Επιλογή Σελίδας
Δελτίο Τύπου 9 Δεκεμβρίου 2019

Κατεβάστε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ πατώντας εδώ

 

Πληροφορίες:

Καίτη Αποστολίδου

Πρόεδρος Δ.Σ.  ΕΛΛΟΚ

Τηλ. 6932449000

Kathi.apostolidis@ellok.org

Γεώργιος Καπετανάκης

Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ

Τηλ. 6944608385

George.kapetanakis@ellok.org

«Η Αναπνοή μας, η Ζωή μας»

Επιστημονική Διημερίδα για τον καρκίνο του Πνεύμονα

  • Καθ. Παναγιώτης Μπεχράκης : Στο 80% φτάνει η επίδραση του καπνού στην εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα. Η εφαρμογή του του αντικαπνιστικού νόμου αναμένεται να επηρεάσει θετικά την προσπάθεια για τον έλεγχο του καρκίνου
  • Καθοριστική συμβολή του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, στην αξιοποίηση καινοτόμων θεραπειών και διαγνωστικών μέσων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα
  • Άτυποι φροντιστές: Κομβικός ο ρόλος τους στην φροντίδα του καρκίνου του πνεύμονα
  • Ισότιμος εταίρος η ΕΛΛΟΚ στο πρόσφατα εγκριθέν Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ΕRAperMED -BronchoBOC του Εργαστηρίου Μ. Τσουμακίδου του Ερευνητικού Κέντρου Αλέξανδρος Φλέμιγκ για τη δημιουργία Πλατφόρμας βιοψιών σε «Τσιπ» ως φορέας εκπροσώπησης ασθενών
  • Η ψηφιακή τεχνολογία και τα big data τα νέα όπλα στη μάχη κατά του καρκίνου

 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Διημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, στις 29 & 30 Νοεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο AMALIA στην Αθήνα με κεντρικό τίτλο 

«Η Αναπνοή μας, η Ζωή μας»

Η Διημερίδα ήταν το επιστέγασμα της μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα που άρχισε από το καλοκαίρι με δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, αυτή του «Δένδρου Ζωής» και  του «Φοράμε Λευκό» και θα συνεχιστεί και το 2020.

Διακεκριμένοι επιστήμονες υψηλού κύρους ανέδειξαν με εξαιρετικό τρόπο τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στην ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, παρουσιάζοντας παράλληλα τις τελευταίες εξελίξεις  της γενετικής και της μοριακής βιολογίας για την διάγνωση και την πρόγνωση του καρκίνου καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις της ψηφιακής τεχνολογίας που συνδράμει την κλινική πράξη αλλά και την βιο-ιατρική έρευνα.

Την επίσημη έναρξη της Διημερίδας πραγματοποίησε ο καθ. κος Παναγιώτης Μπεχράκης, ο οποίος,  με  σημείο αναφοράς το γεγονός ότι η επίδραση του καπνού στον καρκίνο του πνεύμονα φθάνει το 80%, δήλωσε κατηγορηματικά την ανάγκη για την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, χωρίς καμία υποχώρηση, η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί με παρεμβάσεις στα σχολεία, προκειμένου να επενδύσουμε στην δημιουργία ανάλογης κουλτούρας στους νέους της χώρας μας.

Στη συνέχεια, ο Πνευμονολόγος, κος Γεώργιος Πολίτης, μίλησε για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία μας γενικά και ειδικότερα για το ρόλο του στην εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα και ο κος Αλέξανδρος Αρδαβάνης,

Ο ουσιαστικός  ρόλος των άτυπων φροντιστών στον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και η ανάγκη για ανακουφιστική φροντίδα συζητήθηκαν στην δεύτερη ενότητα. Η Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ και Πρόεδρος της ECPC κα. Καίτη Αποστολίδου αναφέρθηκε στο ρόλο των άτυπων φροντιστών των ασθενών με καρκίνο, και την έλλειψη κάθε πρόνοιας και υποστηρικτικών μέτρων που υπάρχουν για άλλες κατηγορίες φροντιστών ασθενών. Οι φροντιστές ασθενών με καρκίνο, θεωρούνται δεδομένοι αλλά είναι αόρατοι στη πολιτεία, ενώ συχνά ο ρόλος τους δεν αναγνωρίζεται από τους επαγγελματίες υγείας, ενώ προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο, δεδομένης της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στο σύστημα υγείας. Η κα Ειρήνη Θρουβάλα MSc  Νοσηλεύτρια Παθ/κής Ογκ/γίας και Χημ/πείας Γυν/κού Καρκίνου Νοσ. “‘Έλενα Βενιζέλου, επεσήμανε ότι οι ίδιοι φροντιστές χρειάζεται να μη παραμελούν τις ανάγκες τους και ότι η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει  για την φροντίδα των άτυπων φροντιστών κατά τη διαμόρφωση πολιτικών υγείας για τον καρκίνο, ενώ η Δρ. Ε. Βαθάκου, συντονίστρια της Εθνικής Επιτροπής για την Ανακουφιστική Φροντίδα, παρουσίασε το υπό ανάπτυξη Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο με σύνθημα “My Care, my Right” έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2025 και θα καλύψει το ⅓ των αναγκών της χώρας, ενώ η επιτυχία του προϋποθέτει την ισότιμη συμμετοχή των ασθενών ως εταίρων στη λήψη αποφάσεων. Η κα Ελισσάβετ Γεωργίου, Εργασιακή Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, αναφέρθηκε στις ανάγκες στήριξης των μελών της οικογένειας και των ασθενών ώστε να μπορέσουν να διαχειρισθούν τα συναισθήματα, τους φόβους και τις εντάσεις που προκαλεί η σοβαρή απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση αποτέλεσε το θέμα της 3ης ενότητας κατά την οποία  ο Αν. Καθ. κος Μ. Καραμούζης, εστίασε στους κινδύνους της θρόμβωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο και παρουσίασε τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη και θεραπεία της θρόμβωσης, ενώ ο ογκολόγος Ν. Τσουκαλάς τόνισε την ανάγκη της προσεκτικής αξιολόγησης των πρώιμων συμπτωμάτων και του ιστορικού του ασθενούς από τους γιατρούς ΠΦΥ ή και άλλων ειδικοτήτων προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή, έγκαιρη διάγνωση. Κυρίως τόνισε ότι οι γιατροί δεν θα πρέπει να βιάζονται να κάνουν τη διάγνωση που φαντάζει προφανής, αλλά πάντα να αναρωτώνται πριν καταλήξουν σε διάγνωση «Τι άλλο μπορεί να είναι» και να μη διστάζουν να παραπέμπουν τους ασθενείς με επίμονα συμπτώματα σε γιατρό ογκολογικής ειδικότητας. Η κα Μαρία Δημουλά, RN, MSc, μας εξέπληξε ευχάριστα ανακοινώνοντας το πρόγραμμα ένταξης ασθενών μονάδας ΠΦΥ στην Αθήνα σε προ-συμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο. Οι μονάδες ΠΦΥ πράγματι έχουν λίγα μέσα και λίγους επαγγελματίες υγείας, όμως άν υπάρχει ενδιαφέρον είναι δυνατόν να γίνουν πολλά, διότι πέραν από τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τηρείται  αρχείο ασθενών  που παραπέμφθηκαν είτε για θεραπεία ή για προσυμπτωματικό έλεγχο σε ογκολογικά νοσοκομεία, παρέχεται ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου.

Στις τελευταίες εξελίξεις της έρευνας σχετικά με νέες καινοτόμες θεραπείες  αλλά και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου με τη χρήση εξειδικευμένων βιοδεικτών, αναφέρθηκε ο ογκολόγος κος Ι. Μούντζιος, στην ενότητα για την αντιμετώπιση του Καρκίνου του Πνεύμονα στην Εποχή της Ιατρικής Ακρίβειας. Επιπλέον αναδείχθηκαν σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και η ανάγκη να αξιοποιηθούν σωστά προς όφελος των ασθενών, με τον  αιματολόγο και Συντονιστή του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας κο. Κ. Σταματόπουλο να επισημαίνει το καθήκον της πολιτείας να θεσμοθετήσει το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας ως νομική οντότητα. . Ο Αν. Καθ. Χειρουργικής Θώρακα/ΕΚΠΑ, κος Περικλής Τόμος παρουσίασε τις δυνατότητες χειρουργικής εκτομής του καρκίνου του πνεύμονα. Τόνισε τη σημασία της έγκαιρης και σωστής διάγνωσης αλλά και της παραπομπής των ασθενών σε εξειδικευμένες κλινικές χειρουργικής θώρακα. Ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κλινική του με πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών σε αναμονή για χειρουργείο, την έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και τον πολύ μικρό αριθμό ειδικευομένων χειρουργών θώρακα που δημιουργεί ανησυχία για το

Η Διημερίδα ολοκληρώθηκε παρουσιάζοντας τον ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στον έλεγχο του καρκίνου.  Ο Δρ Χ. Φραντζίδης, Μεταδιδακτορικός Επιστημονικός Συνεργάτης Εργ. Ιατρικής Φυσικής, Τμ. Ιατρικής ΑΠΘ εστίασε την παρουσίαση του στην αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων (ΒigData) και state-of-the-art προγραμμάτων υψηλής τεχνολογίας. Ο Επίκ. Καθ. Ανακουφιστικής Φροντίδας, Στ. Κατσαραγάκης, Τμ. Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού  χρηματοδοτούμενου προγράμματος FP7 eSMART, που τελείωσε πρόσφατα. Πρόκειται για έργο ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών σε χημειοθεραπεία με τη χρήση ψηφιακής κινητής τεχνολογίας στο οποίο συμμετείχαν τρεις ογκολογικές κλινικές της χώρας μας. Ο Δρ Αλέξανδρος Mπέρλερ, Διευθυντής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Γνώμων Πληροφορική ΑΕ παρουσίασε την εφαρμογή EPIONE για την διαχείριση του χρόνιου πόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ασθενείς για τη διαχείριση του πόνου στον καρκίνο.

To νέο πρόσφατα εγκριθέν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνητικό έργο ΕRAperMED BronchoBOC για την Δημιουργία Πλατφόρμας Βιοψιών σε “τσίπ”για την πρόβλεψη της απόκρισης ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στην ανοσοθεραπεία παρουσίασε η Δρ. Μ. Τσουμακίδου, Πνευμονολόγος, Ερευνήτρια Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικων Επιστημων “Αλεξανδρος Φλεμινγκ”. Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί το αντικείμενο του νέου ερευνητικού έργου ΕRAperMED-BronchoBOC   στο οποίο η ΕΛΛΟΚ, ως φορέας εκπροσώπησης ασθενών, συμμετέχει ως ισότιμος εταίρος έρευνας.

Την Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, παρακολούθησαν περισσότεροι από 130 σύνεδροι, εκπρόσωποι 42 Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο απ’ όλη την Ελλάδα, επαγγελματίες υγείας, ερευνητές, εκπρόσωποι της Βιομηχανίας Υγείας, φοιτητές και απλοί πολίτες. Περισσότερες πληροφορίες, ενημέρωση και όλο το υλικό της Επιστημονικής διημερίδας για τον Καρκίνο του Πνεύμονα μπορείτε να βρείτε επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Η Επιστημονική Διημερίδα της ΕΛΛΟΚ, πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα των επιστημονικών ιατρικών εταιρειών:

  • Ελληνική εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας – ΕΕΑΟ
  • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής – ΕΕΠΑ
  • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος – ΕΟΠΕ
  • Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας – ΕΕΧΟ

 

και με την ευγενική άνευ όρων χορηγία και υποστήριξη των εταιρειών:

Μεγάλος Χορηγός :

ROCHE

Χορηγοί:

ASTRA ZENECA,  BRISTOL-MYERS SQUIBB,  MSD

Υποστηρικτές :

GENESIS PHARMA,  LEO Pharma,  LILLY PHARMASERV

Δελτίο Τύπου 26 Νοεμβρίου 2019

Κατεβάστε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ πατώντας εδώ

 

Πληροφορίες:

Καίτη Αποστολίδου

Πρόεδρος Δ.Σ.  ΕΛΛΟΚ

Τηλ. 6932449000

Kathi.apostolidis@ellok.org

Γεώργιος Καπετανάκης

Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ

Τηλ. 6944608385

George.kapetanakis@ellok.org

 

Η ΑΝΑΠΝΟΗ, ΜΑΣ Η ΖΩΗ ΜΑΣ

Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, που έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι, διοργανώνει επιστημονική διημερίδα με τίτλο:

«Η Αναπνοή μας, Η Ζωή μας»

που θα  πραγματοποιηθεί στις 29 & 30  Νοεμβρίου 2019 στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ στην Αθήνα.

Ο μήνας Νοέμβριος έχει ανακηρυχθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (GLCC) ως ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας καρκίνο για τους άνδρες και το δεύτερο για τις γυναίκες ενώ συνήθως διαγιγνώσκεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, αν και εσχάτως αυξάνονται τα κρούσματα και στις νεότερες.

Ως κυριότερος επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα, θεωρείται το κάπνισμα, καθώς και η παθητική έκθεση σε καπνικά προϊόντα και τον καπνό γενικότερα. Ωστόσο ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ασθενών, 15% – 20%, δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων συμπεριλαμβάνονται, εκτός από το τσιγάρο, διάφοροι κίνδυνοι από το περιβάλλον εργασίας και διαβίωσης, ενώ και η μόλυνση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος με την ευρύτερη έννοια επιδεινώνει την κατάσταση.

Η εισαγωγή νεότερων και περισσότερο αποτελεσματικών θεραπειών, όπως η ανοσοθεραπεία, έχουν βελτιώσει θεαματικά την εικόνα στην αντιμετώπιση των διαφόρων τύπων καρκίνου του πνεύμονα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο κρίσιμο ζήτημα αποτελεί το στάδιο της διάγνωσης της νόσου, καθώς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης και συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα ίασης και το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς.

Ο Καθ. Παναγιώτης Μπεχράκης θα τιμήσει με την συμμετοχή του την έναρξη των εργασιών της Διημερίδας την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ενώ διακεκριμένοι Έλληνες Επιστήμονες θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων τύπων καρκίνου του πνεύμονα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους.

Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στην ανάγκη  ενσωμάτωσης στη θεραπεία, της φυσικής και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης  των ασθενών για την ομαλή επανένταξή τους στη κοινωνική ζωή και την εργασία, ενώ θα αναπτυχθούν πολύ σημαντικά θέματα όπως:

  • Ποιες είναι οι μορφές καρκίνου του πνεύμονα και σε ποιες ηλικίες συναντώνται
  • Ανοσοθεραπεία και εξατομικευμένη ιατρική στον καρκίνο του πνεύμονα
  • Ο ρόλος των νοσηλευτών και των μελών της οικογένειας ως άτυπων φροντιστών
  • Η θρόμβωση στον Καρκίνο του Πνεύμονα
  • Πρόσβαση σε εξειδικευμένους ιατρούς και νοσοκομεία
  • Χρόνος αναμονής για εξειδικευμένο γιατρό και ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις
  • Καρκίνος και εργασία: H θεραπεία αποτελεί εμπόδιο στην επαγγελματική ζωή
  • Οικογενειακή υποστήριξη, Η υποστήριξη από άλλους ασθενείς, Η ενημέρωση για την ασθένεια
  • Ποια τα αιτήματα των ασθενών με καρκίνο του Πνεύμονα;
  • Υπάρχει πρόβλημα συμμόρφωσης στη θεραπεία;

 

 Η Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο  του Πνεύμονα, πραγματοποιείται με την Αιγίδα των:

  • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος
  • Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
  • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής
  • Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας

Η Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, απευθύνεται στον επιστημονικό κόσμο, τους εκπροσώπους των συλλόγων ασθενών με καρκίνο και το ευρύ κοινό και θα μεταδίδεται ζωντανά (Livestreaming) μέσω διαδικτύου από τη σελίδα του Facebook της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. (Κάντε like στη σελίδα μας και παρακολουθήστε ζωντανά την ημερίδα). Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμα μετά το πέρας της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της Διημερίδας εδώ.

Η Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα πραγματοποιείται με την ευγενική άνευ όρων Χορηγία και Υποστήριξη των εταιρειών:

Μέγας Χορηγός :

ROCHE

Επίσημοι Χορηγοί :

AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb, MSD

Υποστηρικτές :

Genesis Pharma, LEO Pharma, Pharmaserv LILLY

 

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για την Επιστημονική Διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, με τίτλο «Η Αναπνοή μας, Η ζωή μας» μπορείτε να βρείτε εδώ.