ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
Στις 30 Νοεμβρίου η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα με σκοπό την ενημέρωση για τον Καρκίνο του Πνεύμονα.
Σκοπός της διαδικτυακής ημερίδας είναι, σε συνέχεια και της περσινής συμμετοχής σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης και της επιστημονικής διημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2019, να ενημερώσει τα στελέχη και τα μέλη των 40 Οργανώσεων Ασθενών που εκπροσωπεί η ΕΛΛ.Ο.Κ. σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το γενικό κοινό, σε θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, αντιμετώπισης μέσω των νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τις διάφορες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και να αναδείξει τις πρόσφατες δυσκολίες που έχουν ενσκήψει στην ογκολογική θεραπεία εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας καρκίνο για τους άνδρες και το δεύτερο για τις γυναίκες ενώ συνήθως διαγιγνώσκεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, αν και εσχάτως αυξάνονται τα κρούσματα και στις νεότερες. Παγκοσμίως, το 2012, είχαμε 1,8 εκ. νέα κρούσματα και 1,6 εκ. θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα.
Στη χώρα μας, κάθε χρόνο περίπου 5000 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα, ενώ οι τάσεις παραμένουν ανοδικές, κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό, σε αντίθεση με τον ανδρικό όπου παρατηρείται μία ελαφρά μείωση, με την Ελλάδα πάντως να είναι 2η σε ποσοστό θανάτων ανδρών από τον καρκίνου του πνεύμονα πανευρωπαϊκά.
Παρότι είναι ένας από τους συχνότερους σε εμφάνιση καρκίνους παγκοσμίως, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν έχει τύχει ισότιμης προβολής σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης πανελλήνιας δράσης η οποία θα καταστήσει εφικτή την πρόσβαση του ευρέως κοινού, σε έγκυρη και προσιτή πληροφόρηση, σχετικά με το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, τα μέτρα πρόληψης, τους κινδύνους και τις επιλογές που υπάρχουν για την αντιμετώπισή του.
Στοχεύουμε η διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώνουμε στις 30 Νοεμβρίου, να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν το τι είναι κάθε θεραπεία και να αποκτήσουν βασικές γνώσεις, ώστε να μπορούν να συζητήσουν και να συναποφασίσουν μαζί με τους γιατρούς τους, για την αξία της για την περίπτωσή τους. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό ότι οι νέες θεραπείες απαιτούν νέες διαγνωστικές εξετάσεις που θα καθορίσουν αν το μοριακό προφίλ ενός καρκίνου ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένη θεραπεία.
Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών καρκίνου του πνεύμονα σύμφωνα με τα όσα οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις επιτάσσουν και θα αναδειχθεί η αξία της εξατομικευμένης ιατρικής και ο ρόλος των βιοδεικτών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή στοχευμένων αποτελεσματικών θεραπειών, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.
Παράλληλα θα αναπτύξουμε και θέματα που σχετίζονται με μία σειρά προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και πιο αναλυτικά:
• Η πρόσβαση σε εξειδικευμένους ιατρούς, νοσοκομεία και θεραπείες.
• Καθυστερήσεις, στην έναρξη της θεραπείας, αναβολές χειρουργείων και αναμονές στις εργαστηριακές και θεραπευτικές διαδικασίες.
• Επιπτώσεις του ιού Covid-19 σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.
• Συμμόρφωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στη θεραπεία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας