης των ασθενών με καρκίνο του προστάτη ή υλοποιούν πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι ότι ο καρκίνος του προστάτη έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των ασθενών σε ψυχολογικό επίπεδο, αλλά και μεγάλες αλλαγές στις κοινωνικές τους σχέσεις. Ωστόσο, λόγω του κοινωνικού στίγματος, τα ποσοστά αναζήτησης βοήθειας από ειδικούς ψυχικής υγείας παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά.

Η διαδικτυακή ημερίδα θα εστιάσει στους τρόπους πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, καθώς και στο πολύ σημαντικό για τους ασθενείς και τους οικείους τους ζήτημα της ψυχολογικής υποστήριξης.

Ενδεικτικά, οι θεματικές της ημερίδας αφορούν:
• Τη σημασία της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη
• Τους τρόπους έγκαιρης διάγνωσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη
• Τον ρόλο της ανοσοθεραπείας και της εξατομικευμένης ιατρικής στην αντιμετώπισή του καρκίνου του προστάτη
• Τη σημασία της ένταξης της ψυχολογικής υποστήριξης ως αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας των ασθενών με καρκίνο του προστάτη

Η ημερίδα θα είναι ανοιχτή στο κοινό και θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming) από την επίσημη ιστοσελίδα και τη σελίδα της ΕΛΛΟΚ στο Facebook.

Αν επιθυμείτε να λάβετε ενημέρωση για να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την ημερίδα, πραγματοποιήστε εγγραφή: https://forms.gle/4ELh6rzfT3MSw6Zb7

Facebook event: https://fb.me/e/3QywghyxV

Ιωάννης Βανέζος

Ταμίας Europa Uomo Coalition

Γιώργος Καπετανάκης

Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ

Μάρκος Καραβιτάκης

Χειρουργός, Ουρολόγος/Ανδρολόγος, 

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΤΣΩΧΗ

Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος Δ.Θ.Κ.Α “ΥΓΕΙΑ”, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου RWTH Aachen Γερμανίας, Πρόεδρος ΑΚΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ

Διευθυντής Τμ. Πυρηνικής Ιατρικής “Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center” και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης (ΕΕΠΙ&ΜΑ)

Μιχαλης Λιοντος

Επίκουρος Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Μέλος Δ.Σ. Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) & της Δ. Ε. της Ελληνικής Ερευνητικής Ομάδας Ουρογεννητικού Καρκίνου (ΕΕΟΟΓΕΚ)

Θανος Μπελαλιδης

Επικοινωνιολόγος, Συγγραφέας, Public Speaker

Πετρος Σουντουλιδης

Αναπληρωτής Καθηγητής Ουρολογίας Α.Π.Θ., Α’ Ουρολογική Κλινική Α.Π.Θ., Γ.Ν. Θεσσαλονίκης “Γ. Γεννηματάς” και Αντιπρόεδρος Τμήματος Ενδο-ουρολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας