Επιλογή Σελίδας

 

Καρκίνος στο Πάγκρεας

 

Τι προκαλεί τον καρκίνο στο πάγκρεας;

Η αιτία της πλειονότητας των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος είναι άγνωστη.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι κληρονομούμενες γενετικές μεταλλάξεις, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος ή άλλων τύπων καρκίνου, διαβήτης, η παγκρεατίτιδα (χρόνια και κληρονομική), το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η ηλικία και η διατροφή μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος;

Τα συνήθη συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος περιλαμβάνουν επίμονο κοιλιακό άλγος, πόνο στη μέση, ανεξήγητη απώλεια βάρους, κίτρινο δέρμα ή μάτια (ίκτερος), αλλαγές στα κόπρανα, απώλεια όρεξης, νεοεμφανιζόμενο διαβήτη, πεπτικά προβλήματα και αλλαγή διάθεσης. Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά ασαφή και είναι εύκολο να αποδοθούν σε άλλες, λιγότερο σοβαρές, παθήσεις.

 

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος στο πάγκρεας;

Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 1.358 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο πάγκρεας και περίπου 1.277 πεθαίνουν από αυτή την ασθένεια. Υπολογίζεται ότι το 2025 θα διαγνωστούν 564.930 άτομα σε όλο τον κόσμο.

 

Υπάρχει κάποια εξέταση για προσυμπτωματικό έλεγχο;

Δεν υπάρχει κάποια καθιερωμένη εξέταση για τον καρκίνο στο πάγκρεας, γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου.

Στον καρκίνο του παγκρέατος η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί.