Επιλογή Σελίδας

Η ΕΛΛΟΚ, μαζί με δεκάδες άλλων οργανώσεων ασθενών από όλο τον Κόσμο, συμμετέχει φέτος για τη τέταρτη φορά στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που διοργανώνει η UICC-Union Internationale Contre le Cancer, που ηγείται της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης. Εφέτος το σύνθημα της εκστρατείας είναι το #IAmAndIWill.

“Είμαι….και θέλω…» και μπορείτε να σκεφθείτε με ποιο τρόπο, καθένας από μας, ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι ασθενής με καρκίνο ή όχι, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνει ή το αξίωμα που κατέχει, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη, τη θεραπεία, την επάνοδο στη κανονική ζωή των ασθενών, στον έλεγχο του καρκίνου

Η Παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου είναι επίσης μια ευκαιρία να αναδείξουμε ορισμένα καίρια ζητήματα που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης για τον έλεγχο του καρκίνου, τη βελτίωση της ζωής των ασθενών, τη καταπολέμηση των διακρίσεων και τη μείωση των ανισοτήτων.

Ελλιπής πληροφόρηση: Οι μύθοι και τα αρνητικά στερεότυπα γύρω από τον καρκίνο εύλογα προκαλούν φόβο ο οποίος ενισχύεται από την ανεπαρκή πληροφόρηση που έρχεται να επιβεβαιώσει το φόβο αυτό οδηγώντας συχνά τους ασθενείς σε αδράνεια, εσωστρέφεια και στην άρνηση παροχής φροντίδας. Η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων, στην αντιμετώπιση των φόβων, των προκαταλήψεων και των αρνητικών κοινωνικών συμπεριφορών που αποθαρρύνουν τον ασθενή από την αναζήτηση της κατάλληλης ιατρικής βοήθειας και διαιωνίζουν τους μύθους γύρω από τον καρκίνο. Η δημιουργία συνθηκών συνύπαρξης χωρίς διακρίσεις για τους ασθενείς με καρκίνο στους χώρους εργασίας, στο σύστημα υγείας, στη κοινωνία συνολικά είναι ευθύνη όλων μας.

Έγκαιρη διάγνωση και ποιοτική φροντίδα: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές, αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης και αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των ασθενών με καρκίνο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο οκτώ κοινοί καρκίνοι είναι τρεις φορές πιο πιθανό να θεραπευτούν αν διαγνωστούν εγκαίρως. Η έννοια της ποιοτικής φροντίδας δεν περιορίζεται μόνο στον φυσικό αντίκτυπο που έχει ο καρκίνος στο σώμα, αλλά εκτείνεται και στη ψυχική διάθεση και την ευεξία του ασθενούς. Για αυτό η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός της προσωπικότητας πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της ογκολογικής περίθαλψης.

Παγκόσμιες ανισότητες: Παρόλη την επιστημονική πρόοδο που έχει σημειωθεί με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των καρκίνων που μπορούν να θεραπευτούν αν διαγνωστούν εγκαίρως, οι ανισότητες μεταξύ των χωρών εμποδίζουν τη διάχυση του οφέλους στο σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας των ασθενών με καρκίνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 90% των αναπτυσσόμενων χωρών δεν διασφαλίζεται η πρόσβαση στη ακτινοθεραπεία – ένα από τα κύρια εργαλεία στη μάχη κατά του καρκίνου. Έχει διαπιστωθεί ότι λόγω της έλλειψης πόρων, ενημέρωσης και κατάρτισης του ιατρικού προσωπικού, οι ασθενείς των αναπτυσσόμενων χωρών έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν συγκριτικά με τους ασθενείς που νοσούν σε πλουσιότερες χώρες.

Ένωση δυνάμεων – Δράση σε παγκόσμιο επίπεδο: Προκειμένου να μετατραπεί η πολιτική βούληση σε δράση, να υπάρξουν βιώσιμες λύσεις και συνεκτικές πολιτικές για τον καρκίνο είναι αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΕΕ, κυβερνήσεις, ΜΚΟ, ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς, επιχειρήσεις κ.α) να συστήσουν και να εργαστούν σε στρατηγικές συμμαχίες  για τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο, για να ακουστεί η φωνή τους, για την ενίσχυση της λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα. Η συνένωση δυνάμεων θα επιτρέψει τη διάχυση της τεχνογνωσίας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη βελτίωση των προοπτικών για την ογκολογική κοινότητα.

Μπορούμε όλοι να συμμετάσχουμε στη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου με μικρές ή μεγαλύτερες δράσεις, ο ιστότοπος www.worlday.org διαθέτει επαρκή πληροφόρηση, υλικά όπως αφίσες, πόστερ, banner, οδηγίες χρήσης, κείμενα για δελτίου τύπου, κ.α. που θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε τη συμμετοχή σας.