Επιλογή Σελίδας

Χαιρετισμός του Dr. Cary Adams, Πρόεδρος Union for International Cancer Control, για την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου


 

Η ΕΛΛΟΚ, μαζί με δεκάδες άλλων οργανώσεων ασθενών από όλο τον Κόσμο, συμμετέχει φέτος για τη τρίτη φορά στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που διοργανώνει η UICC-Union Internationale Contre le Cancer, που ηγείται της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης. Εφέτος το σύνθημα της εκστρατείας είναι το #IAmAndIWill.

“Είμαι….και θέλω…» και μπορείτε να σκεφθείτε με ποιο τρόπο, καθένας από μας, ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι ασθενής με καρκίνο ή όχι, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνει ή το αξίωμα που κατέχει, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη, τη θεραπεία, την επάνοδο στη κανονική ζωή των ασθενών, στον έλεγχο του καρκίνου

Η Παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου είναι επίσης μια ευκαιρία να αναδείξουμε ορισμένα καίρια ζητήματα που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης για τον έλεγχο του καρκίνου, τη βελτίωση της ζωής των ασθενών, τη καταπολέμηση των διακρίσεων και τη μείωση των ανισοτήτων.

Ελλιπής πληροφόρηση: Οι μύθοι και τα αρνητικά στερεότυπα γύρω από τον καρκίνο εύλογα προκαλούν φόβο ο οποίος ενισχύεται από την ανεπαρκή πληροφόρηση που έρχεται να επιβεβαιώσει το φόβο αυτό οδηγώντας συχνά τους ασθενείς σε αδράνεια, εσωστρέφεια και στην άρνηση παροχής φροντίδας. Η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων, στην αντιμετώπιση των φόβων, των προκαταλήψεων και των αρνητικών κοινωνικών συμπεριφορών που αποθαρρύνουν τον ασθενή από την αναζήτηση της κατάλληλης ιατρικής βοήθειας και διαιωνίζουν τους μύθους γύρω από τον καρκίνο. Η δημιουργία συνθηκών συνύπαρξης χωρίς διακρίσεις για τους ασθενείς με καρκίνο στους χώρους εργασίας, στο σύστημα υγείας, στη κοινωνία συνολικά είναι ευθύνη όλων μας.

Έγκαιρη διάγνωση και ποιοτική φροντίδα: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές, αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης και αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των ασθενών με καρκίνο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο οκτώ κοινοί καρκίνοι είναι τρεις φορές πιο πιθανό να θεραπευτούν αν διαγνωστούν εγκαίρως. Η έννοια της ποιοτικής φροντίδας δεν περιορίζεται μόνο στον φυσικό αντίκτυπο που έχει ο καρκίνος στο σώμα, αλλά εκτείνεται και στη ψυχική διάθεση και την ευεξία του ασθενούς. Για αυτό η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός της προσωπικότητας πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της ογκολογικής περίθαλψης.

Παγκόσμιες ανισότητες: Παρόλη την επιστημονική πρόοδο που έχει σημειωθεί με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των καρκίνων που μπορούν να θεραπευτούν αν διαγνωστούν εγκαίρως, οι ανισότητες μεταξύ των χωρών εμποδίζουν τη διάχυση του οφέλους στο σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας των ασθενών με καρκίνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 90% των αναπτυσσόμενων χωρών δεν διασφαλίζεται η πρόσβαση στη ακτινοθεραπεία – ένα από τα κύρια εργαλεία στη μάχη κατά του καρκίνου. Έχει διαπιστωθεί ότι λόγω της έλλειψης πόρων, ενημέρωσης και κατάρτισης του ιατρικού προσωπικού, οι ασθενείς των αναπτυσσόμενων χωρών έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν συγκριτικά με τους ασθενείς που νοσούν σε πλουσιότερες χώρες.

Ένωση δυνάμεων – Δράση σε παγκόσμιο επίπεδο: Προκειμένου να μετατραπεί η πολιτική βούληση σε δράση, να υπάρξουν βιώσιμες λύσεις και συνεκτικές πολιτικές για τον καρκίνο είναι αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΕΕ, κυβερνήσεις, ΜΚΟ, ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς, επιχειρήσεις κ.α) να συστήσουν και να εργαστούν σε στρατηγικές συμμαχίες  για τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο, για να ακουστεί η φωνή τους, για την ενίσχυση της λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα. Η συνένωση δυνάμεων θα επιτρέψει τη διάχυση της τεχνογνωσίας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη βελτίωση των προοπτικών για την ογκολογική κοινότητα.

Μπορούμε όλοι να συμμετάσχουμε στη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου με μικρές ή μεγαλύτερες δράσεις, ο ιστότοπος www.worlday.org διαθέτει επαρκή πληροφόρηση, υλικά όπως αφίσες, πόστερ, banner, οδηγίες χρήσης, κείμενα για δελτίου τύπου, κ.α. που θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε τη συμμετοχή σας.


 

Πάτα το κουμπί, χτύπα τον καρκίνο

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  «Πάτα το κουμπί, Χτύπα τον καρκίνο» για την παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου

Μια πρωτοβουλία της Bristol-Myers Squibb υπό την αιγίδα της ΕΛΛΟΚ και της ΕΟΠΕ

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Πάτα το κουμπί, Χτύπα για τον καρκίνο» πραγματοποιήθηκε από τις 31 Ιανουαρίου ως τις 4 Φεβρουαρίου. Αφορούσε ένα τεράστιο πλαστικό μπαλόνι το οποίο παρίστανε ένα καρκινικό κύτταρο και στο κέντρο είχε ένα κουμπί. Το κύτταρο τοποθετήθηκε στο Athens Metro Mall όπου εκπρόσωποι της καμπάνιας ενθάρρυναν τον κόσμο να πατήσει συμβολικά μέσω ενός τάμπλετ το κουμπί και να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στην εκστρατεία ενημέρωσης. Με κάθε πάτημα η εταιρία BMS συνεισέφερε οικονομικά στο έργο της ΕΛΛΟΚ.

Αφετηρία έναρξης της εκστρατείας ήταν το εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο όπου οι επισκέπτες του εμπορικού κέντρου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το καρκινικό κύτταρο, να ενημερωθούν για τη νόσο, αλλά και για το έργο της ΕΛΛΟΚ, να πατήσουν το κουμπί και να συμβάλουν στη συρρίκνωσή του, στέλνοντας το μήνυμα ότι «Η μάχη κατά του καρκίνου είναι δύσκολη, για αυτό χρειάζεται η συμβολή όλων μας».

Στο Athens Metro Mall, εκπροσωπόντας την ΕΛΛΟΚ βρέθηκε η κυρία Ζωή Γραμματόγλου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΛΟΚ και πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ  η οποία δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή μας συμμετέχοντας στην παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου και στις δράσεις της ΕΛΛΟΚ».

Από την πλευρά της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), ο Πρόεδρος κ. Ι. Μπουκοβίνας ανέφερε: «Η έρευνα για τον καρκίνο είναι η βάση για τη θεραπεία ενώ η συνεργασία ασθενών, ιατρών, νοσηλευτών, περιθαλπόντων και ερευνητών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του. Από την πλευρά μας, στηρίζουμε την συμβολική προσπάθεια «συρρίκνωσης του» καθώς θεωρούμε ότι η ενημέρωση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου».

«Στη μάχη κατά του καρκίνου, η γνώση είναι δύναμη. Η εκστρατεία «Πάτα το Κουμπί, Χτύπα τον καρκίνο» αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και αποδεικνύει έμπρακτα την εταιρική δέσμευση της Bristol – Myers Squibb για καλύτερη ενημέρωση και βελτίωση της φροντίδας υγείας των ογκολογικών ασθενών» δήλωσε η κυρία Ελισάβετ Προδρόμου, Γενική Διευθύντρια Bristol-Myers Squibb Ελλάδας.

Η εκστρατεία ενημέρωσης «Πάτα το κουμπί» ταξίδεψε στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη μέσα από τους συλλόγους – μέλη της ΕΛΛΟΚ Άλμα ζωής Αχαίας και του Συλλόγου ΠΑΣΜΜΟ που έλαβαν μέρος στη πρωτοβουλία ευαισθητοποιώντας το κοινό και ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους για τις δραστηριότητες τους.

Η εκστρατεία ενημέρωσης Πάτα το Κουμπί υποστηρίχτηκε ενεργά στα social media καθώς και μέσω του ιστοτόπου www.patatokoubi.gr όπου οι επισκέπτες μπορούσαν με ένα πάτημα να συρρικνώσουν το καρκινικό κύτταρο και να δηλώσουν συμβολικά τη στήριξή τους στους ασθενείς με καρκίνο.