Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διοργανώνει για τον μήνα Σεπτέμβριο, εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον Αιματολογικό Καρκίνο. Με τον όρο αιματολογικός καρκίνος αναφερόμαστε σε κακοήθειες του αίματος, οι οποίες είναι συνήθως άγνωστης αιτιολογίας. Υπολογίζεται ότι οι μορφές αιματολογικού καρκίνου αποτελούν περίπου το 10% όλων των νεοπλασιών και χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων, τα οποία συχνά εκτός του μυελού των οστών, επηρεάζουν και άλλα ζωτικά όργανα όπως το συκώτι, ο σπλήνας, οι λεμφαδένες. Οι συχνότερες μορφές του είναι οι λευχαιμίες, οι οποίες προέρχονται συνήθως από το μυελό των οστών, τα λεμφώματα από τους λεμφαδένες και τα μυελώματα από τα πλασματοκύτταρα του μυελού των οστών. Αποτελούν δε κατηγορίες κακοήθων νεοπλασμάτων του αιμοποιητικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι νέες διαγνώσεις διαφόρων τύπων αιματολογικών καρκίνων στην Ελλάδα εκτιμώνται σε 4.000 ετησίως, την ίδια στιγμή που η λευχαιμία αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνη ακόμα και για τις παιδικές ηλικίες. Συνήθως ο αιματολογικός καρκίνος προσβάλει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο η Οξεία Λεμφογενής Λευχαιμία είναι η ποιο συχνή μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία.
Η εισαγωγή νεότερων και περισσότερο αποτελεσματικών θεραπειών έχει βελτιώσει θεαματικά την αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα η συνολική επιβίωση να έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.
Η βελτίωση της διάγνωσης, σταδιοποίησης, θεραπείας και παρακολούθησης των ασθενών που διαγιγνώσκονται με αιματολογικό καρκίνο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στη διεύρυνση της κατανόησης της μοριακής βάσης των αιματολογικών κακοηθειών. Η χημειοθεραπεία εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική θεραπεία για τις διάφορες μορφές αιματολογικού καρκίνου, ενώ η ανοσοθεραπεία πιστεύεται ότι θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Σκοπός των δράσεων μας είναι μέσω της ενημέρωσης των στελεχών των μελών μας και της εν συνεχεία διάχυσης της πληροφόρησης σε τοπικό επίπεδο, να ευαισθητοποιήσουμε τους ασθενείς και το γενικό πληθυσμό, για τη ανάγκη έγκαιρης και ορθής διάγνωσης των διαφόρων μορφών αιματολογικού καρκίνου και να αναδείξουμε τις δυνατότητες θεραπείας της νόσου. Παράλληλα θα επιχειρήσουμε να εστιάσουμε στην ανάγκη δράσεων σχετικά με την υποστήριξη και ομαλή επανένταξη των ασθενών της παιδικής, εφηβικής και νεανικής ηλικίας, που πλήττονται από συγκεκριμένες μορφές αιματολογικού καρκίνου.