Επιλογή Σελίδας

Eυαισθητοποίηση για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δράσης για το 2017, συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Καμπάνια MAKESENSECampaign 2017 και προγραμματίζει την πραγματοποίηση διημερίδας με θέμα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚ&Τ).

Η διημερίδα θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 22 & 23 Σεπτεμβρίου του 2017 και θα απευθύνεται στα στελέχη των μελών της ΕΛΛΟΚ από όλη την Ελλάδα.  Σκοπός της διημερίδας είναι μέσα από την ενημέρωση των στελεχών των μελών μας, να ευαισθητοποιήσουμε τους ασθενείς και το γενικό πληθυσμό για τη ανάγκη έγκαιρης και ορθής διάγνωσης και θεραπείας της νόσου,  καθώς και φυσικής και ψυχο-κοινωνικής αποκατάστασης και να ενθαρρύνουμε τους ίδιους τους ασθενείς να μιλήσουν για την νόσο και την αντιμετώπισή της και να μειώσουμε το κοινωνικό στίγμα που επιφέρει. Επίσης προσδοκούμε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα αποτελέσει την αρχή για μία σειρά δράσεων των μελών μας για τη μεταλαμπάδευση της γνώσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου σε τοπικό επίπεδο.

Ο καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚ&Τ) είναι ένας σχετικά συχνός καρκίνος αφού στην Ευρώπη η εμφάνισή του αγγίζει το 5% και είναι ο έβδομος συνηθέστερος τύπος καρκίνου. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με δεδομένα του Globocan, το 2012 διαγνώσθηκαν 1.350 ασθενείς με καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, με τον καρκίνο του λάρυγγα και τον καρκίνο χειλέων και στοματικής κοιλότητας να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα.

Οι ασθενείς με ΚΚ&Τ έχουν μικρή παρουσία στους συλλόγους ασθενών με εξαίρεση τους ασθενεις με καρκίνο του λάρυγγα που έχουν ιδρύσει σχετικό σύλλογο. Οι λόγοι είναι πολλοί: τα προβλήματα διάγνωσης, θεραπείας, αποκατάστασης και επανένταξης, το κοινωνικό στίγμα που επιφέρει η αντίληψη των ασθενών για την εικόνα τους και η πρόσληψη της από το κοινωνικό περιβάλλον, η ηλικία, η απόσταση από τόπους όπου βρίσκονται σύλλογοι ασθενών. Η ΕΛΛΟΚ θέλοντας να βοηθήσει τους ασθενείς αυτούς να ελθουν σε επαφή έχει ζητήσει από τα μέλη της να την φέρουν σε επαφή με όσα μέλη τους είναι ασθενείς με ΚΚ&Τ αλλά και μη μέλη τους στις τοπικές κοινωνίες. Το μοίρασμα εμπειριών, προβλημάτων, η επικοινωνία με επιβιώσαντες που έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα είναι πολύ υποστηρικτική για τους ασθενείς.

Παρακαλούμε αν έχετε μέλη σας με ΚΚ&Τ ή γνωρίζετε ασθενείς, μπορείτε να τους ενημερώσετε για τη δημιουργία Ομάδας Ασθενών με ΚΚ&Τ και να επικοινωνήσετε μαζί μας στο  info@ellok.org.