Μέλη
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ “Η ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ»

Η Ηλιαχτίδα από το  1992 παρέχει οικονομική  και  ψυχολογική στήριξη σε παιδιά και εφήβους με νεοπλασία που κατάγονται ή νοσηλεύονται σε ιδρύματα της Κρήτης καθώς και σε νοσηλευόμενα παιδιά με άλλες σοβαρές, απειλητικές ή σπάνιες ή χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους. Αποτελεί πιστοποιημένο φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 

Στηρίζεται στο έργο που προσφέρουν εθελοντικά τα μέλη της και ευαισθητοποιημένοι πολίτες με διάθεση προσφοράς. 

Η Ηλιαχτίδα λειτουργεί μέσω των υποστηρικτικών δομών της και  άλλων παροχών και δράσεων:

Ο Παιδικός Ξενώνας Φιλοξενίας “η ηλιαχτίδα” προορίζεται για τη δωρεάν φιλοξενία των οικογενειών και των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και νοσηλεύονται στην κλινική Αιματολογίας– Ογκολογίας Παίδων, ή σε άλλες  κλινικές του Πα.Γ.Ν.Η. Επίσης, οι οικογένειες μπορούν να χρησιμοποιούν την κοινόχρηστη κουζίνα για παρασκευή γευμάτων και τους χώρους πλυντηρίων- στεγνωτηρίων. Στον ξενώνα  απασχολείται καθημερινά μια κοινωνική λειτουργός που  φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες 

Η Δομή Ψυχοκοινωνικής Στήριξης παρέχει δωρεάν υπηρεσίες  ψυχικής ενδυνάμωσης σε παιδιά και εφήβους με σοβαρές νόσους και στις οικογένειές τους, μέσω συστηματικής ψυχοθεραπείας. Λειτουργεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με σκοπό την βελτίωση των επιπτώσεων των ασθενειών στην ψυχική υγεία του παιδιού και στην ισορροπία της οικογενειακής δομής.

Η Ηλιαχτίδα διατηρεί παραρτήματα-Δομές σε Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαo σε συνεργασία με τους Δήμους και την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, στις οποίες  παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά και εφήβους με σοβαρές  νόσους και στις οικογένειες τους.

Πέρα των παραπάνω δομών, στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης η Ηλιαχτίδα:

  • Αναλαμβάνει την κάλυψη εξόδων εξωνοσοκομειακών εξετάσεων που δεν δικαιολογούνται από το κράτος, των εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων και θεραπειών σε ιδιωτικά νοσοκομεία του εσωτερικού και του εξωτερικού όταν τεκμηριώνεται ιατρικά η παραπομπή τους και των μετακινήσεων σε αυτά. 
  • Καλύπτει έξοδα φυσικοθεραπειών, περουκών, τεχνητών  μελών, μεταφράσεων εγγράφων από και προς νοσοκομεία του εξωτερικού και άλλων αναλωσίμων.
  • Ενισχύει οικονομικά οικογένειες μικρών ασθενών χαμηλού εισοδήματος και καλύπτει όσο το δυνατόν τις περισσότερες ανάγκες τους.

Η Ηλιαχτίδα συνεργάζεται με ισχυρούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και οργανισμούς στους τομείς της επιστήμης και της υγείας όπως το Πα.Γ.Ν.Η, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», την 7η ΥΠΕ, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ με σκοπό την  απόκτηση τεχνογνωσίας, την επιστημονική τεκμηρίωση του έργου μας, και την  εξασφάλιση πόρων για την υλοποίηση των οραμάτων μας. Επίσης, συμμετέχει σε Πανελλήνιες Ενώσεις και Συλλόγους με στόχο, τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και ζωής, τη διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο 

Βασική φιλοσοφία του Συλλόγου  αποτελεί η ενότητα, η  ομαδικότητα, η  διαφάνεια. Είμαστε όλοι εθελοντές, αφοσιωμένοι στην εξυπηρέτηση του σκοπού του Συλλόγου με σεβασμό στον κόσμο που μας στηρίζει, στους γιατρούς, στους πολύτιμούς θεσμικούς ή μη συνεργάτες μας και κυρίως με απόλυτο σεβασμό και διακριτικότητα στον δύσκολο αγώνα που δίνουν τα παιδιά και οι  οικογένειές τους, τους οποίους και ευχαριστούμε που μας επιτρέπουν να είμαστε συνοδοιπόροι τους, όποτε και για όσο επιθυμούν.

 

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: https://www.iliahtida-archive.gr/gr/index.php