Επιλογή Σελίδας

Καρκίνος των Νεφρών

20 Ιουνίου 2019 – Παγκόσμια μέρα για τον καρκίνο των νεφρών

Ο καρκίνος των νεφρών είναι ένας από τους καρκίνους που πλήττουν το ουρογεννητικό σύστημα . Οι καρκίνοι αυτοί έχουν δυστυχώς μικρή αναγνωρισιμότητα. Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου των νεφρών είναι σχετικά μικρή, όμως παρά τη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην έρευνα και την έγκαιρη αντιμετώπισή του, εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλη θνησιμότητα.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (http://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/300-greece-fact-sheets.pdf ) για την Ελλάδα η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου των νεφρών στους άνδρες είναι 14,1% και στις γυναίκες 4.3%. Τα αντίστοιχα ποσοστά θνησιμότητας από τον καρκίνο των νεφρών είναι 3.8% και 1.1% για τις γυναίκες. Το ποσοστό επιβίωσης σε άνδρες και γυναίκες σε βάθος πενταετίας ανέρχεται στο 49%. 

Ο καρκίνος των νεφρών θεωρείται ένας άγνωστος καρκίνος. Με σύνθημα «Χρειάζεται να μιλήσουμε», η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης για την παγκόσμια μέρα υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και δράση με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και κατ’επέκταση την αντιμετώπισή του.

Ο καρκίνος των νεφρών όπως και οι περισσότεροι καρκίνοι είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στις μεγαλύτερες ηλικίες.  Στους παράγοντες κινδύνου συγκαταλέγονται: το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, οι πέτρες στα νεφρά και η έκθεση σε τοξικά και χημικά.  Τις περισσότερες φορές ο καρκίνος των νεφρών δεν παρουσιάζει συμπτώματα, η διάγνωση γίνεται τυχαία κατά τη διάρκεια εξέτασης που έχει ζητηθεί για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Είναι επίσης αρκετά σύνηθες κάποια από τα συμπτώματα να αποδίδονται λανθασμένα σε άλλες αιτίες όπως πχ σε κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού.

Απευθυνθείτε στο γιατρό σας εφόσον διαπιστώσετε κάποιο από τα παρακάτω: 

Αίμα στα ούρα ή αλλαγή του χρώματος των ούρων, πόνοι στη μέση ή στο στομάχι, απότομη απώλεια βάρους, ανησυχητικά υψηλή πίεση, αίσθημα κόπωσης, πυρετός η νυχτερινή εφίδρωση. 

Διαβάστε περισσότερα για τον καρκίνο των νεφρών εδώ:  www.ikcc.org


[su_tabs] [su_tab title=”Δράσεις”]

[/su_tab] [su_tab title=”Ενημέρωση”]

 

[/su_tab]

 

[/su_tabs]