7o Ετήσιο Συνέδριο Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου: “Ο άνθρωπος στο επίκεντρο”
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
7o Ετήσιο Συνέδριο Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου: “Ο άνθρωπος στο επίκεντρο”
Θάνος Πλεύρης
“Ο καρκίνος νικιέται κάθε μέρα. Επενδύουμε στην πρόληψη, επενδύουμε στη θεραπεία, εστιάζουμε στη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και τη στελέχωση των ογκολογικών νοσοκομείων”.
Μίνα Γκάγκα
“Πολύ σημαντική η συνομιλία της ΕΛΛΟΚ με το Υπουργείο και με όλους τους επιστημονικούς φορείς, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να έχουμε τη φροντίδα που θέλουμε για τους ογκολογικούς ασθενείς”.
Ηλίας Μόσιαλος
“Ο ασθενής και η εμπειρία του μέσα στο σύστημα υγείας θα πρέπει να είναι κεντρικό σημείο ενός Εθνικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου”.
Άννα Μπατιστάτου
“Προκειμένου οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι και όχι ως ασθένειες, είναι απαραίτητο στην εκπαίδευση των ιατρών να ενταχθούν οι ανθρωπιστικές επιστήμες”.
Κυριάκος Πιερρακάκης
“Ένα από τα πολύ μεγάλα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά τον καρκίνο, το Μητρώο του Καρκίνου. Τα σχετικά πρωτόκολλα και οι τεχνολογικές εφαρμογές θα επικουρήσουν τους γιατρούς στη δουλειά τους, αλλά και τους ασθενείς στην καθημερινότητά τους”.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι μία ισχυρή υπενθύμιση ότι πρέπει να δράσουμε με οργανωμένο τρόπο για τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας. Η ΕΛΛΟΚ, δίνοντας στο Συνέδριό της τον τίτλο “Ο άνθρωπος στο επίκεντρο”, στέλνει το μήνυμα ότι ο ασθενής με καρκίνο παραμένει άνθρωπος, που δεν έχει ανάγκη μόνο να επιβιώσει, αλλά να ζήσει με ποιότητα, αξιοπρέπεια και δικαιώματα.
Ορισμένα από τα συμπεράσματα του 7ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, το οποίο πραγματοποιήθηκε με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 3-5 Φεβρουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, είναι:
• Αδήριτη ανάγκη για τη χώρα μας η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και την εμπειρία των ίδιων των ασθενών.
• Απαραίτητη η αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία και η βιωσιμότητα της ογκολογικής περίθαλψης.
• Ανεκπλήρωτη ανάγκη για τους ασθενείς, η πρόσβαση στις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους (πάνελ βιοδεικτών, next generation sequencing) για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου.
• Προαπαιτούμενη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να διασφαλιστεί όχι μόνο η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο, αλλά η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
• Σημαντική η επίδραση της θεραπευτικής αξιοποίησης της τέχνης και του πολιτισμού, στους ασθενείς με καρκίνο όπως έχει ήδη αποδειχθεί από δημιουργικά προγράμματα για ογκολογικούς ασθενείς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Το 7ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ τίμησαν με την παρουσία τους, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Υγείας, κος Αθανάσιος Πλεύρης, ο οποίος άνοιξε επίσημα τις εργασίες του Συνεδρίου τονίζοντας το χρέος της πολιτείας να εργαστεί για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κος Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεχούς προσπάθειας από την πολιτεία για τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, η οποία ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με την ΕΛΛΟΚ και τους επιστημονικούς φορείς, με στόχο τη βελτίωση της ογκολογικής φροντίδας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κος Νικόλας Γιατρομανωλάκης, που παρουσίασε το πρόγραμμα πολιτιστικής συνταγογράφησης, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο επόμενο διάστημα και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία τόνισε τη σημασία των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο που τίθενται ή θα τεθούν σύντομα σε εφαρμογή για πρώτη φορά.
Με παρέμβασή του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση των υπηρεσιών υγείας θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, ενώ σε μήνυμα που απέστειλε η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζωή Ράπτη, αναφέρθηκε τη σημασία της ψυχογηριατρικής υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο στην τρίτη ηλικία.
Ο κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου, ο κος Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Imperial College London School of Economics και Πρώην Υπουργός Επικρατείας, στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία με την οποία διαχρονικά η πολιτεία θεωρεί την υγεία ως κόστος και να την αντιμετωπίζει ως μία επένδυση που θα συνεισφέρει στην ευημερία της κοινωνίας και της χώρας.
Η κεντρική ομιλήτρια του Συνεδρίου κα Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην ομιλία της εστίασε στα ανθρωπιστικά θέματα στην ιατρική εκπαίδευση, τονίζοντας ότι “προκειμένου οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι και όχι ως ασθένειες, είναι απαραίτητο στην εκπαίδευση των ιατρών να ενταχθούν οι ανθρωπιστικές επιστήμες”.
Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου απηύθυναν οι: Ελισάβετ Γρουζή, Πρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ), Γιώργος Κουκουράκης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Καθ. Βασιλική Ζολώτα, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ), Αμ. Επίκ. Καθ. Ιωάννης Καραϊτιανός, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ), Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Αναπ. Καθ. Νικολέτα Ροβίνα, Μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Επικ. Καθ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ), Εύη Αλεξοπούλου – Βραχνού, Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ) και Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
Το 7o Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (U.I.C.C.), με κεντρικό σύνθημα το #CloseTheCareGap (“Κλείνοντας τα κενά της ογκολογικής περίθαλψης”).
Συνολικά το Συνέδριο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με τον καρκίνο, όπως η ποιότητα ζωής των ασθενών, οι ανάγκες των ασθενών τρίτης ηλικίας, οι πολιτικές που εφαρμόζονται για τον καρκίνο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, η επίδραση των διαστρεβλωμένων ειδήσεων στην υγεία και η θεραπευτική επίδραση της τέχνης στους ασθενείς με καρκίνο.
Όλες οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις του 7ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ είναι διαθέσιμες εδώ: https://youtube.com/playlist?list=PLwNyMgqOBsGJcWGKMiiFTuXCW8YK97_jc
Το 7ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ υλοποιήθηκε με την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και των επιστημονικών εταιρειών:
• Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας – ΕΟΠΕ
• Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία – ΕΑΕ
• Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας – ΕΕΑΟ
• Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής – ΕΕΠΑ
• Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας – ΕΕΧΟ
• Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία – ΕΠE
και με την ευγενική άνευ όρων χορηγία των εταιρειών:
Επίσημοι Χορηγοί:
ΒΙΑΝΕΞ, Gilead Χορηγοί: Bristol Myers Squibb, Genesis Pharma, MSD, Roche
Υποστηρικτές:
Abbvie, Amgen, AstraZeneca, GSK, IPSEN, Janssen, Lilly-Φαρμασερβ, Papapostolou-Varian, Pfizer, Sanofi, Servier
Χορηγός οπτικοακουστικού υλικού: CONEQ