Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους ένα άτομο αναπτύσσει καρκίνο και κάποιο όχι συνήθως δεν είναι εύκολο να ανιχνευθούν. Η έρευνα ωστόσο έχει δείξει ότι συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να εμφανίσει ένα άτομο καρκίνο. Οι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου περιλαμβάνουν την έκθεση σε χημικές ή άλλες ουσίες, καθώς και συγκεκριμένες συνήθειες. Περιλαμβάνουν επίσης συνθήκες που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν, όπως η ηλικία ή το οικογενειακό ιστορικό.
Οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου αναγνωρίζονται σε αρχικό επίπεδο στις επιδημιολογικές μελέτες. Στις μελέτες αυτές οι επιστήμονες εξετάζουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων και συγκρίνουν τα άτομα που εμφανίζουν καρκίνο με εκείνα που δεν εμφανίζουν. Οι μελέτες αυτές μπορεί να δείξουν ότι οι άνθρωποι που αναπτύσσουν καρκίνο είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να έχουν κάποιες συνήθειες ή να εκτίθενται σε συγκεκριμένες ουσίες σε σχέση με εκείνους που δεν αναπτύσσουν καρκίνο.
Αυτού του είδους οι μελέτες από μόνες τους δεν αρκούν για να αποδειχθεί ότι μία συνήθεια ή ουσία προκαλεί καρκίνο. Για παράδειγμα, το εύρημα μπορεί να είναι τυχαίο αποτέλεσμα ή ο πραγματικός παράγοντας κινδύνου να είναι άλλος από αυτόν που θεωρείται ότι προκάλεσε καρκίνο. Όταν πολλές μελέτες συγκλίνουν σε μία κοινή συσχέτιση μεταξύ ενός παράγοντα κινδύνου και ενός αυξημένου ρίσκου καρκίνου, και όταν εντοπίζεται ένας πιθανός μηχανισμός που μπορεί να εξηγήσει πώς ένας παράγοντας κινδύνου θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει καρκίνο, οι επιστήμονες μπορούν να έχουν μεγαλύτερη βεβαιότητα για τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
Ανάμεσα στους πιο μελετημένους γνωστούς ή πιθανότερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο είναι: η ηλικία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, οι ουσίες που προκαλούν καρκίνο, η ακτινοβολία και η ηλιακή ακτινοβολία, η χρόνια φλεγμονή, οι ορμόνες, η ανοσοκαταστολή, οι λοιμώδεις παράγοντες, η παχυσαρκία.
Παρόλο που κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορούν να αποφευχθούν, κάποιοι άλλοι -όπως η ηλικία- δεν μπορούν. Ο περιορισμός της έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αποφευχθούν μπορεί να μειώσει το ρίσκο ανάπτυξης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.
Περίπου το 30-50% των θανάτων από καρκίνο θα μπορούσε να αποτραπεί αν άλλαζαν ή αποφεύγονταν βασικοί παράγοντες κινδύνου και αν εφαρμόζονταν στοιχειοθετημένες στρατηγικές πρόληψης.
Οι επιπτώσεις του καρκίνου μπορούν επίσης να μειωθούν μέσα από την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με καρκίνο. Η πρόληψη όμως αποτελεί την πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον έλεγχο του καρκίνου.
Η αλλαγή συνηθειών ή η αποφυγή των παρακάτω παραγόντων κινδύνου μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου:
- Αποφυγή καπνίσματος (τόσο με προϊόντα καπνού όσο και προϊόντα ατμού)
- Διατήρηση υγειούς σωματικού βάρους
- Υγιεινή διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά
- Τακτική άσκηση
- Περιορισμένη χρήση αλκοόλ
- Ασφαλής σεξουαλικη επαφή
- Εμβολιασμός για Ηπατίτιδα Β και Ιό Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)
- Μείωση έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία
- Αποφυγή περιττής έκθεσης σε ιοντίζουσα ακτινοβολία (π.χ. μείωση περιστασιακής έκθεσης, διασφάλιση ασφαλούς και κατάλληλης ιατρικής χρήσης ακτινοβολίας σε διάγνωση και θεραπεία)
- Αποφυγή αστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και καπνού σε εσωτερικούς χώρους από οικιακή χρήση στερεών καυσίμων
- αποφυγή της αστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του καπνού σε εσωτερικούς χώρους από οικιακή χρήση στερεών καυσίμων
- Τακτικός ιατρικός έλεγχος και φροντίδα
- Κάποια χρόνια νοσήματα αποτελούν επίσης παράγοντα κινδύνου για καρκίνο
Πηγές: Π.Ο.Υ. https://www.who.int/health-topics/cancer#tab=tab_1
National Cancer Institute https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk
Global Cancer Observatory https://gco.iarc.fr/causes/