

Κώστας Αθανασάκης
Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστημίο Δυτικής Αττικής
Κύριο αντικείμενό του, διδακτικά και ερευνητικά, αποτελεί η Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας, η Οικονομική Αξιολόγηση των παρεμβάσεων στην υγεία, η Φαρμακοοικονομία και η Πολιτική του Φαρμάκου. Πέραν των παραπάνω, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται, επίσης, στην χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, την οικονομική ανάλυση των αγορών υγείας και την δημόσια οικονομική. Είναι συγγραφέας άνω των 250 άρθρων και περιλήψεων σε διεθνή και εθνικά περιοδικά καθώς και 14 βιβλίων, στο ευρύτερο πεδίο της έρευνας, των οικονομικών και της πολιτικής υγείας.
Είναι μέλος, μεταξύ άλλων, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμων (ΕΕΕ) και της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής (ΕΕΒ). Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Research Review Committee του 17ου και του 18ου Ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research (ISPOR) και Σύμβουλος – Εξωτερικός Ερευνητής της Παγκόσμιας Τράπεζας σε ζητήματα υγείας.
Είναι, επίσης, Associate Editor του International Journal of Technology Assessment in Health Care (IJTAHC) (Cambridge University Press).

Καίτη Αποστολίδου
Πρόεδρος ΕΛΛΟΚ, Μέλος ΔΣ ECPC
Πρόεδρος ΕΛΛΟΚ, Μέλος ΔΣ ΕCPC – European Cancer Patient Coalition, μέλος της Επιτροπής Καταναλωτών & Ασθενών (PCWP), και της Ομάδας Διοίκησης του ΕNCePP – Eυρωπαϊκού Δικτύου Κέντρων Φαρμακο – επιδημιολογίας & Φαρμακο – επαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον Έλεγχο του Καρκίνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Ποιότητα της Πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού, μέλος της Ομάδας Εργασίας για την αξιολόγηση των προδιαγραφών των εφαρμογών ψηφιακής τεχνολογίας στη κινητή τηλεφωνία στην υγεία, μέλος των Ομάδων Εργασίας της Κοινής Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο του καρκίνου (CanCon), και εκπρόσωπος της ΕCPC στο ερευνητικό έργο eSMART, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του έργου ΤRANSCANII. Είναι μέλος της Society of Participatory Medicine /USA και της PAIR – Patient Advocates in Research. Είναι μέλος Ελληνικών & διεθνών οργανώσεων και επιτροπών ασθενών με καρκίνο.

Κοσμάς Βερίγος
Ακτινοθεραπευτής Διευθυντής Ακτινοθεραπείας 401ΓΝ
Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής
Μετεκπαιδευθείς στα ακτινοθεραπευτικά ογκολογικά τμήματα:
UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA, THOMAS JEFFERSON UNIVERSITY και
FOX CHASE CANCER CENTER, U.S.A

Γιάνης Δημολιάτης
τ. αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Ιατρικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ελευθέριος Ζέρβας
Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
Πνευμονολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, 7η Πνευμονολογική Κλινική και Κέντρο Άσθματος, Νοσοκομείο Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
Το κλινικό και ερευνητικό μου έργο επικεντρώνεται στα αποφρακτικά νοσήματα – άσθμα και ΧΑΠ, τον καρκίνο του πνεύμονα και την επεμβατική βρογχοσκόπηση – ειδικότερα EBUS, και διαβρογχικές κρυοβιοψίες. Είμαι υπεύθυνος του ιατρείου σοβαρού άσθματος της 7ης κλινικής καθώς και του Κεντρικού Βρογχολογικού Εργαστηρίου «Χρίστος Γκάγκας» από το 2014 – το μεγαλύτερο της Ελλάδος με πάνω από 2500 βρογχοσκοπήσεις το έτος. Είμαι επίσης μέλος του Ογκολογικού συμβουλίου θώρακος – πνεύμονα του ΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» από το 2017 και έχω διαχειριστεί προσωπικά την ογκολογική θεραπεία πάνω από 600 ασθενών με καρκίνο πνεύμονα έως τώρα.
Έχω συμμετάσχει επίσης σε διάφορες ερευνητικές δραστηριότητες, όπως στα προγράμματα BIOAIR (πανευρωπαϊκή μελέτη στο σοβαρό άσθμα) και IMCA (πρόγραμμα κωδικοποίησης της συλλογής των πληροφοριών για το άσθμα και τη ΧΑΠ), χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή κοινότητα. Συμμετείχα ως κύριος ή δευτερεύων ερευνητής σε φαρμακευτικές μελέτες φάσης II, III και IV των εταιρειών Schering Plough, AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Novartis, Altana, Vianex, Elpen, Boehringer Ingelheim, Cephalon, Pfizer. Οι μελέτες αυτές αφορούν κυρίως το άσθμα και τη ΧΑΠ αλλά και άλλα νοσήματα όπως πνευμονία, πνευμονική εμβολή και καρκίνος πνεύμονα Έχω 48 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και περισσότερες από 150 παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είμαι ακόμα κριτής-reviewer εργασιών σε αρκετά διεθνή περιοδικά.
Τέλος, είμαι μέλος της ΕΠΕ και της ERS από το 2003. ενώ από τον 10/2020 είμαι γενικός γραμματέας της ΕΠΕ.

Χαράλαμπος Ζήσης
Διευθυντής Χειρουργός Θώρακος, Ευαγγελισμός
Γεννήθηκε στο Βόλο τον Σεπτέμβριο του 1967. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών (1985-1991). Μετά την υπηρεσία υπαίθρου (1991-92) και τη στρατιωτική του θητεία (1993-1994), ειδικεύθηκε στη Χειρουργική Θώρακος (1994-2002). Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα (2002-2003) και ακολούθως στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ως Επιμελητής Β’, Επιμελητής Α’ και μετά το 2018 ως Διευθυντής Χειρουργός Θώρακος. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (2004), κάτοχος του Ευρωπαϊκού διπλώματος Θωρακοχειρουργικής μετά από επιτυχείς εξετάσεις (Stockholm 2006), μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι (2002) και στη Μασσαλία, όπου κατείχε έμμισθη θέση Επιμελητού Μεταμοσχεύσεων Πνευμόνων (2006-2007) στην Πανεπιστημιακή Κλινική Χειρουργικής Θώρακος και παθήσεων οισοφάγου του Université de la Méditerranée. Πέραν της χειρουργικής των πνευμόνων, έχει αναπτύξει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανοσοβιολογία και τη χειρουργική του θύμου, την χειρουργική της τραχείας και την χειρουργική του μεσοθηλιώματος.

Μαρία Θεοδωρίδου
Μέλος ΔΣ ΕΛΛΟΚ, Αντιπρόεδρος συλλόγου ΕΥ ΖΩ με τον καρκίνο
Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Ασθενών με Καρκίνο «ΕΥ ΖΩ με τον Καρκίνο» στο Ηράκλειο της Κρήτης και μέλος ΔΣ της ΕΛΛΟΚ.
Eίναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα M.A.Sc. στην επιστήμη Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Από το 1986 εργάζεται ως μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Με έναυσμα την ασθένεια της μητέρας της το 2006, δραστηριοποιήθηκε στον σύλλογο «ΕΥ ΖΩ με τον Καρκίνο» προκειμένου να μοιραστεί την εμπειρία της ως περιθάλπουσα, για να βοηθήσει οικογένειες ασθενών με καρκίνο και να βοηθηθεί.

Δημήτρης Καρδαμάκης
Καθηγητής
Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών.
Υπηρετώ στο Ιατρικό Τμήμα από τον Νοέμβριο του 1990. Ανέλαβα καθήκοντα Τακτικού Καθηγητή στις 25 Φεβρουαρίου 2010. Τα εκπαιδευτικά μου καθήκοντα περιλαμβάνουν την διδασκαλία της ακτινοβιολογίας και ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας στους προπτυχιακούς φοιτητές (απαρτιωμένη διδασκαλία και κατ’ επιλογή μάθημα)και της μεθοδολογίας της κλινικής έρευνας στους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Σε επίπεδο βασικής έρευνας εστιάζω στους μηχανισμούς δράσης της ιοντίζουσας ακτινοβολίας στα κύτταρα και στους ιστούς θηλαστικών. Η κλινική μου δραστηριότητα περιλαμβάνει ακτινοθεραπεία ενηλίκων ασθενών με κακοήθεις και καλοήθεις παθήσεις, εφρμογή σύγχρονων μεθόδων ακτινοθεραπείας όπως η στερεοτακτική και συμμετοχή σε διεθενέις κλινικές μελέτες. Τέλος, το διοικητικό μου έργο εστιάζει σε εθνικό επίπεδο στην προώθηση της ειδικότητας της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στην εκπαίδευση των ειδικευομένων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Νίκος Μητσιμπόνας
Παθολόγος – Ογκολόγος, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ
Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στην Ανακουφιστική Φροντίδα. Fellowship – Μετεκπαίδευση: ESMO Fellowship in Translational Research, Translational Research Unit Visit in Biomarkers, The Christie Hospital and Manchester Cancer Research Center, Manchester United Kingdom (2019), Κλινική Παθολογικής Ογκολογίας και Αιματολογίας Marien Hospital, Düsseldorf, Akademisches Lehrkrankenhaus Heinrich Heine Universität Düsseldorf.
Το κλινικό του ενδιαφέρον εστιάζεται σε Καρκίνο του Πνεύμονα, Κακοήθειες Ουροποιητικού Συστήματος, Κακοήθειες Γαστρεντερικού Συστήματος, Γυναικολογικές Κακοήθειες, Καρκίνος Μαστού, Καρκίνοι του δέρματος, Καρκίνος του Θυρεοειδούς και Survivorship Care, Ανακουφιστική Φροντίδα Ασθενών.
Το Ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται σε Καρκίνο του Πνεύμονα, Γυναικολογικές Κακοήθειες, Μεταφραστική Έρευνα και Survivorship Care

Γιάννης Μούντζιος ΜD, MSc, PhD
Παθολόγος - Ογκολόγος, Διευθυντής Δ' Ογκολογικής Κλινικής και Μονάδας Κλινικών Μελετών, Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν
Ο Ιατρός Ογκολόγος Γιάννης Μούντζιος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ με “ΑΡΙΣΤΑ” και ειδικεύθηκε στην Εσωτερική Παθολογία στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στη συνέχεια στην Παθολογική Ογκολογία στο Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (Καθηγητής: Μ. Α. Δημόπουλος). Εξειδικεύθηκε στην Ογκολογία Θώρακα στο Νοσοκομείο GUSTAVE-ROUSSY στο Παρίσι της Γαλλίας το 2005-2007. Έλαβε Μεταπτυχιακό τίτλο μεταφραστικής έρευνας στην Ογκολογία (Καθηγητής JEAN-CHARLES SORIA). Απέκτησε τίτλο ιατρικής ειδικότητας Ογκολογίας το 2009 και Διδακτορική Διατριβή στην μεταφραστική έρευνα στην Ογκολογία το 2010.
Από το 2009 έως το 2014 εργάστηκε στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου της Αεροπορίας ως επιμελητής και αναπληρωτής διευθυντής. Από το 2020 είναι τακτικό μέλος του “Lung Cancer Faculty” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογίας (ESMO). Από το 2011 έως το 2020 διετέλεσε επιστημονικός Συνεργάτης της Β’ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Τον 2/2021 ανέλαβε Διευθυντής της Δ’ Ογκολογικής Κλινικής και της Μονάδας Κλινικών Μελετών του ίδιου Νοσοκομείου.

Βασίλης Οικονόμου
Βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΝΔ , Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
Εξελέγη βουλευτής Περιφέρειας Αττικής (2000,2004,2007,2009,2012), Επικρατείας (2015), Ανατολικής Αττικής (2019), Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων (2000). Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (2019-2020) και μέλος από το 2013.
Κατερίνα Περρή
Νηπιαγωγός, φροντιστής, μέλος συλλόγου "ΕΥ ΖΩ με τον καρκίνο"
Έλενα Πιτέλου
Επιστημ. Συνεργάτης Πανεπ. Κρήτης
Ειδικός στη δημόσια υγεία του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος ομάδων εργασίας στον ΠΟΥ και στον ΕΜΑ.
Έχει κάνει σπουδές στη Βρετανία στη Μοριακή Ιατρική και στην Ογκολογία και στη συνέχεια στην Ολλανδία με μεταπτυχιακό τίτλο στη δημόσια υγεία με κατεύθυνση τα οικονομικά της υγείας, τη διοίκηση και τη χάραξη πολιτικής και δεύτερη ειδίκευση την επιδημιολογία. Σήμερα μεταξύ των πολλών δραστηριοτήτων της είναι επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, υφηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, διδάσκει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, συμμετέχει στο δίκτυο Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συμμετέχει στη νέα Ομάδα Υπευθύνων Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και εκπροσωπεί τη χώρα μας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Κατευθυντήρια Ομάδα της Πρωτοβουλίας για την πληροφορία στην υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αγγελική Στεφανάκη
Μέλος ΔΣ ΕΛΛΟΚ, Πρόεδρος Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας
Σήμερα Πρόεδρος του Σ.Γ.Κ.Μ. ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ενώ εργάστηκε για 34 χρόνια ως στέλεχος στην Εθνική Τράπεζα από την οποία πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε.
Το 2001 διαγνώστηκε με καρκίνο μαστού και το 2015 με υποτροπή της νόσου και μετάσταση.
Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο του καρκίνου από το 2003. Είναι επίσης ενεργό μέλος της εθελοντικής ομάδας του Συλλόγου (ομάδες αλληλοβοήθειας) και μια αφοσιωμένη μαχήτρια και συνήγορος των δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο μαστού και με μεταστατικό καρκίνο μαστού.
Από το 2011, είναι μέλος της πανελλήνιας επιτροπής υπεράσπισης των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών στην υγεία, στα κοινωνικά δικαιώματα (Δ.Ε.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ), από τον πυρήνα της οποίας, το 2015, προήλθε η ΕΛΛΟΚ. Είναι, μέχρι σήμερα, σταθερά, εκπρόσωπος του Συλλόγου της στην Ομοσπονδία.
Εκπροσωπώντας την ΕΛΛΟΚ και την ECPC, έχει μιλήσει για τα δικαιώματα των μεταστατικών καρκινοπαθών το 2017 και το 2018 σε σχετικά στρογγυλά τραπέζια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε παγκόσμια συνέδρια (RRI 2019, Πράγα) και σε σχετικές ημερίδες στη Ελλάδα

Νίκος Τζανάκης
Καθηγητής Πνευμονολογίας, Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική κλινική, Παν. Νοσοκομείο Ηρακλείου

Περικλής Τόμος
Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Θώρακος
Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Θώρακος Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Aποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικεύτηκε στην Χειρουργική Θώρακος και διετέλεσε από το 1997-2004 ειδικευμένος Χειρουργός Θώρακος ως επιμελητής Β του κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» επιτελόντας όλων των ειδών των επεμβάσεων του θώρακα.
Το 2004 κρίθηκε Λέκτορας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο «Χειρουργική Θώρακος» και τοποθετήθηκε στην Β Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Λαικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Το 2009 κατόπιν κρίσεως εξελίχθηκε σε Επίκουρο Καθηγητή παραμένοντας στην ίδια Κλινική που υπηρέτησε μέχρι το 2014, με γνωστικό αντικείμενο «Χειρουργική Θώρακος».
Το Μάρτιο του 2014 εξελίχθηκε σε Μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο Χειρουργικός Τομέας του ανέθεσε την Διεύθυνση της Πανεπιστημιακής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. «Αττικόν».
Από 22-12-2014 είναι Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο «Αττικόν».
Οι κύριοι τομείς δραστηριοποίησής του είναι η χειρουργική των κακοηθειών και καλοηθειών του πνεύμονα, οι παθήσεις του υπεζωκότα, οι όγκοι του θωρακικού τοιχώματος, του οισοφάγου, του μεσοθωρακίου αλλά και οι δυσπλασίες του στέρνου (όπως το σκαφοειδές στέρνο), οι φλεγμονές του (όπως η οστεομυελίτιδα μετά από στερνοτομή).
Επιτελεί Βιντεοθωρακοσκοπικές επεμβάσεις αλλά και Ιατρική Θωρακοσκόπιση με τοπική αναισθησία και με την χρήση ημιεύκαμπτου θωρακοσκοπίου. Επίσης αντιμετωπίζει χειρουργικά το «Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου, TOS».

Περικλής Φούκας
Παθολογοανατόμος, Αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ
Παθολογοανατόμος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α., Β’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, Π.Γ.Ν. «Αττικόν»