Τύποι καρκίνου

Καρκίνος νεφρών

Καρκίνος των Νεφρών

Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου των νεφρών είναι σχετικά μικρή, όμως παρά τη πρόοδο που έχει συντελεστεί στην έρευνα και την έγκαιρη αντιμετώπισή του, εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλη θνησιμότητα.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την Ελλάδα, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου των νεφρών στους άντρες είναι 14,1% και στις γυναίκες 4.3%. Τα αντίστοιχα ποσοστά θνησιμότητας από τον καρκίνο των νεφρών είναι 3.8% για τους άντρες και 1.1% για τις γυναίκες, ενώ το ποσοστό επιβίωσης σε άνδρες και γυναίκες σε βάθος πενταετίας ανέρχεται στο 49%. 

Ο καρκίνος των νεφρών, όπως και οι περισσότεροι καρκίνοι, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στις μεγαλύτερες ηλικίες.  Στους παράγοντες κινδύνου συγκαταλέγονται το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, οι πέτρες στα νεφρά και η έκθεση σε τοξικά και χημικά. Τις περισσότερες φορές ο καρκίνος των νεφρών δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ενώ η διάγνωση γίνεται τυχαία κατά τη διάρκεια εξέτασης που έχει ζητηθεί για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. 

Είναι επίσης αρκετά σύνηθες κάποια από τα συμπτώματα να αποδίδονται λανθασμένα σε άλλες αιτίες, όπως σε κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού. Ανάμεσα στα συμπτώματα είναι το αίμα στα ούρα ή η αλλαγή χρώματος των ούρων, ο πόνος στη μέση ή στο στομάχι, η απότομη απώλεια βάρους, η ανησυχητικά υψηλή πίεση, το αίσθημα κόπωσης, ο πυρετός και η νυχτερινή εφίδρωση.