3rd Synergies Forum 2026: «Ο ογκολογικός ασθενής στο επίκεντρο των πολιτικών, της έρευνας και της χρηματοδότησης»
3rd Synergies Forum 2026:
«Ο ογκολογικός ασθενής στο επίκεντρο των πολιτικών, της έρευνας και της χρηματοδότησης»
Συνέργειες, σημαντικές ανακοινώσεις και χρήσιμα συμπεράσματα από το διεθνές Forum που διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Αθήνα η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3rd Synergies Forum, που διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ στην Αθήνα στις 29, 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου 2026, φέρνοντας τον ογκολογικό ασθενή και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της στρατηγικής στους τομείς της πολιτικής, της έρευνας και της χρηματοδότησης.
Περισσότεροι από 150 ομιλητές διεθνούς κύρους βρέθηκαν για τρεις ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, συζητώντας, σε 25 διαφορετικά στρογγυλά θεματικά τραπέζια, τη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών για τον καρκίνο, τις εξελίξεις γύρω από την έρευνα και την ποιότητα της ογκολογικής φροντίδας, συνδέοντας τις διεθνείς τάσεις με τις τρέχουσες συνθήκες στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, κ. Γιώργος Καπετανάκης, τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του: «Βρισκόμαστε σε μία περίοδο κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον του καρκίνου, κατά την οποία η Ευρώπη επανασχεδιάζει τις προτεραιότητές της, με το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο να βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Στην Ελλάδα έχουμε θέσει τις προϋποθέσεις για σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δεν μας λείπουν οι στρατηγικές, οι ιδέες, η επιστημονική γνώση. Αυτό που πρέπει να εστιάσουμε είναι η εφαρμογή» και συνέχισε: «Αυτός είναι ο ρόλος του τρίτου Synergies Forum που διοργανώνουμε φέτος. Πώς θα περάσουμε από τις εξαγγελίες και το σχεδιασμο στα αποτελέσματα. Πώς θα μετατρέψουμε τις πολιτικές σε καλύτερη καθημερινότητα για τους ανθρώπους, πώς θα διασφαλίσουμε ότι η καινοτομία φτάνει πραγματικά στον ίδιο τον ασθενή και, τέλος, πώς θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα που λειτουργεί ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, πρόσωπα και πολιτικούς κύκλους. Η συνεργασία δεν είναι σύνθημα αλλά τρόπος αλλαγής».
Εθνικό Σχέδιο Δράσης: Για πρώτη φορά οι ίδιοι οι ασθενείς ηγούνται της διαδικασίας
Στο πλαίσιο του 3rd Synergies Forum παρέστη και ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη σύσταση, μέσα στις επόμενες ημέρες, της Ομάδας Εργασίας για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΛΛΟΚ, κ. Γιώργο Καπετανάκη. Η απόφαση να ανατεθεί, για πρώτη φορά, ο συντονισμός ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο σε έναν εκπρόσωπο των ίδιων των ασθενών αποτελεί μια ουσιαστική και συμβολική τομή. Πρόκειται για μια απόφαση με ισχυρό πρακτικό και θεσμικό αποτύπωμα, καθώς οι ασθενείς, μέσα από τη γνώση, τη βιωμένη εμπειρία και τη διαρκή συμμετοχή τους, αναδεικνύουν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, αναγνώρισε τις προκλήσεις που παραμένουν στις διαδρομές των ασθενών και στην πλοήγηση τους στο σύστημα υγείας. Τόνισε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο σημείο επαφής ή μηχανισμό υποστήριξης που θα τους βοηθά να επιλύουν προβλήματα και να καθοδηγούνται μέσα στο σύστημα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό στοιχείο ανθρωποκεντρικής φροντίδας. Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι αναπτύσσεται ειδικός μηχανισμός ανατροφοδότησης από τους ασθενείς με καρκίνο, μέσω εξειδικευμένου ερωτηματολόγιου που θα καταγράφει τις ιδιαίτερες πτυχές της εμπειρίας τους από την ογκολογική φροντίδα με στόχο τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας.
Σύμπραξη Καρδιο-Ογκολογίας: Ένα νέο μοντέλο διεπιστημονικής φροντίδας
Στο 3rd Synergies Forum πραγματοποιήθηκε και η σημαντική ανακοίνωση της Καρδιο-Ογκολογικής Σύμπραξης, μιας κοινής πρωτοβουλίας της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και της ΕΛΛΟΚ, με στόχο να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στη μακροχρόνια φροντίδα υγείας των ογκολογικών ασθενών, προτάσσοντας ένα νέο μοντέλο διεπιστημονικής συνεργασίας.
Φέρνοντας σε επαφή ογκολόγους, καρδιολόγους και εκπροσώπους των ασθενών, η Σύμπραξη αυτή στοχεύει να συν-σχεδιάσει πιο ολοκληρωμένα, ασθενοκεντρικά μοντέλα περίθαλψης, που αντικατοπτρίζουν όχι μόνο τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και τις ανάγκες, τις εμπειρίες και τις προτεραιότητες των ογκολογικών ασθενών.
Η πρωτοποριακή, για τα ευρωπαικά δεδομένα, αυτή διεπιστημονική συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους με εμπειρία καρκίνου, αλλά έχει ιδιαίτερη αξία για το σύνολο των πολιτών, καθώς αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς η φροντίδα μπορεί να οργανωθεί γύρω από τις ανάγκες του ασθενή και όχι γύρω από τα όρια των ειδικοτήτων. Η πραγματική αξία της Σύμπραξης βρίσκεται στη δημιουργία κοινών διαδρομών, κοινών λύσεων και μιας πιο ολοκληρωμένης εμπειρίας για τον ίδιο τον ασθενή.
Βιοδείκτες: Άμεση έναρξη των διαδικασιών για την αποζημίωση των βιοδεικτών εντός του 2026 από τον νέο Διοικητή του ΕΟΠΥΥ
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του 3rd Synergies Forum της ΕΛΛΟΚ, ο νέος Διοικητής του ΕΟΠΥΥ, κ. Αθανάσιος Ζαμάνης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ιατρική ακριβείας και στον καθοριστικό ρόλο των μοριακών βιοδεικτών στην ογκολογική φροντίδα, ανακοινώνοντας την έναρξη των διαδικασιών για την αποζημίωση των βιοδεικτών εντός του 2026. Απευθυνόμενος στην ΕΛΛΟΚ, εξέφρασε την επιθυμία οι ασθενείς να σταθούν δίπλα στην Πολιτεία, προκειμένου να συνδιαμορφώσουν τις διαδικασίες και να επισημάνουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν, γεγονός που χαιρέτισε η κοινότητα των ογκολογικών ασθενών.
Πρόληψη: Από τον κατακερματισμό σε συντονισμένη δράση
Σε συνεδρία σχετική με την πρόληψη, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας, κ. Χριστίνας-Μαρίας Κράββαρη, εξετάστηκε ο ρόλος της πρόληψης ως θεμελιώδους πυλώνα των σύγχρονων συστημάτων υγείας και βασικού μοχλού μείωσης της επιβάρυνσης από τον καρκίνο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετάβαση από αποσπασματικές παρεμβάσεις και επικοινωνιακές εκστρατείες σε συνεκτικές, πληθυσμιακά στοχευμένες και μετρήσιμες στρατηγικές δημόσιας υγείας.
Η κ. Κράββαρη μίλησε για τη δέσμευση της Πολιτείας για ένα οργανωμένο, καθολικό και δωρεάν πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής των πολιτών, με πόρους που έχουν δεσμευτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, αξιοποιώντας μια σημαντική βάση δεδομένων, έκανε λόγο για το επόμενο βήμα, που αφορά πιο στοχευμένες παρεμβάσεις εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Από την πλευρά των ασθενών τονίστηκε ότι η πρόσβαση είναι αναφαίρετο δικαίωμα και ότι η πρόληψη αφορά όλους. Για τον λόγο αυτό, ο ρόλος των ασθενών και της ευρύτερης κοινότητάς τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη συν-διαμόρφωση των δράσεων της Πολιτείας.
OECI: Συνεργασία ασθενών & δημοσίων φορέων στη φροντίδα υγείας
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3rd Synergies Forum αναφορικά με τη διεθνή τάση για την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των ασθενών στην ισότιμη συνδημιουργία και τον συν-σχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας. Η μετάβαση από την αντίληψη του ασθενούς ως παθητικού αποδέκτη υπηρεσιών υγείας στην αναγνώρισή του ως ισότιμου εταίρου στον σχεδιασμό μιας καλύτερης ογκολογικής φροντίδας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται, μπαίνουν πλέον οι βάσεις με την πιστοποίηση από τον OECI στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ως ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου.
Στα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης ήταν η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός σαφούς πλαισίου, που να καθορίζει ποιοι συμμετέχουν, πότε συμμετέχουν, πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις και πώς διασφαλίζεται ότι κάθε φωνή ακούγεται πραγματικά. Απαιτείται εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ασθενών, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά, ενώ οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται τις κατάλληλες δεξιότητες και, πολλές φορές, μια διαφορετική νοοτροπία για να συνεργάζονται πραγματικά με τους ασθενείς. Τέλος, κρίνεται απαραίτητη η αξιολόγηση των διαδικασιών με ποιοτικά και ισότιμα κριτήρια.
Δημιουργία ενός ανθεκτικού οικοσυστήματος υγειονομικής περίθαλψης
Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης πραγματοποιήθηκαν τρία στρογγυλά τραπέζια με θεματικές γύρω από τη διασύνδεση εθνικών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και τον ρόλο των συνεργασιών στην επιτάχυνση της καινοτομίας στην υγεία και τον καρκίνο. Εκεί αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στη χρησιμότητα των ευρωπαϊκών συνεργασιών, στους τρόπους με τους οποίους τα ευρωπαϊκά δίκτυα μετατρέπονται σε πραγματική εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, καθώς και στη διαλειτουργικότητα των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και στη δημιουργία ενός συνεκτικού οικοσυστήματος συνεργασίας στην ογκολογία.
Η ψηφιακή υγεία και το μέλλον της περίθαλψης
Η τρίτη ημέρα του 3rd Synergies Forum εστίασε στην τεχνολογία και στον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακές εφαρμογές και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δημιουργήσουν αξία για τον ασθενή, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους επαγγελματίες υγείας και συμβάλλοντας στη λήψη καλύτερων πολιτικών αποφάσεων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μετάβαση της ψηφιακής υγείας από αποσπασματικές πιλοτικές εφαρμογές σε ολοκληρωμένα, επεκτάσιμα, ρυθμιζόμενα και ισότιμα συστήματα φροντίδας.
Βασικό συμπέρασμα των στρογγυλών τραπεζιών που επικεντρώθηκαν στην ψηφιακή υγεία ήταν ότι η πρόκληση δεν βρίσκεται πλέον στην ανάπτυξη περισσότερων πιλοτικών έργων, αλλά στην ενσωμάτωσή τους στο σύστημα υγείας. Επιπροσθέτως, η ψηφιακή υγεία οφείλει να συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων και όχι στη διεύρυνσή τους, ενώ η επιτυχία των ψηφιακών λύσεων θα πρέπει να αξιολογείται με βάση τα κλινικά αποτελέσματα, την εμπειρία των ασθενών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Από την Καινοτομία στον Αντίκτυπο: Συνδέοντας τις Νεοφυείς Επιχειρήσεις Υγείας, τους Επενδυτές και τα Συστήματα Υγείας
Κατά τη διάρκεια του 3rd Synergies Forum πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τον όμιλο τεχνητής νοημοσύνης AI Catalyst, για πρώτη φορά κλειστή συνεδρία με συγκεκριμένη ομάδα εργασίας, φέρνοντας γύρω από το ίδιο τραπέζι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στον χώρο της υγείας, επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), επενδυτές, ηγέτες της καινοτομίας, εκπροσώπους του οικοσυστήματος της υγείας και εκπροσώπους των
ασθενών. Μέσα από ουσιαστικό διάλογο των φορέων, η πρωτοποριακή αυτή συνάντηση επικεντρώθηκε στις προϋποθέσεις και στον τρόπο με τον οποίο η καινοτομία μπορεί να αποκτήσει κλίμακα, βιωσιμότητα και ουσιαστικό αντίκτυπο στην καθημερινή κλινική πράξη, διαμορφώνοντας το πλαίσιο των στόχων που θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον.
Κίνημα Ασθενών: Μια νέα εποχή συνεργασιών μεταξύ των ενώσεων ασθενών από τον διάλογο στην κοινή δράση
Στο τελευταίο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό, τραπέζι του 3rd Synergies Forum συμμετείχαν, επίσης για πρώτη φορά, οργανώσεις ασθενών (ΕΣΑΜΕΑ, Ένωση Ασθενών Ελλάδας, Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος, Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου).
Το βασικό συμπέρασμα που αναδείχθηκε ήταν ότι οι οργανώσεις ασθενών διαθέτουν σήμερα στην Ελλάδα περισσότερη γνώση, εμπειρία και δυνατότητες συνεργασίας από ποτέ. Παρά τις διαφορετικές αποστολές και προτεραιότητες κάθε οργάνωσης, υπάρχουν κοινές προκλήσεις που διαπερνούν ολόκληρο το φάσμα της φροντίδας, από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση έως τη θεραπεία, την αποκατάσταση και τη μακροχρόνια υποστήριξη των ασθενών. Με στόχο το πάνελ αυτό να μην αποτελέσει απλώς μία ακόμη συζήτηση, αλλά την αφετηρία μιας νέας φάσης συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων ασθενών στην Ελλάδα, το 3rd Synergies Forum της ΕΛΛΟΚ ολοκλήρωσε τις εργασίες του, ανανεώνοντας το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο.
ΑΙΓΙΔΕΣ
Το 3rd Synergies Forum της ΕΛΛΟΚ τελέστηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πραγματοποιήθηκε, επίσης, με την αιγίδα των:
–All.Can Ιnternational
-European Cancer Organisation (ECO)
-Organisation of European Cancer Institutes (OECI)
-Union for International Cancer Control (UICC)
-Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ)
-Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ)
-Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ)
-Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ)
-Ελληνική Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ)
-Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ)
-Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής & Μοριακής Απεικόνισης (ΕΕΠΙ&ΜΑ)
-Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ)
-Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)
-Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)
-Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
–PhΑRMA Innovation Forum (PIF)
-Σύλλογος Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας (HACRO)
ΧΟΡΗΓΙΕΣ
Το 3rd Forum πραγματοποιήθηκε με την ευγενική άνευ όρων υποστήριξη των εταιρειών:
Platinum Sponsors
AstraZeneca, Brains ICS, Johnson & Johnson, Sandoz
Golden Sponsors
Abbvie, Coronis, Elpen, Genesis Pharma, GSK, Integris Pharma, MSD, Servier, Βιανέξ, Φαρμασέρβ Λίλλυ
Silver Sponsors
Amgen, Astellas, LEO Pharma, Gnomon Informatics, Papapostolou, Pfizer, Roche Diagnostics, Roche Hellas