Επιλογή Σελίδας

Συμμετοχή της ΕΛΛΟΚ σε Συνέδρια - Ημερίδες

E

Νοέμβριος Δεκέμβριος 2018

Το μέλλον στην αντιμετώπιση των Σπάνιων Παθήσεων

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, κα. Καίτη Αποστολίδου απεύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της ημερίδας με θέμα «Το μέλλον στην αντιμετώπιση των Σπανίων Παθήσεων» στις 09:55πμ και ανέπτυξε ένα σημαντικό θέμα που είναι η: “Συμβολή των συλλόγων ασθενών στη στήριξη των ασθενών χρονίων παθήσεων”. Η Ημερίδα διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ.) υπό την Αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, στο πλαίσιο ενημέρωσης τόσο των ασθενών όσο και της επιστημονικής κοινότητας, καθώς και για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις Σπάνιες Παθήσεις, στις 16 Δεκεμβρίου 2018, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel.

Επιστημονικό Συνέδριο: Σύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας & Ιατρείο πόνου - Δομές Οργανώσης & Λειτουργίας

H κα. Ελένη Ντελιοπούλου, Αντιπρόεδρος της ΕΛΛΟΚ συμμετείχε στο Προεδρείο της Επιστημονικής Συνεδρίασης, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ερευνητική Χειρουργική Ογκολογική Εταιρεία Ελλάδος σε συνεργασία με την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας & Ιατρείο Πόνου Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» και διεξάχθηκε την Κυριακή 16/12/2018 στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace. Η κα. Ντελιοπούλου, ανέπτυξε τις πολιτικές υγείας σε σχέση με το έργο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

«Τεκμηριωμένη Πολιτική στην Υγεία και την Ιατρική Περίθαλψη» ΕΣΔΥ

Ο κος Γεώργιος Καπετανάκης, Γραμματέας του Διοκητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΟΚ βρέθηκε ως σχολιαστής, την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στην ενότητα «Η κατανομή των πόρων στην υγεία τη μεταμνημονιακή περίοδο: προτεραιότητες & προτάσεις μεθοδολογίας και πολιτικής», στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Για Τη Διοίκηση Τα Οικονομικά Και Τις Πολιτικές Υγείας

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Το θέμα ομιλίας της κας Γραμματόγλου ήταν:
Η ευαισθητοποίηση του ασθενούς, εργαλείο για τη μείωση του προβλήματος της θρόμβωσης.

Στη συγκεκριμένη ομιλία δόθηκε έμφαση στη φλεβική θρόμβωση η οποία είναι συχνή στους ασθενείς με καρκίνο. Έγινε αναφορά τόσο στους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε θρόμβωση όσο και στα συμπτώματα και τα μέτρα που μπορεί να λάβει ο ασθενής.

Κομβικό σημείο της ομιλίας η απουσία ενημέρωσης για τη φλεβική θρόμβωση συσχετιζόμενη με καρκίνο από τους γιατρούς. Βασιζόμενη σε σχετική έρευνα η κα Γραμματόγλου ανέφερε την άγνοια των ασθενών για τον κίνδυνο που διατρέχουν, καθώς και τα ποσοστά των ανθρώπων που ενημερώθηκαν αφού υπέστησαν θρόμβωση. Παρουσιάστηκε μέσω της ομιλίας αυτής η ανάγκη να ληφθούν άμεσα πολιτικά μέτρα, με ενημέρωση για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ΦΘΕ/Κ. Επίσης, στις προτάσεις πολιτικής προτείνετε η ενσωμάτωση της ΦΘΕ/Κ στα εθνικά προγράμματα και φυσικά δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προσβάσιμων πληροφοριών στους ασθενείς στο σωστό για αυτούς χρόνο.

Ημερίδα Σύγχρονες προσεγγίσεις ψυχοογκολογίας στη νοσηλευτική

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2018

Στην ημερίδα «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΨΥΧΟΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ» που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο «Φροντίδα Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο» Τμήμα Νοσηλευτικής  ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή της Αντιπροέδρου της ΕΛΛΟΚ κυρίας Ελένης Ντελιοπούλου με θέμα: «Η εμπειρία της Ψυχολογικής  προσέγγισης από τους Συλλόγους Ασθενών της  ΕΛΛΟΚ.» Παράλληλα  η αντιπρόεδρος αναφέρθηκε  στο πιλοτικό Εθνικό Πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ και συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια από τους συμμετέχοντες.

Iatronet Ημερίδα για τα Δικαιώματα των ασθενών «Patient Advocacy».

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2018

Η κα Γραμματόγλου συμμετείχε με θέμα ομιλίας:

Ασθενείς με καρκίνο και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Τα δικαιώματα των ασθενών και η ενημέρωσή τους για αυτά καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα των υπηρεσιών υποστήριξης του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι.

Καθημερινά ως Σύλλογος ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς και φροντιστές που προσπαθούν να ενημερωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Στην παρούσα ομιλία της η κα Γραμματόγλου έκανε αναφορά τόσο στα δικαιώματα των ασθενών και ποια αυτά μπορεί να είναι ανά περίπτωση, αλλά και τι ισχύει με τους ανασφάλιστους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Αναφέρθηκε επίσης στα Ιατρεία Πόνου στην Ελλάδα, στα Κ.Ε.Π.Α., στις κοινωνικές παροχές, στις συντάξεις αναπηρίας και τα επιδόματα και τέλος στις αναρρωτικές άδειες και τις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥ.

Διαχείριση ασθενούς που συμμετέχει σε κλινική μελέτη – ΕΚΠΑ

Η ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνει και υλοποιεί, πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τον τίτλο: «Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση». Το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή γνώσεων υψηλού επιπέδου για την εις βάθος κατανόηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση κλινικών μελετών.

Στα πλαίσια του πρόγραμματος, την Πέμπτη 06 Δεκεμβρίου στις 17:00 (στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα – 1ος όροφος), η κα. Ζωή Γραμματόγλου Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών, Κ.Ε.Φ.Ι & Μέλος του Διοκητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΟΚ μίλησε με θέμα: «Διαχείριση ασθενούς που συμμετέχει σε κλινική μελέτη»

Ιστορίες Ψυχής…Ρόλοι Ζωής

Με όχημα την Τέχνη, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η ΑΚΟΣ φέρνουν κοντά ογκολογικούς ασθενείς, αποθεραπευμένους από τον καρκίνο και τους θεραπευτές τους, με στόχο να ενισχύσουν την ατμόσφαιρα ασφάλειας και αποδοχής, απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχούς θεραπευτικής διαδικασίας. Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 12.00 στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ιστορίες ψυχής, ρόλοι ζωής» και με μεγάλη μας χαρά, η κα. Ελένη Ντελιοπούλου Αντιπρόεδρος της ΕΛΛΟΚ μοιράστηκε μαζί με το κοινό σκέψεις και απόψεις με θέμα: «Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκτέθηκαν έργα ογκολογικών ασθενών αλλά και αποθεραπευμένων από τον καρκίνο, οι οποίοι εκφράζουν μέσα από σκίτσα τους τα συναισθήματα τους, για το πώς βίωσαν την περιπέτειά τους με τον καρκίνο. Τα έργα τους πλαισίωσαν φωτογραφικά έργα γιατρών/ερασιτεχνών φωτογράφων, οι οποίοι μέσα από φωτογραφικές «ιστορίες ψυχής και ρόλους», μιλούν για τη ζωή και την κατά μέτωπο μάχη με τον καρκίνο.

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών Patients in Power

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Η ομιλία της κας Γραμματόγλου είχε ως θέμα:

Παρηγορική Ανακουφιστική Θεραπεία – Η πλευρά των ασθενών.

Η κα Γραμματόγλου με την ομιλία της εστίασε στον άνθρωπο ασθενή, αναφέροντας τις συνθήκες, τις ανάγκες και τα αισθήματα ενός ογκολογικού ασθενή. Την αξιοπρέπεια, τη συμπόνοια για το «πρόβλημα, χωρίς λύση» και τη φροντίδα από τα οικογενειακά πρόσωπα.

Η ανακουφιστική φροντίδα αφορά τους ασθενείς που η κατάστασή τους δεν επιδέχεται θεραπευτική αγωγή. Σήμερα η ανακουφιστική αγωγή προτείνεται νωρίς στους ασθενείς, που είτε η παθολογία του καρκίνου τους δεν ανταποκρίνεται σε κάποιο από τα υπάρχοντα φάρμακα είτε διότι η ιατρική τους ομάδα κρίνει ότι η θεραπευτική αγωγή δεν πρόκειται να προσφέρει επιβίωση ή να ανακόψει την εξέλιξη του όγκου σε σχέση με τη ποιότητα ζωής. Η ανακουφιστική αγωγή παρά τα οφέλη που παρέχει για έλεγχο της ασθένειας με καλύτερη ποιότητα ζωής, στη χώρα μας προσφέρεται κατά κανόνα σε ασθενείς στο καταληκτικό στάδιο της ζωής τους, μετά από μη αναστρέψιμες ασθένειες.

Ο στόχος της ανακουφιστικής αγωγής είναι να καλύψει κάθε ανάγκη των ασθενών, σωματική, πνευματική αλλά και ψυχολογική, ώστε να μειώσει τον πόνο και να διασφαλίσει το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια και στη γαλήνη πριν το θάνατο.