Επιλογή Σελίδας

H Mαρία Θεοδωρίδου είναι Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Ασθενών με Καρκίνο «ΕΥ ΖΩ με τον Καρκίνο» στο Ηράκλειο της Κρήτης και μέλος ΔΣ της ΕΛΛΟΚ.

Η Μαρία είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα M.A.Sc. στην επιστήμη Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Από το 1986 εργάζεται ως μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Η σχέση της Μαρίας με τον καρκίνο είναι πολυδιάστατη. Με έναυσμα την ασθένεια της μητέρας της το 2006, δραστηριοποιήθηκε στον σύλλογο «ΕΥ ΖΩ με τον Καρκίνο» προκειμένου να μοιραστεί την εμπειρία της ως περιθάλπουσα, για να βοηθήσει οικογένειες ασθενών με καρκίνο και να βοηθηθεί. Το 2009 νόσησε ο πατέρας της με Μακροσφαιριναιμία Waldenström, ένα σπάνιο Non Hodgkin’s λέμφωμα. Το 2012, όντας ήδη ενεργό μέλος του συλλόγου, νόσησε και η ίδια με καρκίνο του μαστού. Το 2020 έχασε τον σύντροφό της (βιολόγο, ενεργό στον τομέα της ιατρικής ακριβείας στην ογκολογία) από καρκίνο του οισοφάγου. Η απώλεια αυτή ενίσχυσε την απόφαση της να αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις, για το δικαίωμα του κάθε ασθενούς σε μια ολοκληρωμένη περίθαλψη.

Η ψυχοκοοινωνική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους και η φροντίδα των ασθενών τελικού σταδίου αποτελούν για την Μαρία θέματα πρωταρχικής σημασίας. Επίσης, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των ασθενών και των οικογενειών τους και για τις σύγχρονες εξελίξεις στην ογκολογία και την έρευνα για τον καρκίνο.