Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα3 είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020 με αποστολή να υποστηρίξει τον άνθρωπο σε όλες τις πτυχές της ασθένειάς του, μέσω της παροχής καθοδηγητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του, πάντα με ανοιχτή και έντιμη στάση. Όραμά μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ογκολογικών ασθενών αλλά και των οικογενειών τους.
Σε συνεργασία με συναφείς συλλόγους ιδιωτικού ενδιαφέροντος, δημόσιες υπηρεσίες, ΜΚΟ και άλλους φορείς αλληλεγγύης, δημιούργησε έναν ιστοχώρο www.kapa3.gr, kapa3app που λειτουργεί ως Οδηγός Δικαιωμάτων και Παροχών για τα άτομα που νοσούν, ο οποίος επικαιροποιείται και ανανεώνεται συνεχώς.
Στόχος είναι η συγκέντρωση κάθε χρήσιμης πληροφορίας σε έναν δικτυακό τόπο, με αναφορές σε κάθε δράση, μέτρο και ενέργεια που τίθεται σε εφαρμογή και αφορά τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει ή νοσούν από καρκίνο, δοσμένα πάντα με τρόπο απλό, κατανοητό για όλους. Προτεραιότητά η προσβασιμότητα των συμπολιτών σε ευεργετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και η αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών και υπηρεσιών που λειτουργούν γι’ αυτό το σκοπό σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Τι έχουμε καταφέρει:
Το 2021 ξεκινήσαμε τη Χαρτογράφηση της ελληνικής επικράτειας με το πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού Υγείας», μια καινοτομία για την ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για μια εύχρηστη ηλεκτρονική εφαρμογή που διατίθεται δωρεάν σε όλα smartphones και tablets και παρέχει:
- έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση καθώς και καθημερινές ειδοποιήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τους καρκινοπαθείς,
- εντοπισμό και διασύνδεση με τους φορείς που χρειάζονται περισσότερο (Νοσοκομεία, Κλινικές, τοπικούς Συλλόγους, ΚΕΠΑ, ΕΦΚΑ, κοινωνικές υπηρεσίες, κλπ),
- δυνατότητα επικοινωνίας με ειδικούς και διαχείρισης προσωπικών αρχείων σε απόλυτα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον
- απευθείας αποστολή αιτήματος/ερώτησης μέσω του App.
Ο «Προσωπικός Βοηθός Υγείας» βραβεύτηκε ως η πρώτη εφαρμογή για δράσεις συνέργειας υπέρ των ασθενών από την εταιρεία Boussias Conferences στο Patient Partnership Awards 2021, έχοντας στόχο την διευκόλυνση της πρόσβασης στην ψηφιακή κοινωνία και η ευκολότερη ή και καλύτερη διαχείριση όλου του όγκου πληροφοριών που περιλαμβάνει,
Το 2022, δημιουργήθηκε η πρώτη «Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Διαχείρισης», σε συνεργασία με το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Ερευνητικό Εργαστήριο “Φροντίδας Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο” του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Η δραστηριοποίηση της Κινητής Μονάδας εντός του Νοσοκομείου δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να έχει τον δικό του άνθρωπο στην πορεία του με τη νόσο.
Η έρευνα του κοινωνικού αντικτύπου που ακολούθησε επιβράβευσε την επιλογή μας. Ασθενείς, Φροντιστές ,επαγγελματίες υγείας δήλωσαν σε ποσοστά:
- 91% την σημαντικότητα της παρουσίας μας εντός του Νοσοκομείου.
- 97% την ικανοποίηση τους από τις υπηρεσίες της Μονάδας.
- 91% ότι απέκτησαν νέες γνώσεις και έγκυρη πληροφόρηση
- 89,1% των φροντιστών δήλωσαν πως η Μονάδα συνέβαλε στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους.
Στα Healthcare Business Awards 2022 το Κάπα3 διακρίθηκε ανάμεσα σε πλήθος αξιόλογων προτάσεων για την συνέργεια με το μεγαλύτερο Ογκολογικό Νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος και το Ερευνητικό Εργαστήριο δείχνοντας έμπρακτα πως μπορούν να υλοποιηθούν έργα αυτής της εμβέλειας, ενώ ως ΜΚΟ με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο, το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών αποσπάσε το Silver βραβείο.
Το 2023 δημιουργήθηκε η δεύτερη Κινητή Μονάδα εντός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, με την πλήρη υποστήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα αλλά και με την υποστήριξη της Roche, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Έβρου “ΣυνεχίΖΩ” και ακαδημαϊκών τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Η ομάδα του Κάπα3, όντας στην πρώτη γραμμή των ογκολογικών νοσοκομείων, έρχεται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς και φροντιστές αυτών, δημιουργεί ένα ισχυρό κλίμα εμπιστοσύνης και συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός δικτύου ενημερωμένων ασθενών/πολιτών.
Οι δύο Κινητές Μονάδες– σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη- αποτελούν πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς αποτελούν έναν κόμβο ενημέρωσης, συνεργασίας και ουσιαστικής δράσης, όπου όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς βρίσκονται στο επίκεντρο.