Επιλογή Σελίδας

Επιστημονική Διημερίδα “Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν φοβόμαστε. Ενημερωνόμαστε!”

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διοργανώνει επιστημονική διημερίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα, με τίτλο “Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν φοβόμαστε. Ενημερωνόμαστε!”, που θα πραγματοποιηθεί υβριδικά στις 4 & 5 Νοεμβρίου 2022 στο Ξενοδοχείο Royal Olympic, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο του Π.Ο.Υ., ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για το 11% και πλέον των συνολικών περιστατικών καρκίνου, αποτελώντας τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο μετά τον καρκίνο του μαστού, ενώ είναι ο συχνότερος σε εμφάνιση καρκίνος παγκοσμίως για τους άνδρες και ο τρίτος συχνότερος για τις γυναίκες.

Σε αντίθεση μάλιστα με τη γενική πεποίθηση, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν κάνει “διακρίσεις” μεταξύ ηλικιών, με τα ποσοστά των ανθρώπων που εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα να είναι ιδιαίτερα υψηλά ακόμα και στις νεότερες ηλικίες.

Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι πολλές από τις αιτίες που προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα (π.χ. χρήση προϊόντων καπνού, ατμοσφαιρική ρύπανση, εισπνοή καρκινογόνων ουσιών σε χώρους εργασίας) μπορούν να προληφθούν, ενώ την ίδια στιγμή οι νεότερες στοχεύουσες θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, όσο και την τελική έκβαση των ασθενών.

Η θεματολογία της Διημερίδας της ΕΛΛΟΚ θα εστιάσει στην ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τις νέες θεραπευτικές επιλογές που προσφέρει η εξατομικευμένη ιατρική, τον ρόλο της απεικονιστικής τεχνολογίας και των βιοδεικτών και της αλληλούχισης νέας γενιάς/ΝGS, καθώς και τη σημασία των κλινικών μελετών στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Η δεύτερη ημέρα της διημερίδας θα αποτελείται από ειδικό workshop με τίτλο: “Κλινικές Μελέτες για τον καρκίνο του πνεύμονα: Ο ρόλος των ασθενών”. Στόχος του workshop είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων σχετικά με τις κλινικές μελέτες, τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για τη διενέργειά τους, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ασθενείς με τη συμμετοχή τους.

Οι οπτικές και προσεγγίσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, θα αποτελέσουν τη βάση για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει σε στρογγυλό τραπέζι, όπου θα συμμετέχουν οι ομιλητές, ασθενείς που έχουν συμμετάσχει σε σχετικές κλινικές μελέτες, αλλά και οι συμμετέχοντες στην διημερίδα.

Ενδεικτικά, οι θεματικές ενότητες της Διημερίδας θα περιλαμβάνουν:

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Από την έγκαιρη διάγνωση στην αποτελεσματική αντιμετώπιση

 • Ο καρκίνος του πνεύμονα στην Ελλάδα: επιδημιολογία και προοπτική
 • Πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου: τι σημαίνει για τους Έλληνες ασθενείς
 • Ο ρόλος του απεικονιστικού ελέγχου στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα
 • Η εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα
 • Ακτινοθεραπεία: Από το κοβάλτιο στην προηγμένη ακτινοθεραπεία και την ακτινοχειρουργική

Ζώντας με τον καρκίνο του πνεύμονα

 • Από τη νοσοκομειακή περίθαλψη, στη φροντίδα στο σπίτι του ασθενούς με καρκίνο του πνεύμονα
 • Ο ρόλος του φροντιστή σε ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα
 • Οι ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών της 3ης ηλικίας
 • Η ανακουφιστική φροντίδα ως αναπόσπαστο μέρος της αντιμετώπισης της νόσου

 

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

WORKSHOP – Κλινικές Μελέτες για τον καρκίνο του πνεύμονα: Ο ρόλος των ασθενών

 • Περιγραφή των κλινικών μελετών
 • Η συμμετοχή των ασθενών σε κλινικές μελέτες
 • Το διεθνές περιβάλλον και η θέση της χώρας μας
 • Η οπτική της βιομηχανίας υγείας
 • Η μαρτυρία των ίδιων των ασθενών
 • Τα οφέλη – οι κίνδυνοι – η ενημέρωση – η διαφορετικότητα – οι προκλήσεις

 

Η Διημερίδα θα είναι ανοιχτή στο κοινό, αλλά και στους επαγγελματίες υγείας, τους διαμορφωτές πολιτικών υγείας, εκπροσώπους του ακαδημαϊκού χώρου και τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η Διημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα και τη σελίδα της ΕΛΛΟΚ στο Facebook.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/404702228544690

Αν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε τη Διημερίδα δια ζώσης, παρακαλούμε συμπληρώστε εδώ τη φόρμα συμμετοχής.