Επιλογή Σελίδας

Στις 29 & 30 Νοεμβρίου ενημερωνόμαστε για τον Καρκίνο του Πνεύμονα.

Επιστημονική Διημερίδα από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στο Hotel Amalia.

Καρκίνος του πνεύμονα

Μάθετε ποιος μπορεί να νοσήσει με καρκίνο του πνεύμονα, από πού ξεκινά και πόσο συνηθισμένος είναι.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο καρκίνος που ξεκινά από την τραχεία (τραχεία), τον κύριο αεραγωγό (βρόγχο) ή τον πνευμονικό ιστό.

Που εμφανίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να εμφανισθεί σε οποιοδήποτε μέρος των πνευμόνων ή των αεραγωγών, που είναι το μέρος του αναπνευστικού συστήματος. Το αναπνευστικό σύστημα περιλαμβάνει:

 • τη μύτη και το στόμα
 • αεραγωγός (τραχεία)
 • αεραγωγούς σε κάθε πνεύμονα (αριστερό και δεξιό βρόγχο)
 • πνεύμονες
 • Πλέγμα αγωγών, αεραγωγών και των πνευμόνων

Ο δεξιός πνεύμονας χωρίζεται σε 3 τμήματα που ονομάζονται άνω, μεσαίος και κάτω λοβός. Ο αριστερός πνεύμονας χωρίζεται σε 2 τμήματα που ονομάζονται άνω και κάτω λοβός.

Διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ακτινογραφία Θώρακος

Βοηθά στην διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Αξονική τομογραφία

Η αξονική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και να εντοπίσει τυχόν εξάπλωση του

Βρογχοσκόπηση

Η βρογχοσκόπηση είναι μια εξέταση που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία

Ενδοβρογχικό υπέρηχογράφημα

Το ενδοβρογχικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί έναν μακρύ εύκαμπτο σωλήνα για να  μπορέσει ο ιατρός να δει εσωτερικά τους πνεύμονες  και τις γύρω περιοχές τους . Μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Διαδερμική  βιοψία

Με την διαδερμική βιοψία πνευμόνων  ο γιατρός σας παίρνει ένα δείγμα πνευμονικού ιστού περνώντας μια βελόνα στον πνεύμονα.

Χειρουργική βιοψία

Μια χειρουργική βιοψία του πνεύμονα είναι μια εξέταση που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Ένα μικρό δείγμα πνευμονικού ιστού λαμβάνεται για εξέταση υπό μικροσκόπιο.

Υπερηχογράφημα λεμφαδένων λαιμού και βιοψία

Αυτή η εξέταση ελέγχει εάν υπάρχουν κύτταρα καρκίνου του πνεύμονα στους λεμφαδένες στο λαιμό σας.

Εξετάσεις για  διαπίστωση γονιδιακών μεταλλάξεων.

Μερικοί καρκίνοι του πνεύμονα εμφανίζουν γονιδιακές αλλαγές (μεταλλάξεις) που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο καρκίνος. Μια βιοψία μπορεί να ελέγξει αν υπάρχουν  γονιδιακές αλλαγές.

Πώς λειτουργούν οι πνεύμονες

Οι πνεύμονες έχουν ένα σύστημα αγωγών που μεταφέρουν οξυγόνο μέσα και έξω καθώς αναπνέετε.

Η τραχεία χωρίζεται σε δύο σωλήνες, τον δεξιό βρόγχο και τον αριστερό βρόγχο. Οι βρόγχοι χωρίζονται σε μικρούς σωλήνες που ονομάζονται δευτερεύοντες βρόγχοι. Διαχωρίζονται ξανά για να κάνουν μικρότερους σωλήνες που ονομάζονται βρογχίλια. Τα βρογχιόλια έχουν μικρούς αερόσακους στην άκρη που ονομάζονται κυψελίδες.

Στους αερόσακους, το οξυγόνο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας από τον αέρα που αναπνέετε. Η κυκλοφορία του αίματος σας μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του σώματός σας. Ταυτόχρονα το διοξείδιο του άνθρακα περνάει από την κυκλοφορία του αίματος σας μέσα στους αερόσακους. Αυτό το απόβλητο αέριο αποβάλλεται από το σώμα καθώς αναπνέετε.

Οι λεμφαδένες

Κοντά στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς είναι οι λεμφαδένες. Είναι μέρος του λεμφικού συστήματος, ένα δίκτυο σωλήνων και αδένων που φιλτράρει το υγρό του σώματος και καταπολεμά τη μόλυνση και τις ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Το λεμφικό υγρό κυκλοφορεί μέσω των ιστών του σώματος. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να απελευθερωθούν από έναν όγκο στον πνεύμονα και στη συνέχεια να παγιδευτούν σε κοντινούς λεμφαδένες.

Ο χειρουργός ή ο ογκολόγος σας ελέγχει τους λεμφαδένες σας για καρκινικά κύτταρα όταν έχετε διαγνωσθεί με καρκίνο.

Ο υπεζωκότας (κάλυψη των πνευμόνων)

Οι υπεζωκοτικές πλευρικές μεμβράνες είναι 2 ινώδη φύλλα ιστού που καλύπτουν τους πνεύμονες και βοηθούν στην προστασία τους.

Το κενό μεταξύ του υπεζωκότα ονομάζεται υπεζωκοτικός χώρος. Ο υπεζωκότας παράγει ένα λιπαντικό υγρό που τον κρατάει υγρό, ώστε τα φύλλα να γλιστρούν εύκολα το ένα πάνω στο άλλο καθώς αναπνέουμε μέσα και έξω.

Τα κύτταρα του καρκίνου του πνεύμονα μπορούν να εξαπλωθούν στον υπεζωκότα. Τα καρκινικά κύτταρα φουσκώνουν τις υπεζωκοτικές μεμβράνες που στη συνέχεια παράγουν υπερβολική ποσότητα υγρού. Το υγρό συλλέγεται στον υπεζωκοτικό χώρο και εμποδίζει τον πνεύμονα από την πλήρη επέκτασή του. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε λαχάνιασμα. Η συλλογή υγρού ανάμεσα στον υπεζωκότα ονομάζεται υπεζωκοτική συλλογή.

Ποιος μπορεί να νοσήσει με καρκίνο του πνεύμονα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πιο συνηθισμένος καθώς μεγαλώνουμε. Περισσότεροι από 40 στους 100 ανθρώπους (πάνω από 40%) που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ηλικίας 75 ετών και άνω.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016, διαγνώστηκαν:

 • περίπου 25.000 άντρες
 • περίπου 22.300 γυναίκες

72 από τις 100 (72%) περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλούνται από το κάπνισμα.

Άλλα αίτια ή παράγοντες κινδύνου είναι:

 • έκθεση στο ραδόνιο
 • έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας
 • ιστορικό άλλων παθήσεων των πνευμόνων όπως η φυματίωση
 • οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα
 • θεραπεία καρκίνου για άλλους τύπους καρκίνου
 • ένα χαμηλό ανοσοποιητικό
Τύποι καρκίνου του πνεύμονα

Μάθετε για τους διάφορους τύπους καρκίνου του πνεύμονα. Ο πιο κοινός τύπος είναι ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα.

Ο τύπος του καρκίνου του πνεύμονα που έχετε σας γνωρίζει τον τύπο του κυττάρου από τον οποίο αναπτύχθηκε ο καρκίνος. Η πληροφορία αυτή βοηθά το γιατρό σας να αποφασίσει ποια θεραπεία χρειάζεστε.

Ο καρκίνος που αρχίζει στον πνεύμονα ονομάζεται πρωτοπαθής καρκίνος του πνεύμονα. Εάν ο καρκίνος εξαπλώνεται στους πνεύμονές σας από κάπου αλλού στο σώμα σας, τότε ονομάζεται δευτερογενής καρκίνος του πνεύμονα.

Ο πρωτοπαθής καρκίνου του πνεύμονα ταξινομείται  σε 2 κύριες ομάδες:

 • Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (SCLC)
 • Μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC)

Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (SCLC)

Περίπου 12 στους 100 καρκίνους πνεύμονα που διαγνώστηκαν είναι αυτού του τύπου (12%). Συνήθως προκαλείται από το κάπνισμα. Αυτοί οι καρκίνοι τείνουν να εξαπλώνονται αρκετά νωρίς.

Μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC)

Περίπου 87 από τους 100 καρκίνους των πνευμόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο (87%) είναι μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC). Υπάρχουν τρεις συνήθεις τύποι. Είναι ομαδοποιημένοι επειδή συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο και ανταποκρίνονται στη θεραπεία με παρόμοιο τρόπο.

Οι τρεις τύποι είναι αδενοκαρκίνωμα, πλακώδες καρκίνωμα και καρκίνωμα από μεγάλα κύτταρα.

Αδενοκαρκίνωμα

Είναι ο πλέον συνηθισμένος τύπος και σχηματίζεται στους βλεννώδεις αδένες των πνευμόνων.

Πλακώδες καρκίνωμα

Αυτός ο τύπος αναπτύσσεται στα επίπεδα κύτταρα που καλύπτουν την επιφάνεια των πνευμονων. Τείνει να αναπτύσσεται κοντά στο κέντρο του πνεύμονα. Είναι ο συχνότερος τύπος  NSCLC και ο συχνότερος τύπος καρκίνου του πνεύμονος σε άντρες, και εμφανίζεται στην έσω επιφάνεια του βρογχικού δικτύου

Καρκίνωμα από μεγάλα κύτταρα

Τα καρκινικά κύτταρα φαίνονται μεγάλα και στρογγυλά κάτω από το μικροσκόπιο.

Μη διαφοροποιημένος μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα

Εάν τα καρκινικά σας κύτταρα φαίνονται υποανεπτυγμένα κάτω από το μικροσκόπιο, ο γιατρός σας δεν θα μπορεί να πει ποιο τύπο μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

Θεραπείες

Η θεραπεία σας εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου του πνεύμονα, το σημείο που βρίσκεται, το μέγεθος, από το εάν έχει εξαπλωθεί και τη γενική κατάσταση της υγείας σας. Μια ομάδα ιατρών και άλλων επαγγελματιών  υγείας θα συζητήσει μαζί σας για το ποια είναι η καλύτερη θεραπεία και φροντίδα για εσάς.

Η θεραπεία για το μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (SCLC)

Ο τύπος της θεραπείας που λάβετε για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, θα εξαρτηθεί από το στάδιο του καρκίνου σας.

Η θεραπεία για το μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC)

Η θεραπεία εξαρτάται από το που εντοπίζεται, πόσο έχει εξαπλωθεί (σταδιοποίηση), ποιος είναι ο ιστολογικός του τύπος, ο βαθμός διαφοροποίησης του και αν απαιτείται, ποια βιολογική εξέταση του όγκου ενδείκνυται για την παρουσία συγκεκριμένων μεταστάσεων στο γονίδιο EGFR

Χειρουργική επέμβαση

Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης που μπορεί να έχετε, εξαρτάται από το σημείο στο οποίο βρίσκεται στον πνεύμονα ο καρκίνος σας, πόσο μεγάλος είναι και τη γενική κατασταση της υγείας σας.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί αντικαρκινικά (κυτταροτοξικά) φάρμακα για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί να λάβετε χημειοθεραπεία ως μέρος της θεραπείας σας για την αντιμετωπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής ακτινοβολίας ακτίνες Χ για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα.

Χημειο-ακτινοθεραπεία

Χημειο-ακτινοθεραπεία σημαίνει ο ασθενής να λαμβάνει ταυτόχρονα ημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία

Φωτοδυναμική θεραπεία (PDT)

Η φωτοδυναμική θεραπεία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό ενός φωτο-ευαίσθητου φαρμάκου και ενός πολύ ισχυρού φωτός.