Επιλογή Σελίδας

Η ΕΛΛΟΚ συμμετέχει για έκτη χρονιά στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου “Make Sense”, που αποτελεί μία μοναδική διεθνή πρωτοβουλία της EHNS – European Head and Neck Society.

Καρκίνος Κεφαλής & Τραχήλου είναι κάθε τύπος καρκίνου που εντοπίζεται στην περιοχή της κεφαλής ή του λαιμού, με εξαίρεση τα μάτια, τον εγκέφαλο, τα αυτιά, τον θυρεοειδή και τον οισοφάγο. Συνήθως ξεκινούν στις υγρές επιφάνειες του βλεννογόνου στο εσωτερικό της κεφαλής ή του λαιμού (π.χ. μέσα στο στόμα, τη μύτη και τον λαιμό), ενώ συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 30 σημεία στο κεφάλι και στον λαιμό, όπου μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος.

Ο Καρκίνος Κεφαλής & Τραχήλου είναι ο έβδομος συνηθέστερος τύπος καρκίνου στην Ευρώπη, ενώ πολλές φορές συνοδεύεται από μακροχρόνιες σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών. Παρόλα αυτά, παραμένει ένας από τους πλέον “υποτιμημένους” και άγνωστους καρκίνους, τόσο για τους ασθενείς και την κοινή γνώμη όσο και για πολλούς επαγγελματίες υγείας. Συχνά δεν εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αυξήσει πολύ σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης.

Με τη συμμετοχή της στην εκστρατεία η ΕΛΛΟΚ στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα συμπτώματα του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αποκατάσταση και την επανένταξη των ασθενών στην κοινωνική ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό, στο παρελθόν η ΕΛΛΟΚ έχει δημοσιεύσει Οδηγό Συζήτησης για Ασθενείς με Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου, Βιβλίο Συνταγών για Ασθενείς με Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου, αλλά και ένα Video με την εμπειρία Ασθενών με αυτό τον τύπο καρκίνου.

Η φετινή εκστρατεία θα κορυφωθεί την εβδομάδα 19-23 Σεπτεμβρίου 2022 και η ΕΛΛΟΚ θα λάβει μέρος σε αυτή με την παραγωγή δυο podcasts αφιερωμένων στην πρόληψη του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου και στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ασθενών με εμπειρία αυτού του τύπου καρκίνου.